Afvallen in 2 stappen.

Afvallen in 2 stappenBestaat er een gemakkelijke manier op af te vallen? Het antwoord daarop is nee. Zoals het met alle dingen is, die je meemaakt, niets gaat vanzelf en niets gaat gemakkelijk. Je zult overal voor werken. Dus ook voor afvallen. Wat is dan afvallen in 2 stappen? Afvallen in 2 stappen is een concept waarbij je 2 patronen aanpakt. Afvallen in 2 stappen behelst een aantal veranderingen in je voedingspatroon en een aantal veranderingen in je beweegpatroon. Het concept afvallen in 2 stappen, bestaat dus uit 2 stappen, maar die stappen zijn onderverdeeld in een aantal gewoontes, die je zult veranderen wanneer je duurzame gewichtsreductie nastreeft. 

Afvallen in 2 stappen

In deze blog gebruik ik de woorden afvallen en duurzame gewichtsreductie door elkaar heen. Bij afvallen denken veel mensen diëten, lijnen, lijden of allerlei andere tijdelijke interventies. Ik zie afvallen meer als gewicht verliezen en vervolgens dat streefgewicht behouden. Dat is duurzame gewichtsreductie. Je blijft dus op gewicht, omdat je een aantal patronen blijvend hebt veranderd. Terug naar afvallen in 2 stappen, het moge duidelijk zijn dat gezonde voeding de voorkeur verdient boven bewerkte voeding. Het moge ook duidelijk zijn dat dagelijks 1 uur bewegen, gezonder is dan een inactieve levensstijl. Waarom zijn gezonde voeding en beweging zo belangrijk? Deze 2 elementen zijn belangrijk, omdat je lichaam daarom vraagt. Je lichaam is ingesteld op een bepaalde hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen en een bepaalde hoeveelheid beweging.

De oorzaak hiervan is kun je vinden in onze evolutie. Zo’n 150.000 jaar geleden aten wij bessen, noten, zaden, knolgewassen, bladeren, een beetje eiwit wanneer we een beest hadden gevangen en hadden we dagelijks veel beweging. Er waren geen voedseloverschotten en wanneer we er een inactieve levensstijl op na hielden, gingen we dood. Tot ongeveer 40 jaar geleden de bewerkte voedingsmiddelen hun intrede deden en wij ons, daarnaast, steeds minder hoefden te bewegen, wegens de komst van geautomatiseerd vervoer en vele andere mechanische en geautomatiseerde processen. Tegenwoordig kun je dagenlang op een stoel zitten en toch je werk doen, eten laten bezorgen, de krant lezen, TV kijken en noem maar op. Door al die ontwikkelingen hebben wij een comfortabel leven. We hoeven immers niet meer in een beek te springen om er een zalmpje uit te vissen. Je kunt die zalm, met alle andere boodschappen op internet bestellen en thuis laten bezorgen. In een zeer korte tijd zijn onze gewoontes, door internet en de vele andere ontwikkelingen veranderd. Maar dat betekent nog niet dat je lichaam gewend is aan die patronen.

Voedingspatroon

Om met de eerste stap, van afvallen in 2 stappen te beginnen, waarom is dat voedingspatroon zo belangrijk? Je lichaam heeft nu eenmaal de voedingsstoffen nodig die je in gezonde voeding vindt. Door die stoffen kan je lichaam normaal functioneren. Hierbij kun je denken aan het normaal functioneren van je hersenen, je spijsvertering (metabolisme), het kloppen van je hart en al je andere organen en cellulaire processen. Wanneer je ongezonde voeding eet, wat veel voorkomt bij bewerkte voedingsmiddelen, ontstaan er vanzelf tekorten. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten nu eenmaal minder voedingsstoffen. Hierdoor zullen je hersenen, je metabolisme en alle andere processen minder goed gaan werken. Je lichaam probeert dit op te heffen door signalen van honger af te geven. Vandaar dat je vaak een hongerig gevoel hebt, zo’n 2 uur na het eten van een snack, hamburger of andere voeding waar teveel suiker, zout en vet in zit. Hoewel je daarmee voldoende calorieën binnen hebt gekregen. Echter die calorieën zijn de zogenaamde holle calorieën. Ze bevatten nauwelijks voedingsstoffen.

