Een gezond gewicht voor iedereen

Een gezond gewicht is voor iedereen haalbaar. Wellicht zou je het tegendeel denken, omdat overgewicht in de afgelopen 40 jaar zeer sterk is toegenomen. In dit artikel vertel ik je hoe je verantwoord kan afvallen. Je krijgt een aantal makkelijk toepasbare tips, die je gaan helpen. De tips zijn gemakkelijk, maar de moeilijkheid zit hem in het consequent volhouden ervan. Er bestaat geen toverformule om snel en gezond af te vallen. Producten die je fantastische resultaten beloven, spelen in op het gevoel van hoop. Je moet er dus voor werken. Een gezond gewicht is een optelsom van vele stappen en van vele keuzes. Het is niet moeilijk en het is voor iedereen haalbaar. Een gezond gewicht voor iedereen dus?

Een gezond gewicht voor iedereen

Een gezond gewicht voor iedereen

Met een gezond gewicht bedoel ik een gewicht dat past bij je lengte, je geslacht en je leeftijd. Je hoeft niet te voldoen aan de maten die worden gehanteerd voor (gefotoshopte) modellen. Een gezond gewicht draagt bij aan het voorkomen van allerlei fysieke en mentale ongemakken. Denk hierbij aan het eerder slijten van je gewrichten het toegenomen risico op allerlei chronische aandoeningen.

Overgewicht is al meer dan 30 jaar een groeiend probleem in de westerse wereld. Overgewicht komt tot stand door een combinatie van verkeerde voeding, te veel stress, te weinig slaap en te weinig beweging.

Alleen al door deze zaken (slechte voeding, chronische stress, weinig slaap en bewegingstekort) raken bepaalde hormonen in je lichaam flink in de war. Dit merk je aan een energieloos, duf, futloos gevoel en je merkt dit ook doordat je steeds meer lichaamsvet opslaat. Met andere woorden, je wordt steeds een beetje dikker.

Helaas gaat overgewicht ook vaak gepaard met allerlei vervelende aandoeningen, die je liever niet wilt krijgen.

Afvallen? Alleen als jij er klaar voor bent

Als voedingscoach spreek ik mensen die graag willen afvallen. Natuurlijk helpt het dan om minder suiker, meer water, meer groente en meer beweging in te voeren in de dagelijkse routine.

Laten we nu een kijken naar de 5 inzichten die je helpen aan een gezond gewicht. Deze tips zijn voor iedereen. Ze schaden niet. De moeilijkheid zit hem in het uitvoeren van de tips.

1. Een gezond gewicht voor iedereen door water te drinken

Water bevat 0 calorieën en door water te drinken neemt de snelheid van je metabolisme iets toe. De snelheid van je metabolisme is ontzettend belangrijk wanneer je wilt afvallen, of wanneer je je gewicht juist wilt behouden (wanneer je afgevallen bent).

Veel mensen beseffen niet dat wanneer zij frisdrank drinken, of “verantwoorde” vruchtensappen, dat zij ontzettend veel calorieën binnen krijgen. Er zijn aanwijzingen dat juist deze calorieën ervoor hebben gezorgd dat het aantal mensen met overgewicht en obesitas de afgelopen 30 jaar explosief is gestegen.

Dit heeft te maken met een aantal hormonen zoals PYY, leptine en insuline. Hoe dit precies zit, gaat te ver om in dit artikel met je te bespreken. Wil jij toch weten hoe die hormonen je dik maken en hoe je verantwoord kunt afvallen? Download dan het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

2. Minder of geen enkelvoudige koolhydraten meer eten

Enkelvoudige koolhydraten zijn geraffineerde ofwel bewerkte koolhydraten. Dit type koolhydraten laat je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Een sterk stijgende bloedsuikerspiegel staat in relatie met overgewicht.

Hoe dat zit?

Doordat je geraffineerde koolhydraten binnen krijgt ontstaat er een zogenaamde sugar rush. Hierdoor pompt je alvleesklier heel veel insuline je bloedbaan in. Dit moet gebeuren om die koolhydraten, ook wel snelle suikers genoemd, uit je bloed te halen en ze in je lichaamscellen te plaatsen.

Omdat het westerse eten voor een groot deel bestaat uit deze koolhydraten, krijg je er dus veel binnen en worden de overschotten opgeslagen in je vetreserves. Heel vervelend dus

En dat is nog niet alles

De meeste voedingsmiddelen die je in de winkel kunt krijgen bestaan uit geraffineerde koolhydraten en vaak zijn er ook veel suikers aan toegevoegd. Er ontstaat dus meerder keren per dag een bloedsuikerspiegel-achtbaan.

