Gezond afvallen is een keuze

Gezond afvallen is een keuze. Klinkt simpel, toch? Dat is het niet. Veel mensen willen graag een paar kilo afvallen, maar ze weten niet goed hoe dat werkt. In een magazine lezen ze iets over een bepaald top dieet, waardoor de kilo’s er razend gemakkelijk vanaf vliegen. Helaas, wat blijkt na een tijdje? De kilo’s gingen er helemaal niet zo gemakkelijk van af. Sterker nog, ze zitten er weer op! Gezond afvallen is voor veel mensen, zowel mannen als vrouwen, een worsteling. Iedereen wil een gezond en slank lichaam en lang niet iedereen heeft het. Ongeveer 50% van de Nederlanders is te zwaar. En dit komt niet alleen doordat al die mensen niet proberen af te vallen. Gezond afvallen is gewoon moeilijk, maar het kan wel. Gezond afvallen is dus een keuze en het mooie is, dat iedereen het kan. In dit artikel lees je wat je moet doen. 

Gezond afvallen is langzaam afvallen

Om gelijk met de deur in huis te vallen; alle diëten die je beloven dat de kilo’s er in no time van afvliegen en je blijvende resultaten garanderen, werken niet op de langere termijn. Dergelijke middeltjes spelen vooral in op jouw gevoel.

Aanbieders van dergelijke rommel spelen in op jouw gevoel van hoop, dat dit daadwerkelijk gebeurt. Het gebeurt niet, echt niet.

Gezond afvallen is een keuze. Meer weten? Lees ook het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Je weet het zelf ook al

Eigenlijk weet je het eigenlijk zelf ook al. Gezond afvallen is geen kwestie van een wonderdieet, of een tijdelijk lapmiddeltje. Gezond afvallen is ook geen kwestie van simpelweg minder eten en meer bewegen. Hoewel dit adagium bij veel mensen bekend is, werkt dit ook niet.

Hoe kan het anders dat wanneer artsen voorschrijven om minder te eten en meer te bewegen en dat tegelijkertijd onze hele samenleving alleen maar dikker wordt?

Geeft te denken, toch?

Gezond afvallen is geen zaak van minder calorieën eten

Gezond afvallen is geen kwestie van simpelweg minder calorieën eten. Nee het is veel meer een kwestie van de JUISTE calorieën eten.

Stel jezelf eens deze vraag: Wanneer je er 5 jaar over hebt gedaan om bijvoorbeeld 10 kilo aan te komen, verwacht je dan dat die 10 kilo’s er binnen 2 weken af zijn?

Hoe reëel is dat?

Gezond afvallen is daarom juist een kwestie van tijd en aandacht. Je kunt best in 1 jaar tijd 10% van je lichaamsgewicht kwijtraken of meer.

Gezond afvallen is ook een kwestie de juiste dingen doen. Hieronder lees je hoe jij ook gezond kan afvallen.

Gezond afvallen is een proces

Gezond afvallen is een langzaam proces, omdat het ook een lange tijd heeft geduurd om het gewicht erbij te krijgen. Hoe dit komt? Je lichaam wil eigenlijk helemaal niet afvallen. Het wil zichzelf graag in stand houden.

Dus wanneer je een kilo of 10 aan overgewicht hebt, dan wil je lichaam die 10 extra kilo’s er graag bijhouden. Dit in tegenstelling tot wat jij wilt, omdat jij bent die kilo’s liever niet meer met je mee wilt dragen.

Je lichaam wil helemaal niet afvallen

Waarom wil je lichaam die kilo’s eigenlijk behouden? Je lichaam wil die kilo’s graag behouden, omdat dit nu eenmaal biologisch is geprogrammeerd.

Gezond afvallen is geen proces waarbij je dagelijks minder calorieën tot je neemt dan dat je verbrandt. Je lichaam ervaart dan namelijk een hongersnood. Er ontstaat dus een conflict met je lichaam.

Ondanks dat je 10 kilo overgewicht hebt, ontstaan dagelijks hongergevoelens, wanneer je niet eet. Je lichaam werkt niet zo, dat het automatisch lichaamsvet gaat verbranden, wanneer het minder calorieën binnen krijgt. Daar is meer voor nodig. De juiste voeding is het antwoord.

Waarom je lichaam zich niet makkelijk laat foppen?

