20 Drinktips om gewicht te verliezen

Wat drink je om gewicht te verliezen? Eigenlijk zou de titel beter “Drinktips om niet aan te komen”, omdat wanneer je drinkt, je vaak de meeste calorieën (onbewust) binnen krijgt. Dit geldt natuurlijk niet voor water, thee en koffie omdat daar geen calorieën in zitten. Mits je geen suiker en/of melk aan toevoegt aan je koffie of thee. We hebben het hier over frisdrank. Het is wellicht handig te beseffen, dat de stijging van het aantal mensen met overgewicht in de afgelopen 30 jaar, hand in hand is gegaan met de toegenomen consumptie van frisdrank. Evenals in het vorige artikel: 20 eettips voor een gezond gewicht, geeft deze post tips die je direct in de praktijk kunt toepassen om bijvoorbeeld gewicht te verliezen. Je zult merken dat wanneer je deze 20 tips opvolgt, ze vrijwel direct kunnen helpen om gewicht te verliezen.

Drinken om gewicht te verliezen

Drinken om gewicht te verliezen. Klinkt mooi, toch? Het gaat wel wat verder dan dat. Hier volgt een klein stukje theorie over drinken.

Drinken behoort naast ademen en eten tot onze essentiële en primaire levensbehoeften. Zonder zuurstof houdt je het nog geen 3 minuten uit, zonder drinken zie je het einde der tijden na ongeveer 3 dagen.Drinktips om gewicht te verliezen. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen

Vocht is niet alleen vloeibaar, zoals water dat is. Vocht zit ook in groenten, fruit en vele andere voedingsmiddelen die je dagelijks eet. Je hoeft dus niet per se 3 liter water op 1 dag te drinken, zoals sommige diëten suggereren.

Vocht en vooral water heeft een aantal belangrijke functies. Zo zorgt water voor het transport van voedings- en bouwstoffen door je hele lichaam, zodat je lichaam normaal kan functioneren.

Ok, we gaan nu kijken naar de 20 tips om gewicht te verliezen.

De 20 tips om gewicht te verliezen

Hieronder vind je de drinktips om gewicht te verliezen. Wil je nog meer weten over gezond leven om bijvoorbeeld gewicht te verliezen? Download dat het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Dit e-boek helpt je de juiste stappen te zetten (om o.a. gewicht te verliezen).

Hier volgen de drinktips die helpen om gewicht te verliezen. Ik hoop dat je er weer veel aan hebt.

1. Drink geen vruchtensappen uit pak.

Deze sapjes bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Check het etiket maar eens. Om gewicht te verliezen en om niet aan te komen is het bijzonder handig om minder suiker binnen te krijgen.

Wat kun je doen om wel vruchtensappen te drinken, maar om er niet dikker van te worden?

Maak zelf een fruitsapje of smoothie. Deze sapjes bevatten vezels en vezels zorgen voor een vertraagde opname van de fruitsuikers. Juist de vertraagde opname van de suikers door het lichaam helpt om gewicht te verliezen, dan wel om niet aan te komen.

2. Vermijd frisdrank.

Frisdrank bevat enorm veel suiker. Soms bevat een glas van 25 cl wel 12 klontjes suiker. Deze calorieën verzadigen niet, maar ze plakken wel aan je heupen en aan je buik. Net als bij de eerste tip, merk je niet dat je deze extra calorieën binnen krijgt.

Frisdrank verzadigt ook niet, dus je kunt er veel van drinken, zonder dat je een vol gevoel krijgt. Hierdoor helpt frisdrank je niet om gewicht te verliezen. De toegenomen consumptie van frisdrank en de continue stijging van overgewicht, zijn de afgelopen 30 jaren hand in hand gegaan.

Het is niet voor niets dat de oud Burgemeester van New York, Michael Bloomberg, destijds de frisdrankconsumptie in zijn stad aan banden wilde leggen.

3. Drink veel water.

In water zitten welgeteld 0 calorieën en daarmee helpt water het lichaam gehydrateerd te houden en helpt het om gewicht te verliezen.

Hoe kan dat? Water drinken stimuleert de vetverbranding en je spijsvertering. Om gewicht te verliezen is het niet nodig om dagelijks een minimum aantal liters water te drinken, zoals sommige diëten voorschrijven. Wel geeft water een vol gevoel, het is immers een massa en die massa neemt nu eenmaal ruimte in, in de maag.

Extra tip om gewicht te verliezen; drink voor elke maaltijd een glas water.

Waarom zou je dit doen?

Omdat je maag dan eerder “vol” zit. Ofwel, je kan iets minder eten en dit scheelt calorieën.

Wil je meer weten over het stimuleren van de vetverbranding om gewicht te verliezen? Download het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Ontdek hoe je meer calorieën verbrandt waardoor je (bijna) automatisch afvalt.

Drinktips om gewicht te verliezen. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen

4. Wees matig met alcohol.

Elk glas alcohol bevat calorieën. Een glas rode wijn bevat bijvoorbeeld zo’n 120 calorieën. Om deze 120 calorieën te verbranden, moet je meer dan een half uur matig intensief bewegen, zoals wandelen.