Meerdere keren per dag moet het hormoon insuline de glucose overschotten opbergen in je vetreserves, zodat je steeds een beetje aankomt.

En het wordt nog vervelender

Er zit nog een flink nadeel aan het veelvuldig eten van die bewerkte koolhydraten. Nadat de insuline de bloedbaan heeft vrijgemaakt van glucose, ervaar je een flauw, futloos of energieloos gevoel. Ook heb je flink trek gekregen.

Die trek wil je natuurlijk oplossen door weer wat te eten. Deze vicieuze cirkel zorgt ervoor dat je meer en vooral vaker gaat eten en derhalve meer calorieën binnen krijgt, dan dat je nodig hebt.

Het wordt je niet gemakkelijk gemaakt

Bloedsuikerpieken, een energieloos gevoel, sterke trek en zelfs cravings…. gelukkig heeft de voedingsindustrie tal van voedingsproducten ontwikkeld om je door de moeilijke momenten heen te helpen.

Voor elk moment van de dag zijn tussendoortjes, “momentjes voor jezelf”, “voor de stevige trek”, “en dat zouden meer mensen moeten doen” producten ontwikkeld. Je kent ze wel. Natuurlijk zijn die producten lekker, maar ze lokken meestal ook de volgende bloedsuikerspiegel-achtbaan uit.

Een gezond gewicht voor iedereen klink natuurlijk als een utopie. Je kunt het beste bij jezelf beginnen. Er bestaan vele redenen om flink af te vallen. Wat is jouw reden?

Als jij ook een goede reden hebt om af te vallen, volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Dit e-boek wordt al een tijdje als meest verkocht op mijn site.

Let wel, je moet alleen starten met afvallen wanneer je er echt klaar voor bent. Anders lukt het niet. De knop moet echt om. Het e-boek leert je alles wat je nodig hebt, maar jij moet het zelf doen. Vraag je dus eerste af of je er wel klaar voor bent, anders is het zonde.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

  • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
  • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
  • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

3. Minder snoepen

Deze is logisch, lijkt mij. Maar ja, snoep is alom vertegenwoordigd, je kunt het overal kopen en het is niet duur. Hoe vaak zie jij scholieren wel niet met een zak chips, koek of snoep lopen? Om nog maar te zwijgen van de energy drankjes.

Snoep bestaat voor een groot deel uit suikers en ook de nodige E-nummers. Het punt met snoep is, dat het amper verzadigd en snoep niet voedzaam is, terwijl je wel de calorieën binnen krijgt. Het gebeurt dan ook dikwijls dat 1 snoepje er 2 worden en 2 worden er 3. Voordat je het weet, heb je een halve zak op.

Kijk eens op het etiket van een willekeurig snoepje en kijk dan naar het aantal calorieën dat snoep je levert. Dit kan een goede manier zijn om er minder van te eten. Veel snoepen draagt niet bij aan een gezond gewicht, beschouw het dus als een traktatie wat je af en toe kunt nemen.

Toch snoepen?

Kan je dan nooit meer snoepen? Nou, gelukkig kun je wel blijven snoepen. Alleen niet meer de suikersnoepjes, als je wilt afvallen tenminste. Maar goed, dat is jouw keuze.

Wat kan je dan toch eten, wanneer je trek hebt? Neem als stelregel dat (de juiste) voedingsvetten, eiwitten en vezels voeden en verzadigen. Deze combi vind je o.a. in rauwe noten, zaden en pitten. En wat dacht je van een gekookt ei, een haring happen of gewoon een stuk kipfilet eten?

Meer weten over verantwoord snoepen en afvallen? Download dan het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Als je doet wat er in het e-boek staat, dan val je af. Gegarandeerd!

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

  • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
  • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
  • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

4. Onbewerkte voeding

Een gezond gewicht begint met het eten dat je koopt. Als voedingscoach zeg ik ook wel dat afvallen in de keuken start.

Veel eten dat je kunt kopen in de reguliere supermarkt, is bewerkt. Ongeveer 80% van de voedingsmiddelen in een supermarkt is bewerkt. Hierdoor bevat het vaak teveel suiker, E-nummers, te veel zout en ongezonde vetten. Hierover kon je in de vorige paragrafen al lezen.

Onbewerkte voeding, daarentegen, is eten wat niet (of bijna niet) bewerkt is.

Waaraan herken je onbewerkte voeding?

Je kunt onbewerkte voeding herkennen aan de oorspronkelijke vorm. Hierbij kun je denken aan een wortel, die er dus uitziet als een wortel. Of een perzik, die de oorspronkelijke vorm en smaak heeft. Simpel toch?

