Food Inc. De relatie tussen eten en ziekte in beeld.

Food Inc legt de relatie tussen ongezonde voeding en je gezondheid. Op internet, en vooral op YouTube, circuleren duizenden filmpjes over gezonde leefgewoonten. Je vindt er filmpjes over motivatie, trainingen, voedingsdocumentaires, wetenschappers die iets nuttigs vertellen enzovoort. Een van die filmpjes is Food Inc. is bijzonder de moeite waard om te bekijken. De documentaire legt de relatie tussen ongezonde voedingsgewoonten, overgewicht, degenererende ziekten als diabetes 2, het verliezen van gezichtsvermogen en het gebruik van medicijnen. 

Food Inc, een typisch Amerikaans gezin

In de voedingsdocumentaire Food Inc, van filmmaker Robbert Kenner, wordt een typisch Amerikaanse familie gevolgd. De ouders gaan ’s ochtends om 6:00 uur de deur uit voor hun werk en komen ’s avonds om 21:00 uur weer thuis. De twee kinderen, een zoon en een dochter gaan naar school. Omdat de familie, ondanks het vele werk, over een beperkt budget beschikt, om eten van te kopen, rijden ze ’s avonds langs een fastfood restaurant. Daar koopt vader voor $ 11,- hamburgers voor de hele familie. Zij zien die $ 11,- als een vorm van besparing.

Besparing?

Gezond eten kunnen ze zich niet veroorloven, zo zeggen ze zelf. Hun budget is te laag. Maar door het ongezonde voedingspatroon heeft de vader diabetes 2 gekregen en heeft hij, net zal zijn vrouw te kampen met overgewicht. De vader slikt voor zijn aandoeningen 2 typen medicijnen, die de familie maandelijks $ 500,- kosten. Daarnaast voelt hij zich niet fit, vermindert zijn zichtvermogen en er bestaat een kans dat zijn been geamputeerd dient te worden.

Paradox

De vader is chauffeur van beroep. Echter, een chauffeur met een beperkt zichtvermogen en zonder been kan zijn beroep niet meer uitoefenen. Deze familie loopt dus enorme financiële en gezondheidsrisico’s dankzij hun voedingspatroon. De vraag die deze familie zichzelf stelt, is om door te gaan met de huidige levensstijl, met alle gevolgen van dien, of om gezond te eten. Naar eigen zeggen is hun budget beperkt. Maar hoe beperkt is eigenlijk een budget van $ 11,- per dag aan fastfood en $ 500,- per maand aan medicijnen. Deel die $ 500,- eens door 30 dagen. Dan kom je uit op een bedrag van meer dan $ 16,50 per dag. Dit bedrag geeft 1 persoon van de familie uit aan medicijnen. Die medicijnen heeft hij nodig om de gevolgen van zijn voedingspatroon te beperken. De vader geeft dus in zijn eentje dagelijks meer dan $ 16,50 uit, om voor $ 11,- per dag zijn gezin te kunnen voeden. Dus, de voeding die bij hem overgewicht en diabetes 2 veroorzaken, bestrijdt hij met medicijnen die meer dan 2 keer zo duur zijn, zodat hij die goedkope producten kan blijven eten. “Wanneer valt het kwartje bij die kerel”? Dit zul je je wellicht afvragen. “Hoe kun je dit niet zien”? Hoeveel signalen heeft die man nodig? Dit is dus de crux. Het gezin worstelt met deze vraag. Het kan zo moeilijk zijn om je patronen te doorbreken. Het doorbreken van je patronen is vaak meer een mentaal proces, dan de daadwerkelijke verandering zelf. Je dient eerst te beseffen dat er iets niet goed is en dan dien je het gedrag te veranderen. Dit lukt veel mensen niet.

Wat doe jij?

Wat zou jij doen? Zou je de medicijnen een maand laten staan en $ 500,- besparen en deze, samen met de  $ 11,- per dag besteden aan gezonde voeding? Diverse onderzoeken hebben de relatie tussen ongezonde voeding, bestaande uit transvetten en slechte koolhydraten en diverse Gezonde VoedingGezonde Voedingdegenererende ziektes als diabetes 2. Ook hebben diverse onderzoeken aangetoond dat het rigoureus veranderen van het ongezonde voedingspatroon naar gezonde voeding een significant positief verschil maakte op de patiënten. Gezonde voeding hoeft niet duur te zijn. Zeker niet wanneer je het vergelijkt met het voorbeeld uit Food Inc. Je hoeft ook echt geen dure superfoods te kopen om gezond te worden. In het e-boek Gezonde Voeding, hier links in het artikel, vind je veel informatie over een gezond en gevarieerd eetpatroon. Lees je liever een gewoon boek? Klik dan op de oranje tumbnail, dan bestel je gewoon de hard copy.   Bron: Food Inc. Documentary: https://www.youtube.com/watch?v=2Oq24hITFTY

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!