7 effectieve strategieën voor gewichtsreductie

GewichtsreductieInmiddels heb je al een hoop kunnen lezen over afvallen, op deze site. Zo heb je kunnen lezen dat veel kleine veranderingen in je voedings- en beweegpatroon kunnen leiden tot duurzame gewichtsreductie. Ook heb je kunnen lezen dat je bepaalde voedingsmiddelen beter kunt mijden voor gewichtsreductie, zoals bewerkte voedingsmiddelen, ten gunste van onbewerkte voedingsmiddelen. De ene keer zijn de artikelen informatief van aard, de andere keer zijn ze praktischer van aard. Deze post bevat 7 effectieve strategieën voor gewichtsreductie. Praktisch dus. 

1. Mijd suikers en enkelvoudige koolhydraten voor gewichtsreductie

Mijd suiker! Dit is een van de belangrijkste tips die je kunt krijgen voor gewichtsreductie. Wanneer je minder suiker tot je neemt, dan houd je het hormoon insuline beter onder controle. Het verlagen van je insulineniveau, in je bloed, is een van de belangrijkste stappen voor een gezond en slank lichaam.

Voor gewichtsreductie betekent dit, dat je je inname van snoep, koek, frisdranken, vruchtensappen uit pak, bewerkte ontbijtgranen en vele ander bewerkte voedingsmiddelen, laat staan en niet meer eet. Ook de wat minder in het oog springende enkelvoudige koolhydraten zul je mijden.

Je vind enkelvoudige koolhydraten in witte rijst, witte pasta, wit brood en vaak ook het bruine brood uit de supermarkt. Enkelvoudige koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel enorm snel stijgen, waardoor je insulineniveau ook snel stijgt. Deze enkelvoudige koolhydraten zul je vervangen voor de meer verzadigende volkoren pasta, zilvervlies rijst, volkoren brood, spelt brood, zuurdesem brood, peulvruchten, amaranth, couscous, quinoa en linzen.

2. Slaap voldoende

Een andere effectieve manier voor gewichtsreductie is om wat meer te slapen. Eigenlijk zouden wij zo’n 8 uur slaap nodig hebben per etmaal. Meestal kom je daar niet aan en zodoende ontstaat een slaaptekort. Wat gebeurt er door een slaaptekort met je lichaam? Een slaaptekort vermindert de aanmaak van vet verbrandende hormonen.

Hierdoor werkt je lichaam vetafzetting in de hand. Een van die vet verbrandende hormonen is het groeihormoon. Hoe langer je slaapt, hoe meer groeihormoon je aanmaakt. Hoe korter je slaapt, hoe minder je dit hormoon aanmaakt. Het groeihormoon zet voedingsstoffen in je lichaam in om bij te dragen aan het opbouwen van je lichaamscellen. Zodoende worden die voedingsstoffen niet omgezet in lichaamsvet.

Een slaaptekort beïnvloed ook je insulinehuishouding. Je lichaam wordt op de verkeerde manier gevoelig voor het hormoon insuline. Doordat je te weinig slaapt, krijg je overdag meer behoefte aan zoetigheid. Hoewel je bloedsuikerspiegel en je insuline niveau even hoog zijn, als wanneer je wel voldoende had geslapen, reageren je insulinereceptoren hier minder op. Het gevolg is, dat je trek krijgt in snoep, koek of wat anders dat suiker bevat. Voor gewichtsreductie is slapen dus belangrijk. Het vergemakkelijkt het afvalproces.

3. Eet dagelijks 1 grapefruit

Door het eten van 1 grapefruit, versnelt je lichaam het vetverlies. Dit komt door het stofje naringenin. Dit stofje frustreert de opname van glucose (bloedsuiker) in je vetcellen en stimuleert juist de opname van glucose door je spiercellen. Hierdoor kan de glucose veel sneller worden verbrand.

4. Calcium

Het blijkt dat calcium een effectieve strategie is voor gewichtsreductie. Calcium blijk namelijk op een effectieve manier je lichaamsvet te verminderen. Minder lichaamsvet, betekent minder gewicht. Daarnaast is calcium ook nog eens goed voor je botten. Zuivel is een belangrijke drager van calcium, maar niet iedereen wil of kan zuivelproducten verwerken.

Andere bronnen van calcium zijn broccoli, spinazie, waterkers, gekookte witte bonen, sinaasappelen, sperziebonen, gedroogde vijgen, vis en vlees, wakame, tofu, peterselie, amandelen, geitenmelk en geitenkaas.

5. Omega 3

Waar is omega 3 niet goed voor, zou je zeggen. Omega 3 is goed voor je hersenen, je ogen, je bloedvaten, je hart en bloedvaten. Het herstelt onder andere  je cholesterolbalans en het is ook nog eens goed voor gewichtsreductie. Omega 3 zorgt ervoor dat je, tijdens een cardio training meer vet verbrandt.

Je verbrandt er niet meer calorieën mee, maar je verbrandt er wel andere calorieën mee. Normaal gesproken verbrand je tijdens een cardio workout, zoals fietsen, hardlopen of aerobics een mengsel van koolhydraten (glycogeen) en lichaamsvet. De omega 3 vetten zorgen ervoor dat je minder koolhydraten en meer vetten gaat verbranden.

6. Cafeïne

Deze strategie is een beetje dubieus. Het is zeker niet de bedoeling dat je liters koffie gaat drinken. Echter de stof cafeïne stimuleert de vetverbranding. Dit gaat met kleine beetjes en ik had hier net zo goed groene thee kunnen noemen. Door het drinken van groene thee wordt namelijk ook je vetverbranding gestimuleerd.

Ook bij groene thee geldt hetzelfde als bij koffie, het draagt een beetje bij. Je zult dus geen kilo’s lichaamsvet per week kwijtraken doordat je deze dranken drinkt. Echter, ze zorgen er ook niet voor dat je vetreserves toenemen, zoals het geval is bij suikerhoudende drankjes. Maar goed alle beetjes helpen voor gewichtsreductie.

7. Lichaamsbeweging

En dan het magische getal 7. Lichaamsbeweging is een zeer effectieve manier om de calorieën letterlijk uit je lichaam te halen. Door meer te bewegen ontstaan tal van gezonde voordelen.

In het e-boek Afvallen Veranderen lees me meer over gewichtsreductie.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!