Menu

Blog

Cart

2017-10-14

Gezond aankomen in gewicht is iets wat redelijk veel mensen bezig houdt. Met enige regelmaat ontvang ik tweets of mail van mensen die op een gezonde manier willen aankomen. Ze zijn, of ze voelen zich te licht en hebben al verschillende dingen geprobeerd, zo geven ze aan. Een lage BMI kan leiden tot gezondheidsklachten, reden genoeg dus om hier een artikel aan te wijden. 

Wanneer heb je ondergewicht?

Wanneer heb je ondergewicht? Je hebt ondergewicht indien je BMI onder de 18,5 ligt. Hoewel het voor veel mensen een droom kan zijn om flink wat kilo’s minder te wegen, kan ondergewicht ongezond zijn. Ondergewicht kan veroorzaakt worden door een ziekte, het kan genetisch bepaald zijn, het kan veroorzaakt zijn door een depressie, of gewoon door het verlies van eetlust, om wat voor reden dan ook.

Gezond aankomen. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Er bestaan nog tal van oorzaken, maar goed, ondergewicht kan leiden tot gezondheidsklachten. Hierbij kun je denken aan een verhoogde kans op botontkalking, waardoor je botten eerder kunnen breken, je conditie kan verminderen, je kunt vermoeid raken, depressief, concentratie stoornissen en slapeloosheid. Gezond aankomen in gewicht is veel mensen dus best belangrijk.

Gezond aankomen

Bij gezond aankomen draait het om de juiste voedingsmiddelen. Gezonde voeding bestaat uit complexe koolhydraten, eiwitten, onverzadigde vetten en een beetje verzadigde vetten. Sommige mensen denken dat je veel kunt aankomen door vet en suiker te eten, zoals taarten, koekjes, snacks en fastfood. Dit kan erg ongezond zijn.

Door het eten van dergelijke producten neemt de kans op hart-en vaatziekten toe. Dit lijkt mij niet de bedoeling. Net als bij afvallen, zul je bij gezond aankomen rekening dienen te houden met een lange periode. In die periode zul je meer aan sport gaan doen en gezond eten. Eigenlijk net als bij afvallen. Veel mensen, die leiden aan ondergewicht, eten weinig.

Hierdoor ontvangt het lichaam dagelijks te weinig bouwstoffen. Wanneer je lichaam te weinig bouwstoffen ontvangt is het moeilijker in staat zich te ontwikkelen en te regenereren. Het metabolisme van veel mensen met ondergewicht, kan ook heel laag zijn.

Dit houdt in dat het systeem van het verteren van eten en het omzetten van voeding in energie, traag verloopt. Een van de eerste dingen die deze mensen kunnen doen is het boosten van hun metabolisme. Een goede manier om dit te doen is lichaamsbeweging.

Lichaamsbeweging

Wat dat niet iets voor mensen die juist willen afvallen? Ja, maar lichaamsbeweging is ook iets voor mensen die gezond willen aankomen. Vooral krachttraining is bijzonder effectief. Door meer aan sport te doen, wek je je eetlust op. Hierdoor zul je meer eten, waardoor je automatisch meer calorieën binnen krijgt. Die calorieën worden weer aangewend voor het opbouwen van je lichaam.

Door krachttraining bouw je spiermassa op. Krachttraining is een goede manier om zwaarder te worden.

Gezonde voeding

Naast meer lichaamsbeweging, met krachttraining in het bijzonder, kun je gezond aankomen met het juiste eten. Kies voor eiwit- en koolhydraatrijke voeding. In koolhydraten (de complexe) en in eiwitten bevinden zich vele bouwstoffen, die je lichaam zullen opbouwen. Eet ook meer onverzadigde vetten.

Sla geen maaltijden over. Nuttig 3 maaltijden per dag, het ontbijt, de lunch en het avondeten. Je hoeft niet direct veel meer op te scheppen, maar zorg ervoor dat je wat meer eiwitten en complexe koolhydraten binnen krijgt.

Deze koolhydraten krijg je binnen door onder andere volle kwark met muesli, noten en gedroogd fruit, volkoren, spelt en zuurdesem brood, zilvervliesrijst, quinoa, volkoren pasta, kip, vette vis, mager rundvlees, paddenstoelen, zaden en pitten.

Meer weten?

Meer weten over gezond en vooral lekker eten? Download dan het e-boek Gezonde Voeding.

Meer weten over gezond leven, je gewicht gezond houden en wil je lekker blijven genieten? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Dit ben ik en ik wil graag dat het goed met je gaat. Dit houdt wat mij betreft het volgende in; een gezond gewicht, gezond eten en een goed gevoel. Gezond, slank en fit dus. Helaas wordt het ons niet gemakkelijk gemaakt. Er is ongelooflijk veel ongezonde voeding te koop. Ook ervaren te veel mensen te veel stress, we slapen niet genoeg en we bewegen tekort. En zo lijkt ook de omzet van voedingsbedrijven belangrijker te zijn dan onze gezondheid. Daarom schrijf ik al jaren over gezond eten en gezond leven. Dit doe ik omdat ik enorm geloof in de kracht van gezonde voeding in een gezond leven. Ik leef het zelf en het werkt echt! Alles wat ik weet deel ik met je in blogs, artikelen en in de e-boeken die ik schrijf. Ook kun je bij mij terecht voor persoonlijk voedingsadvies. Dit doe ik via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies.

Andere bekeken ook:

Afvallen

Gezond en snel afvallen met krachttraining

Lees meer
Gezonde levensstijl

Acht gezonde gewoontes, die nauwelijks iets kosten

Lees meer
Mentaal welzijn

Hoe dit jaar een top jaar wordt!

Lees meer

Mis geen gezonde tips meer