Afvallen met pillen en maaltijdvervangers, goed idee?

Er bestaan vele diëten, poeders, pillen, shakes, repen en maaltijdvervangers die je geweldige resultaten beloven. Afvallen met dergelijke producten lijkt een goed idee, maar je kunt best stellen dat ze niet veel effect hebben, wanneer je er een ongezonde levensstijl op na houdt. Het is per definitie niet zinvol om te gaan afvallen met pillen en maaltijdvervangers. In de eerste plaats is het onverstandig om maaltijden te vervangen en in de tweede plaats zitten er vaak  stoffen in die producten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, of je afval-doel zelfs in de weg staan. 

Afvallen met supplementen

Ik noem de pillen, poeders en maaltijdvervangers voor het gemak maar even supplementen. Op zich ben ik geen tegenstander van supplementen. Zelf neem ik vrijwel dagelijks een glas tarwegrassap, een schep lijnzaad, omega 3 en vitaminesupplementen. Deze supplementen zijn een aanvulling op mijn dagelijkse voeding, bestaande uit zuurdesem of spelt brood, veel groente, verse kruiden, peulvruchten, rauwkost, vis, kip, een beetje fruit, kwark met muesli en een beetje mager rundvlees.

Supplementen kunnen nooit als vervanging of compensatie dienen voor een ongezonde leefstijl. Het werkt namelijk heel simpel, de vitaminen en mineralen, die in de supplementen zitten, dienen te worden opgenomen door je lichaam. Dus lukt alleen indien je gezonde voeding eet, waarin stoffen zitten die de vitaminen en mineralen daadwerkelijk kunnen verwerken. Het is dus een symbiose. Een vitaminesupplement zal weinig effect sorteren wanneer je junk en fast food eet, teveel frisdrank drinkt en teveel snoep en koek eet. Dit supplement zal wel effect sorteren, indien je voldoende groente en fruit eet.

Afvallen met supplementen is derhalve geen verstandige keuze. Wanneer je wat kilo’s kwijt wilt is het raadzamer om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen en een aantal veranderingen aan te brengen. Daarnaast kan afvallen met supplementen ook averechts werken. In verschillende maaltijdvervangers vind je namelijk veel suiker. Die suikers gaan schuil onder de namen als dextrose, glucose, glucosesiroop, glucosestroop en fructose. Dit zijn allemaal andere namen (en er zijn er nog veel meer) voor suiker en suiker helpt je in zijn geheel niet bij afvallen.

In sommige dieetproducten zit zelfs het stofje glutamaat. Glutamaat, ofwel het E-621 zorgt ervoor dat je meer trek krijgt, wanneer je dit stofje binnen krijgt. Heb je je ooit wel eens afgevraagd, waarom je vaak geneigd bent om een zak chips in 1x leeg te schranzen? Dat komt door glutamaat. Het moge duidelijk zijn dat glutamaat geen positieve bijdragen levert aan je lijnpoging.

En dan nog wat

Dan is er nog een stofje, dat nog wel eens voorkomt in dieetproducten, zoals dieetpillen en -poeders. Hierdoor kan afvallen met pillen en dergelijke vervelende gevolgen hebben. Dit stofje heet efedrine, of efedra. Er bestaat een wereldwijd verbod op dit stofje. Dat komt omdat sommige mensen, nadat ze een tijdje pillen of poeders hadden gebruikt waarin efedrine zat, last kregen van hartfalen. Er schijnen zelfs mensen aan overleden te zijn. Desondanks wordt dit stofje nog steeds in verschillende supplementen gestopt. Efedrine, of efedra stimuleert bepaalde lichaamscellen, waardoor je lichaam meer lichaamsvet gaat verbranden en je lichaamstemperatuur stijgt. Hierdoor val je af, maar de keerzijde is dat die bepaalde lichaamscellen ook op je hart zitten en die worden dan oog gestimuleerd. Dit kan hartkloppingen, slapeloosheid of rusteloosheid tot gevolg hebben. Daarnaast raak je je eetlust kwijt, met als gevolg dat je ondervoed raakt en uitdroogt. Niet echt handig dus.

Wat dan wel?

Wanneer je met voedingssupplementen aan de slag wilt, laat je dan voorlichten door een arts of een deskundige uit een vitamineshop. Zij zullen je vertellen dat suppletie alleen effectief is wanneer je gezond eet. Voldoende beweging helpt ook veel, zeker wanneer je een paar kilo kwijt wilt. Gezonde VoedingAfvallen met gezonde voeding en meer beweging kost wel wat meer tijd dan een tijdelijke sapkuur, dieet of afslankpillen. Echter, op de lange termijn is dat veel gezonder en effectiever.

Over Gezonde Voeding heb ik een e-boek geschreven, deze is ook verkrijgbaar als paperback. Je kunt ook wat meer op de website rondneuzen naar meer informatie over gezonde voeding, beweging en een goed mentaal welbevinden. Samenvattend, afvallen met pillen, poeders en maaltijdvervangers is geen goede optie. Ze kunnen zelfs averechts en schadelijk voor je zijn. Ook compenseren gezonde supplementen, zoals vitaminepreparaten, een ongezonde levensstijl niet. Je hebt de bouwstoffen uit groente, fruit, vis, kip, peulvruchten en dergelijke nu eenmaal nodig, om die vitaminen en mineralen op te kunnen nemen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!