Acht gezonde gewoontes, die nauwelijks iets kosten

Bepaalde gewoontes maken je dikker en bepaalde gewoontes helpen je aan een slanker figuur. Dit artikel gaat over acht gezonde gewoontes die iedereen kan gebruiken en die je een hoop gezond voordeel op kunnen leveren. Heb je geregeld last van hongerpieken? Eet je onbewust teveel? Zie je het niet zitten om dagelijks een uur hard te lopen? Iedereen heeft het druk. Dus het schiet er wel eens bij in om flink (bewust) bezig te zijn met je gezondheid. Neem daarom deze acht gezonde gewoontes dan even door. Ze kosten niet veel geld, tijd en moeite en ze leveren wel een veel gezondheidsvoordelen op. 

Gezonde gewoontes. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Gezonde gewoontes, je kunt ze leren

Gewoontes leer je aan en zo werkt het ook met gezonde gewoontes. Heb jij de gewoonte om een kopje koffie te drinken na het avondeten? Ooit heb je jezelf dit aangeleerd. Natuurlijk is deze gewoonte onbewust ontstaan.

Zo werkt het eigenlijk met al je gewoontes. Gewoontes zijn ingeslepen routines. Je denkt er amper bij na en je voert ze onbewust uit.

Gewoontes leiden tot bepaalde resultaten

Die gewoontes leiden tot een bepaalt resultaat of een bepaalt gevoel. Hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoe vaak je honger hebt is vaak een gevolg van dagelijkse gewoontes.

Sommige resultaten vind je waarschijnlijk niet leuk, anderen wel. Je vindt het (denk ik) niet leuk dat je steeds zwaarder wordt. Maar dit komt doordat je dagelijks bepaalde keuzes (onbewust) maakt. Aan de andere kant, je kunt je fit voelen juist doordat je dagelijks goed eet en genoeg beweegt.

Voel je je niet fit? Vraag jezelf dan eens af of je wel genoeg slaapt, of dat je werk te uitputtend is, of dat je ongezond eet. Vind je jezelf te dik? Vraag jezelf dan eens af of je wel genoeg beweegt, of dat je te veel snoept, of dat je te vaak honger hebt.

Een gewoonte hoeft helemaal niets te kosten

Je dagelijkse gewoontes resulteren in hoe je je voelt en hoe je eruit ziet. In dit artikel heb ik een aantal gezonde gewoontes voor je op een rijtje gezet, die niets of weinig kosten en die je wel heel veel gezondheidsvoordelen op kunnen leveren.

Deze gezonde gewoontes voer ik zelf ook uit en ik kan je vertellen dat ze amper moeite kosten, maar dat ze wel een boel opleveren. Wil je meer weten over gezonde gewoontes, een gezond gewicht en heb je de tijd niet om er enorm veel over te lezen? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Gezonde gewoontes. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

De acht gezonde gewoontes

De onderstaande acht gezonde gewoontes voer ik zelf ook uit. Deze gezonde gewoontes helpen je om gezonder, fitter en slanker te worden.

1. Koud douchen

Als ik mensen vertel dat ik koud douche, dan zie ik vaak schrik in de ogen. Ik vind dat wel grappig, mensen denken echt dat koud douchen een enorme opgave is. Dit valt reuze mee, kan ik je vertellen.

‘s Ochtends een koude douche is niet alleen goed voor een super fris gevoel. Je bent immers gelijk wakker. Het is ook nog eens gezond. Het blijkt dat mensen die dagelijks een koude douche nemen, minder vaak ziek zijn. Natuurlijk is het wel even doorbijten maar op een gegeven moment wil je niet anders meer.

2. Interval trainingen

Door te sporten verbrand je calorieën, word je fitter en verminderen de symptomen van stress. Daarom is sporten een van de belangrijkste gewoontes. Sporten draagt ook bij aan herstel, als je net ziek bent geweest en het speelt een rol in gewichtscontrole.

Bij sporten denken veel mensen aan een uur hardlopen of langdurig op een cardio toestel staan. Hoewel je daar een lekkere conditie mee opbouwt, geef ik de voorkeur aan interval trainingen.

CrossFit en Bootcamp zijn voorbeelden van interval trainingen. Dergelijke trainingen prikkelen je lichaam waardoor het niet went aan eenzelfde monotone manier van lichaamsbeweging, zoals hardlopen.