Veel van ons eten wordt bewerkt. De wortel bijvoorbeeld, wordt dikwijls voorgesneden en voorverpakt of verder wordt verwerkt in bijvoorbeeld wortelsap. Dergelijke producten: niet kopen!

Wellicht denk je nu dat het vrij kinderachtig klink, als ik je vertel dat een wortel eruit ziet en smaakt als een wortel. Maar ik vertel het je om de volgende reden; verreweg het grootste gedeelte van de producten die je in een supermarkt kunt kopen, zijn bewerkt. Ongeveer 5% van de producten is onbewerkt, zoals de wortel dus, die eruit ziet en smaakt als een wortel.

Maar juist dat onbewerkte spul is veel minder verkrijgbaar (?)

Juist doordat het overgrote merendeel van het assortiment van een supermarkt bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen, zou je wel eens kunnen denken dat het allemaal zo slecht nog niet is. Ga maar na, hoeveel groente zie je liggen en hoeveel paden zijn er waar je werkelijk duizenden verpakte producten vindt?

Het aanbod van sterk bewerkte voeding is gigantisch en dat zou een argument voor je kunnen zijn om te denken dat het wel goed zit. Let dus op, je kunt gerust naar de supermarkt, maar koop daar zoveel als mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen.

Meer over gezond eten en leven leer je in mijn e-boek Gezond In 10 Stappen. Hoe meer je weet over de juiste voeding, hoe beter je in staat bent om de juiste keuzes te maken. Wanneer je de juiste keuzes maakt, voel jij je fitter, energieker en slanker. En dat is belangrijk, toch?

5. Iedereen een gezond gewicht door meer te bewegen

Meer bewegen helpt je om een gezond gewicht te krijgen. Lichaamsbeweging is een van de meest gezonde dingen waarop je jezelf kan trakteren

Er zijn veel redenen om meer te bewegen. Als mens ben je ervoor gemaakt. Vooral lopen (gewoon wandelen!) is al effectief om je lichaamsvet te verbranden. Lopen is een vorm van matig intensieve beweging, die je lang kunt volhouden en die prima bij ons past.

Je lichaam is dol op matig intensieve beweging. Je hoeft dus echt geen sportschool in, als je dat niet wilt en je hoeft ook geen kilometers hard te lopen, als dat je tegenstaat.

Wel is het van belang dat je dagelijks 1 uur aan lichaamsbeweging doet om een gezond gewicht te krijgen. Je verbrandt er immers extra calorieën mee. In het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen ontdek je nog veel meer over welke bewegingsvormen je helpen om flink af te vallen.

Stap voor stap naar een resultaat

Een gezond gewicht bereik je dus stap voor stap. De ene stap bestaat uit een gezonde keuze in je voeding, de andere stap bestaat uit een gezonde keuze in lichaamsbeweging.

Veel mensen zien dit helaas als “moeten”. En dat is zonde en niet nodig. Je moet immers helemaal niets, maar je wilt wel een gezond gewicht, een goede gezondheid en je wilt gezond en fit oud worden, toch?

Een gezond gewicht bereik je voor jezelf. Het is een mooi proces en uiteindelijk een mooie beloning. Ik ben van mening dat je een gezond gewicht stap voor stap bereikt. Je gooit niet het roer al te radicaal om, maar kiest vandaag om 1 ongezonde gewoonte te veranderen in een gezonde gewoonte. Morgen doe je dat weer en overmorgen doe je er een stapje bij. Op die manier is de kans dat je het volhoudt het grootst.

Afvallen kost tijd

Afvallen neemt dus tijd in beslag en zeg nou eerlijk; hoelang heeft het geduurd dat die kilo’s eraan kwamen en hoelang zitten ze er al? Waarom zou je dan verwachten dat die kilo’s er in 3 weken voorgoed vanaf zijn?

Wat je moet doen, is gewoon de eerste stap zetten. Als voedingscoach adviseer ik mensen altijd om ervoor te zorgen dat je er mentaal klaar voor bent. Althans, je moet er klaar voor zijn om de eerste stap te zetten. Wanneer je die eerste stap eenmaal hebt gezet, dan volgende de volgende stappen makkelijker.

Afvallen is vooral een mentale kwestie. Niet veel mensen beseffen dit, maar je komt jezelf meerdere malen (echt) tegen. In het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen leer je ongelofelijk veel over hoe je het beste kunt afvallen en hoe je goede resultaten krijgt. De vraag is meer; ben je er klaar voor?

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

  • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
  • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
  • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Wil jij ook de inzichten en tips ontvangen in je mailbox? Wel zo handig, toch?

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/sugar-sweetened-beverages-sodas-diabetes-metabolic-syndrome/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!