Alcohol draagt dus niet bij om gewicht te verliezen. Maar als je van een wijntje houdt, dan kun je natuurlijk de calorieën die de wijn levert, de volgende dag verbranden door meer te bewegen.

Door meer te bewegen, verbrand je meer calorieën en daarmee help je de energiebalans (calorieën in en uit) te herstellen.

5. Geen suiker in je koffie en thee.

Doe sowieso nergens suiker bij. Suiker, in welke vorm dan ook, heeft een enorme impact op de stijgende trend in lichaamsgewicht in de westerse wereld.

De hoeveelheid suiker die de gemiddelde westerling tegenwoordig binnen krijgt, helpt niet om gewicht te verliezen en blijkt zelfs sterk bij te dragen aan gewichtstoename.

6. Drink groene thee.

Groene thee stimuleert de verbranding van calorieën en van lichaamsvet. Groen thee bevat, net als water, 0 calorieën. Groene thee helpt dus een beetje om gewicht te verliezen. Het is niet zo dat je met een paar koppen groene thee direct resultaat ziet op de weegschaal, maar alle kleine beetjes helpen.

Door het drinken van een paar koppen groene thee per dag, verbrand het lichaam dagelijks zo’n 100 calorieën extra. Dat komt omdat groene thee je metabolisme een boost geeft.

Een snel werkend metabolisme leidt tot het automatisch verbranden van meer calorieën. Meer over het versnellen van het metabolisme (bijvoorbeeld met als doel om gewicht te verliezen) lees je in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

7. Vermijd alle drankjes met HFCS.

HFCS staat voor High Fructose Corn Syrup. Deze stof is ook al beschreven in de blog 20 eettips.

8. Laat alle energy drankjes staan.

Energy drankjes zitten bomvol calorieën en ze zouden ook nog eens slecht voor je hart zijn. Deze drankjes hebben geen enkele functie en ze veroorzaken eigenlijk alleen maar bloedsuiker- en insulinepieken. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes 2.

Energy drankjes zijn vooral bij de jeugd populair en helaas is een groeiend aantal van hen te dik. Het niet drinken van deze drankjes helpt om gewicht te verliezen en om niet dik te worden.

9. Drink geen mixjes.

Cocktails kunnen erg lekker zijn, maar ze zijn niet erg geschikt om gewicht te verliezen. Ze bevatten meer calorieën dan een glas wijn of bier.

10. Maak smoothies.

Smoothies bevatten fruit of groenten en zijn derhalve erg gezond. Een smoothie bevat veel vitaminen en mineralen, waardoor je lichaam veel bouwstoffen binnenkrijgt. Schep vooral de vezels van het fruit en de groente door de smoothies.

Vezels zorgen namelijk voor een vertraagde opname van suikers en dit helpt je om uiteindelijk langer verzadigd te blijven. Hierdoor helpen de vezels om gewicht te verliezen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu
11. Pers je vruchtensappen zelf.

Zelf een sinaasappel uitpersen geniet de voorkeur boven een pak sinaasappelsap. Een pak sinaasappelsap bevat toegevoegde suikers en andere additieven zoals e-nummers.

Een uitgeperste sinaasappel bevat vitaminen, mineralen en voedingsvezels die verzadigend werken. Daarnaast kost het wat moeite – lees; je verbrandt een paar extra calorieën – om ze uit te persen.

12. Blender groenten.

Het blenden van groeten komt steeds vaker voor. Spinazie wordt hier vaak voor gebruikt, zo’n drankje zit vol met vitaminen en mineralen en andere bouwstoffen, die je gedurende de gehele dag nodig hebt. Je lichaam zal hier dus geen tekorten van ervaren en zal dus veel minder hongersignalen uitzenden. Hierdoor eet je dus automatisch wat minder, wat weer helpt om gewicht te verliezen.

Ik kan je uit ervaring meedelen dat deze groenten smoothies niet alleen helpen om gewicht te verliezen. Ze geven je ook een heerlijk energiek gevoel.

Drinktips om gewicht te verliezen. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen

13. Drink bietensap.

Hiervoor geldt hetzelfde als tip 12. Bietensap is gewoon te koop in de winkel en het geeft je een enorme energie boost. Drink het echter niet vaker dan twee keer per week in verband met de hoge nitraatwaarden.

14. Drink geen latte macchiato.

Wat kan er fout zijn aan Italiaanse koffie met melk? Er zijn wat koffieketens die deze drank tot ware caloriebommen hebben verheven. Een latte macchiato kan wel 250 calorieën bevatten. Om die calorieën te verbranden, moet je minimaal een uur wandelen. Ik bedoel maar.

Om gewicht te verliezen is latte macchiato dus niet echt een optie, een gewoon kopje zwarte koffie verdient de voorkeur.