Interval trainingen maken je spieren ook nog eens sterker, ze nemen minder tijd in beslag (erg efficiënt) en ze versnellen je stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Lees meer over gezond eten, gezond leven en een gezond gewicht, in het e-boek Gezond In 10 Stappen. Hoe meer je weet, hoe beter je in staat bent om de juiste keuzes te maken. En als je dat doet, dan merk je dit aan je gewicht en je gevoel. Dat is belangrijk, toch?

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

3. Eiwitten eten

Eiwitten voeden en verzadigen enorm, je eet er minder door. Dit kan wel oplopen tot 400 calorieën per dag. Vrijwel je hele lichaam is opgebouwd uit stoffen die uit eiwitten komen. Eiwitrijke voeding eten behoort dus tot de gezonde gewoontes.

4. Kies voor volvette producten

Vet is niet slecht, het gaat om het type vet. Volvette producten zoals roomboter, volle yoghurt en volle kwark verdienen wat mij betreft de voorkeur boven magere varianten. Verzadigde vetten, die bijvoorbeeld in vlees en in kokosvet voorkomen, blijken zelfs helemaal geen relatie te hebben met hart- en vaatziekten.

Gezonde gewoontes. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Hoewel de ‘Vet is slecht’ hypothese jarenlang is verkondigd door tal van officiële instanties, blijkt er wetenschappelijk gezien amper tot geen verband te zijn tussen verzadigde voedingsvetten en hart- en vaatziekten. Helaas heeft de industrie de onterechte angst voor vet en cholesterol aangegrepen om allerlei magere producten te op de markt te brengen.

Veel van die magere producten bevatten extra suiker en het zal je dan ook niet verbazen dat de suikerlobby achter de ‘Vet is slecht’ hypothese zit. Fabrikanten hebben sinds de jaren ’80 miljarden verdiend met suikerrijke producten. Tegelijkertijd nam overgewicht, obesitas en diabetes 2 enorm toe.

Volvette kwark, yoghurt, kaas, roomboter, ei en vlees bevatten veel stoffen die je lichaam gebruikt om bijvoorbeeld weerstand op te bouwen en om te herstellen van wondjes.

Weston Price

De Amerikaanse onderzoeker Weston Price onderzocht overigens zo’n 80 jaar geleden al de effecten van voeding op mensen. Hij beschreef de verwoestende uitwerking van het typisch westers eten, zoals wit brood, jam en ander bewerkt eten. Ook beschreef hij hoe gezond bepaalde volken waren die nog leefden van volwaardige voeding (de jacht en het verzamelen van voedsel).

Die volwaardige voeding was bijvoorbeeld rauwe melk, gras gevoerd rundvlees, orgaanvlees, rogge, vis en volvette kazen. Ook beschreef hij hoe, binnen één generatie, deze gezonde mensen allerlei fysieke degenererende gebreken gingen vertonen wanneer deze gezonde mensen westers eten. Niet alleen deze gezonde mensen, werden in rap tempo ongezond. Ook de kinderen die verwekt werden vertoonden allerlei gebreken.

Price was een van de eersten die het verband beschreef tussen vetten en de opnamen van mineralen, waardoor vitamines beter in je lichaam opgenomen worden. Vet bleek de sleutel. De gezonde oervolken bleken vooral (enorm) van de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K binnen te krijgen.

5. Metabolisme stimuleren

Als je het over gezonde gewoontes hebt, dan reken ik daartoe ook het stimuleren van je metabolisme. Hoe sneller dit proces werkt, hoe meer calorieën verbrandt. Dit zorgt ervoor dat je je gewicht beter onder controle kan houden.

Hoe versnel je dan je metabolisme? Dit doe je op grofweg twee manieren. Lichaamsbeweging en voeding.

Onder het kopje ‘Interval trainingen’ (punt 2) kon je al lezen dat dergelijke beweging je veel goed doet. Dergelijke trainingen stimuleren de snelheid van je metabolisme, doordat je lichaam ongeveer 48 uur de tijd nodig heeft om te herstellen van dergelijke trainingen.

Gezonde gewoontes. Metabolisme versnellen. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Al die 48 uren verbrand je extra calorieën. Daarnaast neemt ook je spiermassa toe door dergelijke trainingen. Niet dat je een kolossale spierbundel wordt hoor. Maar een toename van je spiermassa zorgt ook nog eens voor extra calorieverbranding. Hoe handig is dat?

