Antioxidanten beschermen wel, maar overdrijven hoeft niet

Antioxidanten is een verzamelnaam voor een boel gezonde stoffen, die je lichaam nodig heeft om een flink aantal levensfuncties uit te oefenen. Je komt de term te pas en te onpas teven in allerlei reclame en media uitingen. Zo kom je antioxidanten tegen in voeding, voedingssupplementen, in cosmetica en als claims op bepaalde voedingsproducten. Zijn oxidanten een wondermiddel? In deze blog lees je wat ze zijn en op welke manier antioxidanten bijdragen aan je gezondheid. Ook heb ik een lijstje voor je opgesteld met gezonde voedingsmiddelen, waar ze (van nature) al in zitten.  

Wat zijn antioxidanten en wat doen ze?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor diverse vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft om gezond te kunnen functioneren. Zo beschermen antioxidanten tegen oxidatie. Oxidatie? Ja, oxidatie. Het zit al een beetje in de naam; antioxidanten. Oxidatie ontstaat doordat bepaalde stofjes – vrije radicalen – je lichaamscellen vernietigen. Ze beschermen je dus tegen vrije radicalen.

Antioxidanten

Vrije radicalen

Wat zijn vrije radicalen dan? Dat zijn agressieve stofjes die je lichaamscellen vernietigen. Je krijgt ze dagelijks binnen via onder andere de zuurstof die je inademt en je verteringsproces. Dit is een normaal proces. Vrije radicalen hebben ook nuttige functies. Ze slopen namelijk niet alleen je lichaamscellen, maar ook bacteriën. Je zou het zo kunnen zien dat de vrije radicalen – de slopers – op zich best goed werk doen.

Het is een soort cyclus, de vrije radicalen vernietigen immers bacteriën. Maar ze dienen op hun beurt door de antioxidanten onschadelijk worden gemaakt, voordat ze je lichaam beginnen te slopen. De balans tussen vrije radicalen en antioxidanten is dus belangrijk.

Door factoren zoals roken, milieuverontreiniging, stress, teveel alcohol, pesticiden, aangebrand eten, gefrituurd eten, geneesmiddelen en zelfs via cosmetica zou het kunnen zijn dat je voorraad vermindert, waardoor de vrije radicalen ongestoord hun gang kunnen gaan. Dit proces is wat minder normaal voor je lichaam, maar in de huidige maatschappij eerder regel dan uitzondering.

Gezondheidsklachten

Als vrije radicalen ongestoord hun gang kunnen staan, dan kan serieuze gezondheidsschade ontstaan. Ze kunnen bijvoorbeeld je DNA aantasten, wat weer kan leiden tot een ontregelde celdeling. Dat is niet zo handig, want je hele lichaam bestaat uit cellen. Die ontregelde celdeling kan weer leiden tot het ontwikkelen van kanker.

Voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten

Ik heb een lijstje samengesteld van diverse voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten. Dit lijstje kan je aardig op weg helpen om gezonde keuzes te maken. Natuurlijk zijn er meer voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten.

Groente Fruit Diversen
Spinazie Sinaasappel Groene thee
Bietjes Goji bessen Noten
Tomaat Granaatappel Pitten
Boerenkool Appel Rood vlees
Groene kool Kiwi Vis
Bloemkool Bosbessen Gevogelte
Spruitjes Banaan Eieren
Broccoli Mango Pure chocola
Rode uien Aardbeien Rode wijn (resveratrol)
Erwten Frambozen Roomboter
Maïs Pruimen Peterselie
Wortels Druiven Oregano
Aubergine Rozijntjes Tijm
Rode pepers Cranberry Kurkuma
Knoflook Bramen Basilicum
Pompoen Abrikoos Kaneel

Wat kun jij ermee?

Ze doen je dus goed, maar ze zijn nou ook weer niet het wondermiddel zoals ze de afgelopen jaren in diverse media zijn gepresenteerd. Je hebt antioxidanten nodig om onder andere de vrije radicalen in toom te houden. Ze zijn een verzamelnaam voor diverse vitaminen en mineralen, die belangrijk zijn voor je gezondheid.

Ze worden echter toegevoegd aan allerlei producten. Je kent ze wel, die van ‘Nu met extra antioxidanten’. Ze worden zelfs in make up gestopt. Het lijkt erop dat de term ‘antioxidanten’ aangewend wordt voor marketingdoeleinden, bij dergelijke producten.

Maar goed, wat kun jij ermee? Nou, je kunt het bovenstaande lijstje ter harte nemen en dagelijks een fruit- of groentesapje, of een smoothie maken. Op die manier krijg je een heleboel vitaminen en mineralen binnen. Download het e-boek Gezonde Voeding als je meer wilt weten over gezond eten in het algemeen.

Antioxidanten in je voeding

Meer weten over gezond eten? Lees het e-boek Gezonde Voeding dan eens.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Bronnen:
http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezondeten/21789466/__Antioxidanten__wat_zijn_het_nou_eigenlijk___.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Antioxidant
http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/134336/Slechte-naam-antioxidanten-niet-terecht.htm

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

1 reactie

  1. marit04091970 schreef:

    Of een royale hoeveelheid antioxidanten wel of niet een wondermiddel zijn, hangt voor een groot deel af van jou persoonlijke omstandigheden. Na jarenlang pijn ben ik door het gaan gebruiken van een fantastisch biologisch product dat bol staat van de antioxidanten, eindelijk van mijn pijn af. Afgezien van dat product is er niets veranderd in mijn leven. Intussen ben ik van alle medicatie af. Voor mij zijn antioxidanten een absoluut wondermiddel.