De positieve effecten van krachttraining op je gezondheid

De positieve effecten van krachttraining op je gezondheid zijn groot. In de eerste plaats verbetert krachttraining de gezondheid van je hart- en bloedvaten. Ook zorgt het voor een andere samenstelling van je lichaam en helpt het om sterkere botten te krijgen. De positieve effecten van krachttraining zijn ook van invloed op je mentale welbevinden. Zo kan krachttraining helpen bij het verminderen van gevoelens als angst, depressiviteit en onzekerheid. Krachttraining kan er ook nog voor zorgen dat je bepaalde blessures, bij andere sporten en bezigheden, voorkomt. Tot slot zorgt krachttraining voor meer uithoudingsvermogen en meer kracht. Hierdoor ben je in staat om je dagelijkse activiteiten gemakkelijker te volbrengen. Of dit nu het optillen van je kind is, of op de fiets een boodschap halen. Had je niet gedacht, toch? Dit artikel gaat daarom in op de positieve effecten van krachttraining op je gezondheid. 

Wat zijn de effecten van krachttraining op je gezondheid?

Doordat krachttraining de gezondheid van je hart- en bloedvaten bevordert, verlaag je daarmee de risico’s op hoge bloeddruk en het cholesterolgehalte. Dit zijn 2 hele belangrijke pijlers die artsen bekijken, wanneer ze je gezondheid checken.

De positieve effecten van krachttraining. Meer weten? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen

Hartaanval, beroertes en andere nare zaken

Wanneer de uitslag niet goed is, kan dit leiden tot ernstige complicaties, eventueel met de dood tot gevolg. Een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte kunnen namelijk leiden tot een hartaanval, of hartinfarct en beroertes, of hersenbloeding. Niet echt heel prettig dus.

En dat is nog niet alles. De positieve effecten van krachttraining betreffen ook het verhogen van de glucosetolerantie bij diabetes 2 patiënten. Niet gek, toch?

We gaan nu eens kijken naar de positieve effecten van krachttraining op je fysiek en op je mentale vermogens.

1. De positieve effecten van krachttraining op je lichaamssamenstelling

Een van de effecten van krachttraining is dat je lichaamssamenstelling verandert. Wanneer je spiermassa toeneemt, neemt je vetmassa af. De vorm van je lichaam gaat er dus anders uitzien.

Om je een beeld te geven, over hoe dit eruit gaat zien, kun je je wellicht een voorstelling kunnen maken van 2 personen die beiden 100 kilo wegen. De ene persoon beschikt over veel vetmassa, de ander over veel spiermassa.

De ene persoon heeft een borstomtrek van ruim 1 meter. Terwijl de dikkere persoon een buikomvang heeft van ruim 100 centimeter.

De vorm van deze 2 lichamen verschillen dus enorm.

Spieren nemen veel minder ruimte in als lichaamsvet

Wat je wellicht niet wist is dat de omvang van de gespierde persoon kleiner is dan de omvang van de persoon met veel vetmassa. Lichaamsvet mag dan wel veel minder zwaar zijn als spiermassa. Maar lichaamsvet neemt 4 keer zoveel ruimte in beslag als spieren.

Wanneer je dus 1 kilo vet verbrandt middels krachttraining en er 1 kilo aan spiermassa bij krijgt, dan is je lichaamsomvang dus afgenomen. Je bent dus slanker geworden.

Je wilt geen Schwarzenegger zijn?

“Maar goed”, denk je nu als man zijnde, “ik hoef geen Schwarzenegger te worden” en als vrouw zijnde denk je wellicht: “Al die spierbundels op mijn lichaam, dat ziet er toch niet uit”! Nou, voor beiden heb ik een geruststellend antwoord. Een bodybuilder dankt zijn lichaam door meer dan 10 jaar lang, keiharde training van wel 4 uur per dag.

Jij gaat dit niet doen, toch? Je gaat er dus niet uitzien als een overmatig gespierde Hulk door een paar uurtjes per week aan krachttraining te doen.

De positieve effecten van krachttraining. Meer weten? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen

Daarnaast onderwerpt een bodybuilder zich aan een strikt voedingsschema, waardoor de spieren zo groot kunnen worden. Met die paar uurtjes fitness in de week, bereik je dit dus nooit. Daar hoef je niet bang voor te zijn.

