Voedingspatroon met bewerkte voeding leidt tot problemen

NLbewustgezond.nlHet voedingspatroon met bewerkte voeding leidt tot tekorten aan allerlei bouwstoffen. Die bouwstoffen zijn onder andere vitaminen, mineralen, vezels, vetzuren, eiwitten en nog veel meer. Door die tekorten, onttrekt je lichaam de bouwstoffen uit de voorraden van je eigen lichaam. Als je bijvoorbeeld mineralen tekort komt, dan onttrekt je lichaam deze uit je skelet. Je pleegt dan roofbouw op je eigen lijf. Dit proces gaat heel langzaam, maar na verloop van tijd ontstaan allerlei gezondheidsklachten.

Mijn opa is in het jaar 1906 geboren. Hij leeft inmiddels niet meer, maar als hij nu eens voor 1 dag terug kon zijn en hij zou zijn dagelijkse boodschappen in een willekeurige supermarkt doen, dan zou hij niet snappen wat daar allemaal te koop is. Hij komt uit een tijd waarin de keten van de productie van voeding heel overzichtelijk was. Door het ontbreken van koelkasten, gemotoriseerd transport  en technieken om je voedsel langer houdbaar te houden, was de weg van het voedsel, dat ze aten, kort en overzichtelijk. Het voedsel kwam uit de buurt, was seizoensgebonden en vers. De bereiding ervan gebeurde in eigen keuken. Het voedingspatroon bestond toen uit pure, natuurlijke producten.  

Een voedingspatroon met bewerkte voeding leidt tot problemen

Waarom vertel ik nou over mijn opa? Heel simpel, de omschakeling van een voedingspatroon bestaande uit verse en natuurlijke voedingsmiddelen naar een voedingspatroon met bewerkte voeding, heeft zich heel snel voltrokken. Mijn opa kon, bij wijze van spreken, zijn voeding zien groeien op de landerijen in de buurt, hij kon zelf zien dat het gerooid werd, naar de winkel werd gebracht en hij kon zelf zien dat zijn moeder het kocht en bereidde. De keten van productie en consumptie was heel kort en overzichtelijk. Door die voedings- en bouwstoffen kan je lichaam normaal functioneren. Wanneer je ze niet, of tekort binnen krijgt, ontstaan automatisch tekorten en dat leidt tot problemen. Dit is nu precies wat een voedingspatroon met bewerkte voeding doet. Heb jij enig idee waar jouw aardbeien, wortelen of andijvie vandaan komen?

Parallel aan het leven van mijn opa, ging de voedingsmiddelenindustrie een steeds grotere rol spelen in het leven van mensen. Dit had als voordeel dat voeding goedkoper werd en beter beschikbaar voor een steeds groter wordende groep mensen. De keerzijde ervan was dat het pure voedsel bewerkt werd en derhalve het meeste van zijn voedingswaarde verloor, terwijl de calorische waarde behouden bleef, of zelfs verhoogd werd. Dit voedingspatroon met bewerkte voeding, manifesteert zich tegenwoordig in het feit dat de helft van de westerse bevolking kampt met overgewicht, waarvan zo, 10% met obesitas en komen welvaartsziektes zoals diabetes 2, artrose, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers veel meer voor. Veel voedingsdeskundigen onderkennen de tekorten die ontstaan door het bewerken of raffineren van voeding. Gemiddeld gezien, worden we wel ouder dan de generatie van mijn opa, maar helaas ook zieker.

Onderzoek naar de effecten van bewerkte voeding

Onderzoek op ratten liet zien dat de volgende generatie ratten steeds eerder ziek werden, door het eten van bewerkte voedingsmiddelen. Ratten zijn, net als wij, omnivoren. Ze eten alles en hun voortplanting en veroudering gaat 30x snellen dan bij ons. Een levensjaar van een mens, staat gelijk aan 30 levensjaren, ofwel een hele generatie bij een rat. Door onderzoek te doen naar de effecten van een voedingspatroon met bewerkte voeding, op de gezondheid van ratten, kunnen wetenschapper met enige zekerheid voorspellingen doen over de gezondheid van mensen over 30 jaar.

