Gewicht verliezen door interval training

Gewicht verliezenInterval training werkt bijzonder effectief bij gewicht verliezen. Wil je gewicht verliezen, dan werkt sporten sowieso goed voor je. Maar je hebt meerdere bewegingsvormen en welke manier is nou het meest effectief voor je om af te vallen, fitter te worden en je conditie mee te verbeteren. In deze blog worden interval training, krachttraining en cardio training besproken.

Gewicht verliezen door te sporten

Gewicht verliezen en sporten gaan goed samen. Door te sporten verbrand je de nodige calorieën maar je conditie en je gevoel van fitheid nemen ook toe. De calorieën die je verbrandt komen uit de voorraad glycogeen (koolhydraten) en uit je vetreserves. Door veel te sporten zal je vetmassa afnemen, je spiermassa toenemen en je metabolisme versnellen.

Veel mensen denken automatisch aan cardio training zoals hardlopen bij gewicht verliezen, maar krachttraining en vooral ook interval training zijn ook bijzonder effectieve manieren.

Cardio training

Met cardio training (duursporten) verbrand je best veel calorieën, maar je zult niet snel gewicht verliezen. De calorieën die nodig zijn bij de verbranding worden voornamelijk gehaald uit koolhydraten (glycogeen), maar die bron wordt na het sporten weer aangevuld.

Bij cardio training kun je denken aan fietsen, zwemmen, hardlopen en aan de meeste cardio toestellen in de sportschool. Bij cardio training:

 • Verbrand je veel calorieën
 • Dat zijn echter voornamelijk koolhydraten
 • Ontwikkel je bijna geen spiermassa
 • Verbrand je na de training bijna geen extra calorieën meer
 • Je uithoudingsvermogen verbetert

Bij cardio training verbrand je niet veel lichaamsvet en bouw je bijna geen spiermassa op. Wil je gewicht verliezen, dan is het juist handig om spiermassa op te bouwen en om ervoor te zorgen dat je na de training, nog steeds extra calorieën verbrandt.

Krachttraining

Je zou zeggen dat gewicht verliezen door middel van krachttraining best moeilijk is. Spieren wegen immers zwaarder dan vet en daarom zou je door krachttraining niet zozeer gewicht verliezen, maar juist een slanker postuur krijgen. Krachttraining maakt je spieren sterker, maar je verbrandt er tijdens een work out van een uur niet zoveel calorieën mee als met cardio training.

Zelf ben ik een fan van krachttraining, ik doe het inmiddels al 25 jaar. Maar goed, wat gebeurt er tijdens zo’n work out?:

 • Verbrand je niet zoveel calorieën als bij cardio training
 • Maar je blijft tot 48 uur na de work out extra calorieën verbranden. Dit noem je het after burn effect.
 • Die calorieën zijn voor een groot deel afkomstig uit je vetreserves
 • Je ontwikkelt spiermassa en spieren hebben meer energie nodig
 • Je verbrandt dus meer calorieën doordat je spiermassa toeneemt
 • Je uithoudingsvermogen verbetert niet echt

Veel mensen vinden dat krachttraining saai en eentonig is.

Interval training

Met interval trainingen kun je behoorlijk effectief gewicht verliezen. Interval training combineert eigenlijk de voordelen van kracht- en cardio training. In een korte tijd werk je namelijk een behoorlijk intensieve work out af, waarbij het tempo en de intensiteit van de training steeds varieert.

 • Je verbrandt heel veel calorieën, zo’n training is erg intensief (zie cardio training)
 • Tot wel 48 uur na de work out, verbrand je extra calorieën (zie krachttraining)
 • Je spiermassa neemt toe (zie krachttraining)
 • De energiebehoefte van je spieren wordt hoger, je metabolisme neemt toe (zie krachttraining)
 • Je uithoudingsvermogen neemt toe (zie cardio training)

Interval training is een effectieve manier om in een korte tijd veel calorieën te verbranden en dat helpt je bij gewicht verliezen. Een nadeel echter is dat deze vorm van bewegen niet erg geschikt is voor beginnende sporters, dat het best blessure gevoelig kan zijn en dat het vrij veel discipline vraagt.

Explosieve sporten zoals tennis, voetbal, basketbal en vechtsporten zijn ook vormen van interval trainingen.

De rol van voeding

Hoewel interval trainingen je enorm zullen helpen bij gewicht verliezen, is het natuurlijk ook van belang dat je de juiste calorieën in je lichaam stopt. Je zult snappen dat je dergelijke intensieve trainingen beter kunt volbrengen indien je gezond eet en drinkt. Een voedingspatroon bestaande uit junk en fastfood, veel alcohol, frisdrank, chips en andere meuk zou je zelfs behoorlijk kunnen schaden.

Wil je echt gewicht verliezen dan is een combinatie tussen bewegen en voeding belangrijk. Wist je dat je eten (en drinken) voor ongeveer 70% bijdraagt aan een gezond gewicht en dat lichaamsbeweging de resterende 30% voor rekening neemt?

Gewicht verliezen is dus geen kwestie van een paar weken wat anders eten en een paar keer in de week hardlopen. Het ligt dus wat complexer. Je het er wat meer tijd voor nodig. Maar goed, waarom lees je deze blog nog, wanneer je echt gewicht verliezen wilt. Ga gewoon aan de slag 🙂

Wil jij ook gewicht verliezen?

Het e-boek Afvallen Veranderen beschrijft hoe je op een verantwoorde manier kunt afvallen en vervolgens op dat streefgewicht blijft. Afvallen Veranderen staat bomvol met tips en handvatten die je allemaal kunt gebruiken om je streefgewicht te bereiken en te behouden, zodat je niet meer vervalt in het jojo-effect.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!