Voeding als medicijn
Voeding als medicijn, klinkt wellicht een beetje raar, maar gezonde voeding manifesteert zich wel tot gezonde lichamelijk gezondheid. Een gezond voedingspatroon bestaat uit gevarieerde voeding en veel water drinken. Gezonde voeding bevat voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Een gezond voedingspatroon is net zo belangrijk als zuurstof en water. Zonder zuurstof houd je het geen 3 minuten vol en zonder water ben je na 3 dagen uitgedroogd.
Voeding als medicijn
Steeds meer wetenschappers brengen onderzoeken naar buiten waaruit de positieve effecten van een gezond voedingspatroon naar voren komen. Steeds meer wetenschappelijke studies tonen de relatie tussen het voorkomen van degenererende ziektes en depressies en gezonde voeding. Je kunt dus voeding als medicijn zien, in de figuurlijke zin.
Een gezonde voeding draagt bij aan het verkleinen van de risico’s op overgewicht en degenererende ziektes als diabetes 2, kanker, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Maar gezonde voeding draagt vooral bij aan een gezond lichaam en een goed gevoel over jezelf.
Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding
Hippocrates, de Griekse wijsgeer die leefde in de vierde eeuw voor Christus, zei al: “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de westerse geneeskunst. Er komt dus steeds meer focus te liggen op gezonde voeding. Wanneer je gezonde voedingsgewoontes hanteert beperk je de kans op overgewicht en allerlei vervelende degenererende ziektes als diabetes 2, kanker en aandoeningen als allergieën, eczeem, astma, psoriasis en ook depressies. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat doet die gezonde voeding dan voor je lichaam?
Primaire lichaamsfuncties
Je hebt voedsel nodig voor je primaire lichaamsfuncties. Hierbij kun je denken aan functies als herstel en opbouw van weefsel, zien, staan, ademen en horen. Zonder voeding nemen deze functies af. Wanneer jij je wel eens futloos voelt, is de kans aanwezig dat je ongezond eet. Ongezond eten zorgt voor een minder optimale celopbouw. Je lichaamscellen hebben bouwstoffen nodig om vervolgens hun functies uit te kunnen voeren. Wanneer ze die bouwstoffen niet ontvangen, of tekort ontvangen, daalt het vermogen van die lichaamscel dus om hun taak volledig uit te voeren. Daarnaast heeft je lichaam veel moeite om dat ongezonde, onnatuurlijke eten te verwerken. Organen als je lever en je nieren worden extra belast.
Je kunt het zien
Een ongezond voedingspatroon manifesteert zich onder andere in je huid, je nagels, je haar en je ogen. Een ongezond voedingspatroon is gewoonweg zichtbaar aan je lichaam. Voor het tegenovergestelde, dus voor gezonde voeding, geldt hetzelfde. Je hele lichaam bestaat uit lichaamscellen, wanneer je er dus gezonde voeding in stopt, dan heeft dit automatisch een positieve uitwerking. Je kent vast wel iemand die zijn of haar hele leven heeft gerookt, teveel heeft gedronken of ongezond heeft gegeten. De verwoestende effecten zijn gewoon zichtbaar. Aan de andere kant, ken je ook vast wel iemand die een gezonde levensstijl heeft. Je kent ook vast wel iemand die gezond en gevarieerd eet, voldoende beweegt en goed voor zichzelf zorgt. Vraag die persoon eens wat hij er allemaal aan doet om er zo uit te zien.
Het belang van variatie
Waarom is variatie eigenlijk belangrijk in je voedingspatroon? Die variatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle gezonde stoffen binnen krijgt. Het is dus belangrijk om niet elke dag hetzelfde te eten. Het is niet mogelijk om middels je dagelijkse voeding 100% van alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom is variatie belangrijk. Wat je gister tekort bent gekomen eet je vandaag en wat je vandaag tekort komt, eet je morgen. Voeding als medicijn vertaalt zich waarschijnlijk het meest praktisch in een gevarieerd voedingspatroon, dat bestaat uit veel groenten en fruit en onverzadigde vetten. Je leest hier meer over in het e-boek Gezonde Voeding.