Waarom wil New York minder frisdrank in de stad?

New YorkMichael Bloomberg, de burgemeester van New York verbood eind vorig jaar de verkoop van grote bekers frisdrank op openbare plaatsen als bioscopen, restaurants en stations. Bloomberg trad al eerder succesvol op tegen roken en vet eten, wilde de consumptie van zogenaamde emmers frisdrank, bekers groter dan 0,45 liter, aan banden leggen op straffe van boetes. Hoewel deze beslissing erg groot is, bijna geen bestuurder brandt hier zijn of haar vingers aan, is dit slechts een druppel op de gloeiende plaat. Maar wel een druppel van 1.000.000 kilo per jaar. De voorzitter van de gezondheidsraad uit New York becijferde dat deze kleine verandering, de New Yorkers jaarlijks zoveel kilo’s aan lichaamsgewicht zou schelen.

Waarom verbood Bloomberg de megabekers frisdrank?

Uit onderzoek aan de John Hopkins Universiteit bleek dat de gemiddelde Amerikaan, de afgelopen 20 jaar zo’n 350 calorieën per dag meer is gaan consumeren. Dit leidt tot overgewicht en dat is een groot probleem. Van de New Yorkers leidt 40% van de kinderen en 60% van de volwassenen aan overgewicht of obesitas.  Een deel van die extra calorieën, die de New Yorker meer is gaan nuttigen, komen uit frisdranken. Frisdranken zitten vol met suiker, verzadigen niet, maar zijn wel calorierijk en je kunt er veel van drinken. Je krijgt dus wel veel calorieën binnen, maar geen voedingswaarde. Vandaar dat Bloomberg de megabekers frisdrank wilde verbieden.

Hoe is het afgelopen?

Helaas voor de burgemeester heeft de hoogste rechter de wet, die hiervoor in de maak was, afgewezen. De wet zou belemmeren in de keuzevrijheid van mensen. 1-0 Voor de frisdrankindustrie dus, die hier een harde lobby voor heeft uitgevoerd. Dat valt te bezien. Het ging de burgemeester niet zozeer om de frisdrank, maar om de ongezonde gewoonten van zijn onderdanen, een beetje, te veranderen. Zo heeft hij hier succesvol wetten aangemaakt tegen roken en vet eten. Nu bereidt hij een wet voor die de New Yorker stimuleert om de trap te nemen in plaats van de lift. Allemaal prima interventies natuurlijk.

Wat was de spin off?

In de eerste plaats was er natuurlijk veel te lezen over het wetsvoorstel, het hele idee en het afwijzen ervan. Derhalve zijn veel mensen bewust geworden van de minder gezonde kanten van frisdrank. In Frankrijk is er wel een extra tax op frisdrank gekomen en in België wordt deze mogelijkheid onderzocht. In andere staten van Amerika en in andere landen van Europa worden op bestuurlijk niveau ook dergelijke initiatieven ontwikkeld en uitgevoerd. Zo tekende de voormalig gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, een serie wetten die junk food, snack automaten en frisdrank uit de lagere scholen en high schools verbanden en gezonde voeding, om plaats te maken voor fruit en groenten.

Vroeger…

Kun je dan geen frisdrank meer drinken? Natuurlijk wel, maar met mate. Je kunt je vast nog wel van vroeger herinneren, dat het drinken van frisdrank iets feestelijks had. Vaak kreeg je een glaasje in het weekend. Dat was genieten! En dan kreeg je er ook nog chips bij. Het weekend kon niet meer stuk. De keren dat je frisdrank consumeerde kon je in de week op 1 hand tellen. En dat was niet voor niets. Het consumeren van veel frisdrank leidt onder andere tot osteoporose, op latere leeftijd. Niet zo handig dus. Daarnaast had je moeder altijd wel een paar argumenten klaar, waarom je er niet teveel van mocht. Weet jij ze nog?

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!