Wanneer je lichaam minder calorieën binnen krijgt, zoals bijvoorbeeld bij een crashdieet, dan schakelt je lichaam automatisch over op de zogenaamde crisisstand. Hierdoor daalt de snelheid van je metabolisme, ofwel je stofwisseling.

Doordat de snelheid van je metabolisme daalt, gaat je lichaam de calorieën die het nog wel binnen krijgt efficiënter verbranden. Je lichaam schakelt gewoon een versnelling naar beneden zodat het toch nog de energie kan leveren om te voorzien in al je belangrijke primaire lichamelijke processen. Dit is gewoon nodig.

Energie voor je primaire lichaamsprocessen

Onder primaire lichaamsprocessen kun je verstaan; het kloppen van je hart, het regelen van je immuunsysteem en een goede werking van je organen zoals je hersenen. Niet geheel onbelangrijk, toch?

Ons lichaam gebruikt zo’n 75% van het totaal aantal calorieën, die het dagelijks binnen krijgt om te voorzien in onze primaire lichaamsprocessen. Wanneer jij dus minder gaat eten, dan frustreer je dus net normale biologische proces van je lichaam.

Een van de merkbare gevolgen hiervan is dat juist je vetreserves niet verminderen!

Lichaamsvet verdwijnt niet

Helaas voor jou laat je lichaam je vetreserves intact. Hoe dit komt? Je verliest toch altijd gewicht, tijdens een dieet?

Ja, dat klopt, helaas bestaat dit verloren gewicht veelal uit lichaamsvocht en uit spiermassa. En vooral dit laatste is heel erg kwalijk.

Je spiermassa is namelijk een uitstekend middel om in te zetten als je echt verantwoord wilt afvallen. Spieren verbranden nu eenmaal veel meer calorieën dan lichaamsvet en ze stimuleren ook nog eens de snelheid van je metabolisme.

Hoe sneller je metabolisme werkt hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt. En daar ligt de sleutel tot afvallen.

Gezond afvallen is dus een proces. Leer er meer over in het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Gezond afvallen is dus iets anders dan minder eten

Gezond afvallen is in ieder geval een kwestie van het vermijden van een tijdelijk dieet. Dus gezond afvallen is veel meer een kwestie van een aantal veranderingen in je levensstijl. Daar gaan we nu naar kijken.

Je gaat een paar vragen beantwoorden, tijdens het lezen van dit artikel. Je hoeft met niemand te overleggen en je hoeft ook aan niemand verantwoording af te leggen. Doe het gewoon voor jezelf.

Eet je veel snoep? Dan ligt daar een oplossing. Minder snoepen dus.

Nog een paar vragen. Misschien wordt het een beetje confronterend. Maar wanneer je wilt afvallen, dan is dit (toch wel) nodig.

Drink je veel frisdrank? Drink thee of water.

Waarom? Omdat er in thee en water geen calorieën zitten en het vocht helpt om je afvalstoffen af te voeren. Wanneer je aan het afvallen bent, dan ontstaan automatisch (veel) afvalstoffen. Niet veel mensen weten dit.

Eet je veel pasta, aardappelen, witte rijst of brood? Vervang deze voedingsmiddelen door volkoren voedingsmiddelen en door onbewerkte, volwaardige voeding.

Waarom je dit zou doen? Nou simpel; je eet er in de eerste plaats veel minder van, omdat volkoren voedingsmiddelen veel meer verzadigen en er ontstaan geen extreme bloedsuikerpieken.

Bloedsuikerpieken?

Door sterke bloedsuikerpieken stijgt je insuline niveau enorm. Insuline stopt glucose in je lichaamscellen en als deze vol zitten, dan bergt de insuline de glucose overschotten op in je vetreserves. Het hormoon insuline is hier heel erg goed in.

Helaas krijg je door die bloedsuikerpieken en die insulinegolven, binnen een uur of 2 tot 3 weer trek. Daarom voel je je weer slap, duf, futloos of zelfs geïrriteerd.

Eet je veel kant-en-klaar maaltijden, zoals diepvries pizza’s en bewerkte voedingsmiddelen, zoals zo’n beetje alle producten uit een supermarkt? Dan herken je dit wel.

De oplossing? Koop gewoon onbewerkte groenten en fruit en bereid je maaltijd zelf.