Ook helpen bepaalde voedingsmiddelen je metabolisme te versnellen. Met eiwitrijke voeding bijvoorbeeld en ook vetrijke voeding heeft je lichaam een hele klus om te verteren. Met andere woorden, het verteerproces zelf kost best veel energie.

Doordat eiwitrijke en vetrijke voeding veel energie vergen van je lichaam om ze te verteren, leveren ze dus netto minder calorieën dan dat er in zitten. Het kost je lichaam bijvoorbeeld zo’n 30% van het aantal calorieën om vet te metaboliseren.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme door voeding? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

6. Bloedsuikerspiegel onder controle

Vezels en eiwitten (daar zijn ze weer) houden je bloedsuikerspiegel onder controle. Dit is de bedoeling. Een sterk fluctuerende bloedsuikerspiegel leidt vaak tot overgewicht, obesitas en diabetes 2. Niet leuk dus. Het constant houden van je bloedsuikerspiegel behoort dus tot de gezonde gewoontes.

Hoe doe je dit? Mijd suikerrijke producten.

Denk hierbij aan sterk bewerkte voeding, junk en fast food. Junk food heet niet voor niets ‘junk’. Junk betekent rommel. Er zit veel suiker in en dergelijke meuk is niet gemaakt om jou te voeden en te verzadigen. Het is alleen maar gemaakt om je er meer van te laten eten.

Gezonde gewoontes. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Veel westers eten kun je zien als junk. Lees anders het stukje over Weston Price nog even.

7. Havermout eten

Havermout is niet alleen super gezond en super voedend. Als je het geregeld eet, kan het ook nog eens levens verlengend werken. Dit geldt overigens voor meer volle granen. Volle granen zijn granen die zoveel mogelijk onbewerkt zijn. Zo kan brood bestaan uit volle granen, maar die granen zijn natuurlijk een beetje bewerkt om er brood van te maken.

Witte bloem is een voorbeeld dat niet behoort tot de gewonde gewoontes en gezonde voeding. Witte bloem is namelijk ontdaan van de kiem en het vlies. De kiem is behoorlijk voedzaam en de vezels kennen een verzadigend effect. Ook zorgen vezels voor een constantere bloedsuikerspiegel.

8. Matig intensief bewegen

Matig intensief bewegen is één van die gezonde gewoontes die je gemakkelijk kan toepassen. Iedereen zit weleens op de fiets, maakt wel eens een wandelingetje en doet huishoudelijke klussen. Dit zijn allemaal voorbeelden van matig intensieve beweging.

Gezonde gewoontes. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Het mooie van matig intensieve beweging is dat het een vetverbrander bij uitstek is. Na een minuut of twintig spreekt je lichaam haar vetreserves aan om te voorzien in de energie om de beweging te ondersteunen.

Maak dus wat vaker je huis schoon, of laat de hond wat langer uit of neem de fiets naar je werk.

Tot slot

Gezonde gewoontes leiden ertoe dat je je lekker voelt en dat je op een gezond gewicht bent. Gezonde gewoontes hoeven helemaal geen (of niet veel) geld te kosten. Wat maakt het, financieel gezien nou uit of je voor roomboter of voor margarine kiest? Volle kwark of magere kwark? Frisdrank of water?

Interval trainingen en eiwitrijk eten zijn twee van die gezonde gewoontes die je enorm kunnen helpen met een gezond gewicht en een lekker gevoel. Je metabolisme speelt daar een belangrijke rol in. Zelf leg ik de nadruk op metabolisme, het helpt mij enorm.

Als je meer wilt weten over gezond leven omdat je bijvoorbeeld wilt afvallen, of juist niet wilt aankomen, of je wilt niet chronisch ziek worden op latere leeftijd (!) lees dan ook het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Ook maandelijks gezonde tips en inzichten in je mailbox ontvangen? Wil je niet missen, toch?

Bronnen:
1. http://www.parool.nl/amsterdam/elke-dag-een-koude-douche-leidt-tot-minder-ziekteverzuim~a4377533/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/multimedia-article/healthy-eating-habits/
3. https://theforum.sph.harvard.edu/events/sports-and-health/
4. http://www.telegraph.co.uk/journalists/sarah-knapton/10703970/No-link-found-between-saturated-fat-and-heart-disease.html
5. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/more-whole-grains-linked-with-lower-mortality-risk/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!