Dit is gebeurd, in 1950 heeft een Duitse wetenschapper een voedingspatroon met bewerkte voeding voorgeschoteld. Wat bleek? De ratten van de eerste generatie bleven gewoon leven. Er leek niets aan de hand, ze werden even oud als ratten die volwaardige voeding kregen en ze kregen nakomelingen. Hun ouderdom, echter, ging gepaard met meer ziektes en gebreken dan de normaal gevoerde ratten. Bij hun nakomelingen, de tweede en derde generatie manifesteerden zich die degenererende ziektes zich al op jongere leeftijd.

Bewerkte voeding leidt tot tekorten

Het bleek dat tekorten door het voedingspatroon met bewerkte voeding, bij de ratten, die ontstaan waren bij de eerste generatie automatisch werden doorgegeven aan de tweede en vervolgens aan de derde generatie. Doordat er tekorten ontstaan, wegens het niet binnenkrijgen van voldoende bouwstoffen, mineralen, vetzuren en nog veel meer stoffen, onttrekt je lichaam die bouwstoffen uit je botten en uit je organen. Op die plekken is namelijk een voorraad opgeslagen. Je snapt dat die voorraden weer aangevuld dienen te worden. Indien dit niet gebeurt, ontstaan gezondheidsklachten als dementie, staar, artrose en vele andere degenererende aandoeningen. Door de testen op ratten kon de wetenschapper in de jaren ’50 van de vorige eeuw voorspellen wat er zich momenteel afspeelt. En ja, momenteel kampen miljoenen mensen meet allerlei aandoeningen zoals gewrichtspijnen, stoornissen in de maag en darmen, overgevoelige slijmvliezen, hoofdpijnen enzovoort. Dit komt ook steeds vaker voor bij jonge kinderen. Ook kan dementie op steeds jongere leeftijd voorkomen.

Wat zijn de grootste boosdoeners?

De grootste boosdoeners zijn geraffineerde tarwe en suiker. Geraffineerde of bewerkte tarwe vind je in wit brood, witte pasta, koekjes, pasta en gebak. Op deze site worden ze ook wel aangeduid als enkelvoudige koolhydraten. Suiker vind je in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen. Per jaar krijgt de gemiddelde Nederlander zo’n 32 kilo suiker binnen. Meestal krijgt je die suiker binnen zonder dat je het weet. De suiker in je koffie en thee, kun je doseren. Dit geldt niet voor de suikers die zijn toegevoegd aan onder andere frisdrank, vruchtensappen uit pak, koeken en snoep. De vernietigende werking van wit meel en suiker merk je niet op korte termijn. De effecten manifesteren zich na 10 of 20 jaar en soms pas na 30 jaar. In de tussentijd heb je dan diverse klachten ervaren, zoals darmklachten, hoge bloeddruk en depressieve gevoelens. Maar je kunt die klachten vaak niet herleiden tot je voedingspatroon met bewerkte voeding. Je takelt geleidelijk af, waardoor je niet direct de oorzaak legt bij je voedingspatroon. En waarom zou je dat ook doen? Iedereen eet het en de winkels liggen er vol mee.

Gezonde VoedingJe begrijpt dat ik veel lees over dit onderwerp. Maar steeds verbaas ik mij weer over de enorme impact van voeding op je gezondheid en, in het kader van deze post, de gezondheid van volgende generaties. Het maakt niet uit of ik boeken lees van Walter Willett (Harvard), Kris Verburgh (De Voedselzandloper), Jaap Seidell (VU Amsterdam), Deepac Chopra of wie dan ook, steeds lees ik met ongeloof over datgene wat wetenschappelijk al bekend is over voeding en hetgeen wij eten. Het westerse eten is ongezond. Het is veelal een voedingspatroon met bewerkte voeding en dat draagt niet bij aan onze gezondheid en die van onze volgende generaties.

Mede door dit besef, ben ik NLbewustgezond.nl gestart en heb ik het e-boek Gezonde Voeding geschreven. In dat e-boek, dat ook als paperback te koop is, beschrijf ik hoe je een gezond voedingspatroon kunt ontwikkelen, zonder al teveel moeite. Zelf heb ik er veel baat bij. Ik eet veel linzen, kikkererwten, peulvruchten, groenten, noten, vis, quinoa, couscous en andere gezonde dingen. Aardappelen, witte pasta (waar ik dol op ben), het vele vlees (waar ik ook dol op ben) heb ik grotendeels uit mijn voedingspatroon geschrapt.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!