Een van de gevolgen van bewerkte voeding is dan ook dat je er meer van eet. Je krijgt dus automatisch meer calorieën binnen, dan dat je nodig hebt. Die extra calorieën sla je op als lichaamsvet. De eerste stap van afvallen in 2 stappen bereik je dus door bewerkte voedingsmiddelen te vervangen voor gezonde voeding. Gezonde voeding verzadigd beter, waardoor je veel minder hongergevoelens hebt, waardoor je minder eet. Zo simpel is het. Wat zijn dan die bewerkte voedingsmiddelen en wat is dan gezonde voeding? Bewerkt voedingsmiddelen zijn bijna alle producten die door een voedingsmiddelenbedrijf zijn gemaakt en dus voorzien zijn van een verpakking en een merk. Bij gezonde voeding kun je denken aan groente, fruit, noten, zaden, onverzadigde vetten en een beetje verzadigde vetten, volkoren pasta, zilvervlies rijst, amaranth, knolgewassen, peulvruchten, kidneybonen, linzen, vis, kip, mager vlees, volkoren, zuurdesem en spelt brood. In het e-boek Gezonde Voeding kun je hier meer over lezen. Op bladzijde 82 zie je een lange lijst met allerlei gezonde voedingsmiddelen. Je kunt Gezonde Voeding ook als paperback kopen bij bol.com.

Beweegpatroon

De tweede stap van afvallen in 2 stappen, is bewegen. Kom jij aan 1 uur lichaamsbeweging per dag? Bewegen is gezond. Tot 40 jaar geleden wat overgewicht amper aan de orde, omdat we dagelijks enkele uren matig intensieve beweging hadden. Bij matig intensief bewegen kun je denken aan fietsen, wandelen, tuinieren en dergelijke, makkelijk vol te houden vormen van beweging. Matig intensief bewegen stimuleert je vetverbranding. Doordat je hartslag niet erg stijgt, put je lichaam de energie, die het nodig heeft voor de verbranding, uit je vetreserves. Door 1 uur matig intensief te bewegen verbrand je tot zo’n 250 calorieën. Dit zijn ongeveer net zoveel calorieën als dat er in een candy bar of een gevulde koek zitten. Wanneer je deze gewoonte een week volhoudt, verbrand je dus (7 x 250) = 1.750 calorieën. Omgerekend naar gewicht is dit ongeveer 250 gram. Een kwart kilo per week dus.

Gezonde Voedingebook-afvallen-veranderenWellicht merk je nu op, uit deze blog, dat afvallen in 2 stappen, bestaat uit het veranderen van een aantal gewoontes, waardoor je duurzaam gewicht verliest. Duurzame gewichtsreductie betekent afvallen en afgevallen blijven. Die veranderingen, zijn dus permanent. Wist je dat door het dagelijks eten van een candy bar je op jaarbasis ongeveer 12 kilo zwaarder wordt. Wist je dat dagelijks 1 flesje bier, je jaarlijks 6,5 kilo aan lichaamsgewicht oplevert? Voor frisdrank geldt ongeveer hetzelfde. Hoewel dit dagelijks maar kleine hoeveelheden zijn, manifesteren de effecten zich gedurende een jaar vanzelf; je wordt zwaarder. Gelukkig kun je dit proces ook omdraaien. Neem het gewoon niet.

Afvallen in 2 stappen houdt dus in dat je veranderingen aanbrengt in je voedings- en beweegpatroon. Dit hoeven geen rigoureuze veranderingen te zijn, maar het zullen wel blijvende veranderingen zijn.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!