Wil je meer weten over gezond afvallen? Download dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Gezond afvallen is gezonde keuzes maken. Ok, hoe doe je dat?

De tips uit de vorige alinea’s zijn redelijk simpel uit te voeren. Gezond afvallen is een kwestie van gezonde keuzes maken in datgene wat je eet en wat je je kinderen voorzet. Daarnaast doet lichaamsbeweging je ook veel goed.

Hoe moeilijk is het om, de volgende keer dat je in de supermarkt bent, meer groente en fruit te halen en minder bewerkte meuk? Is het een keuze of een moetje, dat je frisdrank voortaan in de schappen laat staan? Moest je die reep nou echt eten?

Als voedingsadviseur vertel ik mijn cliënten dat ze zoveel mogelijk onbewerkte voeding moeten eten. Dat werkt echt!

Gezond afvallen is ook meer lichaamsbeweging

Je hoeft echt geen kilometers te joggen, of uren te zweten in een sportschool om de kilo’s uit je lijf te werken. Wandelen verbrandt ongeveer net zoveel calorieën, per kilometer als hardlopen. Het duurt alleen veel langer voordat je met wandelen hetzelfde aantal calorieën hebt verbrand als met hardlopen.

Het verschil tussen wandelen en hardlopen zit hem in de intensiteit van de lichaamsbeweging. Hardlopen is veel intensiever.

Wandelen en lichaamsvet verbranden

Met wandelen leg je ongeveer 5 kilometer per uur af. In dat uur verbrand je ongeveer 200 tot 300 calorieën. Tijdens 1 uur hardlopen leg je wel 12 tot 15 kilometer af en verbrand je tussen de 500 en 900 calorieën.

De energiebron waarvan wandelen gebruik maakt, zijn je vetreserves. De energiebron waar je gebruik van maakt door te gaan hardlopen, zijn je glycogeenreserves. Deze worden automatisch weer aangevuld.

Heel veel kleine keuzes

Gezond afvallen is dus meer een kwestie van de juiste keuzes maken en er de tijd voor nemen. Het volgen van een tijdelijk dieet is dit – wat mij betreft – niet . Gezond afvallen is dus eigenlijk meer een gezonde levensstijl, waarin je kiest voor gezonde voeding en voldoende beweging. Je gaat je dan vanzelf beter voelen en de kilo’s verdwijnen stapje bij beetje.

Dit artikel laat je zien dat afvallen geen doel op zichzelf is, het is een proces. Er bestaat geen (tijdelijk) dieet die blijvende resultaten geeft. Afvallen is een proces. Als je meer wilt weten over gezond eten, gezond gewicht en over hoe je je goed voelt, lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Meer weten?

Neem er dus vooral de tijd voor en zet kleine stapjes. Je zou als stelregel kunnen nemen dat je tussen de 0,5 en 1 kilo per week kunt afvallen. Het is een beetje afhankelijk van je startgewicht. Weeg je 150 kilo, dan zul je eerder 1 kilo (of zelfs meer) per week verliezen. Indien je 80 kilo weegt en je wilt er 5 kilo van af hebben, dan is 0,5 kilo per week (of een beetje minder) prima.

Meer weten over gezond afvallen? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

Gezond afvallen houdt ook in dat je meer calorieën verbrandt. Om meer calorieën te verbranden is het handig om het metabolisme te versnellen. Hoe je dat doet ontdek je in het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Wil je meer weten over gezond gewicht, gezond afvallen, gezond zijn en je gezond voelen? Download dan het super informatieve e-boek Gezond in 10 stappen.

Wil je snel afvallen en heb je geen geduld? Kies dan het e-boek 10 Kilo Afvallen In 3 Maanden.

NLbewustvoedingsadvies

Gezond afvallen is dus een keuze. Wil jij er ook weer fitter uitzien en je gezond voelen en gun jij jezelf persoonlijke aandacht daarin? Als voedingsadviseur zal ik je helpen. Plan daarom een persoonlijke online afspraak in.

Mis ook geen gezonde tips meer en meld je ook aan voor de nieuwsbrief. Af en toe stuur ik je een mail bomvol gezonde tips en inzichten.

Bron:
1. https://www.hsph.harvard.edu/magazine/magazine_article/obesity/
2. https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/ten-weight-loss-myths/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!