15. Drink zwarte koffie.

We zijn aanbeland bij de koffie. Hier zitten geen calorieën in en uit onderzoek blijkt dat de cafeïne het metabolisme met 5 tot 8% laat toenemen. Hierdoor verbrand je dus zo’n 100 tot 175 extra calorieën per dag.

Zwarte koffie helpt dus om gewicht te verliezen. Drink echter niet teveel, dat kan weer leiden tot een hoge bloeddruk.

Om structureel gewicht te verliezen is het versnellen van je metabolisme een cruciale factor. Hoe sneller het metabolisme werkt, hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt. In het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen lees je hier veel meer over.

16. Drink tarwegras.

Tarwegras zit bomvol gezonde stoffen zoals mineralen en vitaminen. Het smaakt alleen niet zo lekker, kan ik je vertellen. Maar uit eigen ervaring kan ik je ook vertellen dat het wel goed doet.

17. Laat melk staan.

Melk (uit de supermarkt) is eigenlijk alleen maar goed voor de economie. Steeds meer wetenschappers onderschrijven de ongezonde effecten van melk. Een hoge consumptie van melk zou zelfs tot grotere risico’s op botbreuken leiden.

Veel mensen zijn allergisch voor zuivel, zonder het zelf te weten. Wanneer ze zuivel uit hun voedingspatroon schrappen, verdwijnen allerlei vage klachten en allergieën.

Zelf drink ik overigens af en toe rauwe melk.

18. Vermijd light frisdranken.

Hoewel light frisdranken minder calorieën bevatten, zijn ze nooit ontwikkeld om je er minder van te laten drinken en zeker niet om gewicht te verliezen. Het blijkt dat light drinkers, juist meer consumeren en derhalve uiteindelijk meer calorieën binnen krijgen.

19. Neem geen drinkyoghurt.

Drinkyoghurt bevat vaak veel toegevoegde suikers, hetgeen niet helpt om gewicht te verliezen.

20. Drink per glas alcohol 1 glas water.

Tot slot een tip voor bij de borrel. Een borrel draagt namelijk niet bij om gewicht te verliezen. Neem een glas water naast je wijn, bier of whiskey. Water verzadigd en kan er tevens voor zorgen dat je minder alcohol drinkt. Dit scheelt uiteindelijk weer in de calorie-inname.

Wat kan jij hiermee?

Omdat wij nu eenmaal drinken nodig hebben om te overleven, is drinken op zichzelf een wereldwijde miljarden business geworden. Vele merken strijden dagelijks om jouw gunst en creëren mooie imago’s rond hun drankjes.

Of het nu frisdranken, zuivel, alcoholhoudende dranken, wijn of gedestilleerd is, elk merk wil wat aan jou verkopen. En dit lukt heel erg goed.

Per jaar drinken we wereldwijd voor zo’n € 70 miljard aan koffie, verkoopt Heineken voor zo’n € 20 miljard aan bier en Coca Cola voor zo’n € 50 miljard aan suikerwater.

Wereldwijd wordt er voor vele honderden miljarden euro’s omgezet aan deze natuurlijke en primaire levensbehoefte, terwijl we eigenlijk niet veel meer nodig hebben dan een paar glazen gratis water uit de kraan.

Om wat gewicht te verliezen heb je nu 20 drinktips en 20 eettips (voorgaande artikel) tot je beschikking. Ik hoop dat je er weer wat mee kan doen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Meer weten?

Om gewicht te verliezen is gezond eten en drinken belangrijk. Wil je meer weten over verantwoord afvallen en heb je al diverse pogingen ondernomen om gewicht te verliezen? (Maar niets werkte?) Ik heb een andere benadering; lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen maar eens.

Veel mensen kennen het belang van een goede gezondheid en een gezond gewicht. Maar je hebt er gewoonweg de tijd niet voor om alles te lezen. Geen punt, ik heb alles voor je uitgezocht en gebundeld in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Ben jij ook van plan om gewicht te verliezen? Wil jij ook af van die vetrolletjes? Vind jij dat je te zwaar ben en helpen al die diëten niet? Het metabolisme is de sleutel om dagelijks meer calorieën te verbranden. Hoe dat werkt lees je in het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Veel mensen lezen overigens het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

NLbewustvoedingsadvies

Als voedingsadviseur word ik gebeld omdat mensen nu eenmaal willen afvallen. Ik kan je er dus veel over vertellen. Ze helpt het absoluut niet om minder te gaan eten.

Boek dus ook een consult voor persoonlijk voedingsadvies. Het gesprek vindt online plaats, middels Skype of Facetime en dit scheelt je een hoop tijd omdat je niet helemaal naar mij toe hoeft te komen.

Tijdens het gesprek gaan we in op jouw persoonlijke situatie, zodat je gemakkelijk aan de slag kan met de tips en inzichten. Ze zijn immers op maat gemaakt.

Nadat je de bestelling hebt afgerond, neem ik binnen 24 uur contact met je op. Tot snel!

Wil je nog meer tips ontvangen om gewicht te verliezen en over gezond leven? Vergeet je dan niet aan te melden voor de maandelijkse update.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!