Voor vrouwen geldt daarnaast ook nog eens dat hun spiermassa veel minder makkelijk ontwikkeld kan worden dan die van mannen.

Er zijn overigens veel TV en filmsterren die krachttraining in hun dagelijkse routine hebben opgenomen om fit te blijven en om op gewicht te blijven. Zo is van Madonna bekend dat zij een intensief krachttrainingsprogramma volgt. Mark Wahlberg doet dit ook en het verhaal van Arnold lijkt mij wel duidelijk.

2. Voorkomen van osteoporose

Naast de invloed op je lichaamssamenstelling, betreffen de positieve effecten van krachttraining de sterkte van je botten. Je botten worden dankzij krachttraining immers ook belast.

De spier wordt sterker, dus zal het bot zich aan moeten passen aan de steeds sterker wordende spier.

Krachttraining vergroot daarmee je botdichtheid en werkt daarmee preventief tegen osteoporose, ofwel botontkalking. Naar mate je ouder wordt, speelt osteoporose een steeds belangrijkere rol.

3. Effecten van krachttraining; Mentaal

Andere positieve effecten van krachttraining kunnen zijn dat het helpt bij het verminderen van gevoelens van angst, depressie, onzekerheid en het hebben van een laag zelfbeeld.

Hoewel dit moeilijk aan te tonen is natuurlijk. Het is best moeilijk om een relatie te leggen tussen een toename aan spiermassa en het verbeteren van iemands zelfbeeld, of het verminderen van depressieve en angstige gevoelens.

Maar goed, in zijn algemeenheid kan wel gesteld worden dat lichaamsbeweging een goede manier is om negatieve emoties zoals onzekerheid, stress en depressieve gevoelens af te laten vloeien. Krachttraining kan hier dus een belangrijke rol in spelen.

Prettiger gevoel

Je voelt je immers toch wat trotser wanneer je op een gegeven moment van 40 kilo als maximum, nu 50 kilo als maximum kunt optillen.

De ontwikkeling en toename van je spiermassa ervaar je ook wanneer je, op je werk aankomt. Tas in de hand, de trap oplopend en onderweg niet buiten adem zijn. Prettig toch?

Voel jij je ook wel eens de mindere? Hoop jij op meer in het leven? Gevoelens van geluk, succes, overdaad, vrijheid en blijheid zijn er voor iedereen. Ook voor jou. Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens. (alleen op deze site verkrijgbaar, nergens anders)

4. De preventieve effecten van krachttraining op blessures

Het sterker worden van je spieren heeft ook zijn effect op andere takken van sport. Het voorkomt, of het vermindert de kans op blessures.

Iedereen kent wel dat gevoel, dat je kunt hebben bij het optillen van een zwaar object, zoals een kast die je thuis moet verschuiven (en je wilt geen krassen op de vloer). Of wat dacht je van deze; je slapende kind van 8 jaar uit de auto tillen?

Hoe meer kracht je hebt, hoe beter je in staat bent om allerlei fysieke activiteiten te ontplooien.

Wanneer je krachttraining combineert met gezonde voeding, dan zet je helemaal een paar stappen in de goede richting.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Meer weten?

Iedereen kent het belang van een goede gezondheid en een gezond gewicht. Natuurlijk moet je hier tijd voor vrijmaken, maar we hebben het allemaal heel erg druk. Veel mensen zijn dan ook te dik of voelen zich futloos en niet fit. Dat kan echt anders en in het e-boek Gezond in 10 stappen lees je hoe je dat kan doen.

Een van de effecten van krachttraining is dat je metabolisme versnelt. Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten ook eens.

Afvallen is ook een van de mooie effecten van krachttraining. Afvallen kan best moeilijk en frustrerend zijn. Vooral wanneer je doet wat iedereen doet (en wat niet werkt). Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Volg de stappen die beschreven zijn en ik garandeer je dat je afvalt.

De e-boeken zijn alleen op deze site verkrijgbaar en nergens anders. Na betaling kan je ze gelijk downloaden. Je hebt ze dus direct in huis.

Wil je meer tips en inzichten ontvangen over gezond leven en gezond gewicht? Meld je dan ook aan voor de maandelijkse update vol leuke en gezonde tips die je leven leuker maken. Wil je niet missen, toch?

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/weight-training-appears-key-to-controlling-belly-fat/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/diabetes-weight-training-nutrition/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!