Verantwoord afvallen door verandering

Dit artikel beschrijft globaal hoe je verantwoord afvallen kan laten werken voor jezelf. Je ziet in de titel al het woord “verandering”. Dat staat er niet voor niets. Indien je duurzaam wilt afvallen, dan zul en het een en ander veranderen. Het succes ligt in het ombuigen van een aantal ongezonde eet- en beweegpatronen in gezonde gewoonten. Het is geen rocket science, iedereen kan het. Dit artikel biedt je een aantal handvatten. 

Verantwoord afvallen

Met verantwoord afvallen wordt in dit artikel bedoeld dat je op een gezonde manier gewicht verliest en dat je op je streefgewicht blijft. Op deze site wordt dit ook wel duurzame gewichtsreductie genoemd. Veel mensen willen wel wat kilo’s kwijt. Verantwoord afvallen. E-boek Gezond in 10 stappen. De kilo’s zijn er in de afgelopen jaren, beetje bij beetje bijgekomen. Je werd steeds een beetje zwaarder. Maat op een bepaald moment zeg je dan: “Nu is het genoeg”. En dan gaat er wat veranderen. Je gaat 2 weken op dieet. Of je gaat een paar weken hard sporten, of je laat de borrel wat vaker staan.

Wat is dan het resultaat? Je bent een kilootje of 3 lichter geworden. Maar daar ben je niet tevreden mee. Je wilde minstens 10 kilo kwijt. Die kilo’s kun je echt wel verliezen. Je verliest ze echter niet door een tijdelijk kuurtje of een programma met een einddatum. Wanneer je echt wat kilo’s kwijt wilt, en deze kwijt wilt blijven, dan zul je een ander traject bewandelen.

Verandering

Dit traject is een geleidelijk traject en het wordt in dit artikel verantwoord afvallen genoemd. Verantwoord afvallen zal slagen door veranderingen aan te brengen in een aantal vaste gewoontes, die je jezelf in de afgelopen jaren hebt aangeleerd. Zo zijn je beweeg- en je voedingspatroon niets meer dan gewoonten, die je dagelijks herhaald. Wanneer je verantwoord wilt afvallen, dan ligt de winst bij het veranderen van je voedings- en beweegpatroon.

Beweging

Bij verantwoord afvallen hoort lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging heeft verschillende voordelen. Ten eerste verbrand je er letterlijk calorieën mee. Je ziet jezelf daadwerkelijk slanker worden, wanneer je genoeg beweging hebt. Daarnaast verhoogt beweging je metabolisme, ofwel je stofwisseling. Dit betekent onder andere dat je stofwisseling sneller gaat werken, waardoor voedingsmiddelen vaak beter worden opgenomen en waardoor je eten, minder lang in je darmen blijft “plakken”. Voldoende beweging kan een preventief effect hebben op bijvoorbeeld darmkanker. Een verhoogt metabolisme vraagt ook de nodige calorieën, zodat het bijdraagt aan verantwoord afvallen. Vormen van beweging die bijdragen aan verantwoord afvallen zijn onder andere matig intensieve beweging en interval training.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is natuurlijk onontbeerlijk bij verantwoord afvallen. Op deze site is al veel geschreven over gezonde voeding en er is zelfs een e-boek over uitgebracht. Dit e-boek heet (heel toepasselijk) Gezonde Voeding en is ook als paperback bij bol.com verkrijgbaar. Maar goed, gezonde voeding bestaat uit voedingsmiddelen die voldoende voedings- en bouwstoffen bevatten. Deze stoffen helpen je lichaam om zichzelf op te bouwen en te herstellen waar nodig. Dergelijke gezonde voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel, je hoeft er dus minder van te eten. Dit in tegenstelling tot veel bewerkte voedingsmiddelen, die bevatten veel suikers, ongezonde vetten en teveel zout en E-nummers. Ze verzadigen slecht, waardoor je er meer van eet en ze zijn meestal bijzonder calorierijk. Je komt er dus van aan.

Mentaal

Hoe begin je dan met verantwoord afvallen? Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar je begint. De ene persoon zal het gemakkelijk vinden om elke avond te gaan joggen, terwijl de ander de grootste moeite heeft om de vertrouwde vier-uur snack te laten staan.

Hoe je het ook wend of keert, afvallen is een moeilijk proces en duurt altijd langer dan dat je wilt. Het heeft je volle aandacht en overtuiging nodig. Het veranderen van je patronen speelt wel een belangrijke rol in het succes van verantwoord afvallen. Indien je je huidige patronen niet verandert, dan zal het resultaat in lijn liggen. Er verandert niets structureels aan je gewicht. Doordat je veranderingen in gang zet, veranderen de resultaten. Hierover kun je meer lezen in het e-boek, met de toepasselijke naam Afvallen Veranderen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!