Hoe voorkom je hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk is ongezond omdat het vitale organen als je hart, je nieren en je hersenen erdoor worden beschadigd. Mensen van de leeftijd van 30 jaar en ouder hebben de kans van 1 op 5 op hoge bloeddruk. Dat is best veel. Wanneer je hoge bloeddruk niet adequaat behandelt, kunnen hartaandoeningen, nierstoornissen en hersenbloedingen volgen. Dit brengt de kwaliteit van je leven en je levensduur in gevaar. Wat kun je er dus tegen doen? 

Wat is hoge bloeddruk?

De naam zegt het eigenlijk al, hoge bloeddruk is een te hoge druk die het bloed geeft op je bloedvaten, wanneer het er doorheen stroomt. Die druk kun je meten met een bloeddrukmeter, dat is zo’n band die je om je arm krijgt van de dokter. Die pompt er dan wat lucht in en dan zie je vervolgens, op een metertje, een wijzer naar een getal gaan.

Hoge bloeddruk. Meer over gezond leven weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Als het goed is gaat die wijzer naar het getal 140, wanneer je hart samentrekt. Dan pompt het hart je bloed door je aderen heen. De druk die hiermee samengaat heet de bovendruk. Een gezonde bovendruk is dus 140.

Wanneer je hart zich ontspant, ontstaat de onderdruk. Het is gezond als deze op 90 ligt. Vandaar dat je altijd 2 getallen hoort bij bloeddruk; 140/90 in dit geval, een gezonde bloeddruk. Een hoge bloeddruk ligt dus boven deze waarden.

Waarom is hoge bloeddruk niet handig?

Zoals al kon lezen in de inleiding, is een hoge bloeddruk niet handig omdat je verhoogde risico’s loopt op een hartaandoening, een hersenbloeding of nierproblemen. Wat jij er ook van denkt, een hoge bloeddruk bevordert de kwaliteit van je leven in ieder geval niet.

Hoog tijd dus om eens uit te vinden wat je aan een hoge bloeddruk kunt doen. Eens kijken of de medische wetenschap een antwoord heeft, op de oorzaken van hoge bloeddruk. Nou, in 90% van de gevallen heeft de medische wetenschap geen eenduidige verklaring voor het ontstaan van hoge bloeddruk.

Wel schrijft deze wereld een medicijn voor, waardoor de symptomen worden bestreden. Dit kan heel goed helpen, wanneer je gewoon wilt doorgaan met je huidige levensstijl, je carrière en de mate waarin je stress ervaart. Gooi er een pilletje in en je heb er geen last meer van. Maar goed, dan is het probleem eigenlijk nog niet opgelost.

De oplossing

Je wilt liever geen pilletje of iets dergelijks, dat de symptomen onderdrukt? Jij wil  de hoge bloeddruk, en andere aandoeningen, voorkomen of oplossen. Hoe doe je dat? Trouwe lezers van deze blog, en dat zijn er inmiddels heel veel, denken nu wellicht: “Daar komt hij weer met zijn gezonde levensstijl”. En dat is inderdaad zo.

Helpt een gezonde levensstijl je dan bij het voorkomen van hoge bloeddruk? Ja en ik zal je vertellen hoe dat zit. In de eerste plaats is er wat onderzoek gedaan naar de effecten van een voedingspatroon dat veel zout bevat, veel stress en je hormonen.

Om te beginnen bij zout, dit patroon kun je gemakkelijk veranderen, het eten van veel zout laat je bloeddruk stijgen. Dit kun je zelf Googlen en wellicht heb je er zelf ook wel eens van gehoord.

Wil je ook meer weten over gezond leven en je gezond voelen? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen.

Minder stress

Stress is een natuurlijk fenomeen. Het zorg ervoor dat je alert bent in sommige situaties. Toen we nog jagers waren was dit handig; bij het zien van een wild beest, spoot ons lichaam adrenaline in ons lijf om snel in actie te komen. Hierdoor konden we bijvoorbeeld snel reageren, heel helder de situatie inschatten en vluchten.

Voor bepaalde momenten in ons leven is dit nog steeds handig, maar veel mensen leven continu onder stress. Stress laat onder andere de bloeddruk stijgen. Het is dus raadzaam, wanneer je jezelf hierin herkent, om wat te doen aan de mate van stress.

Stress beïnvloed ook je hormonen. Een van die hormonen is adrenaline, ook wel een neurotransmitter genoemd. Andere neurotransmitters zijn cortison, endorfine en dopamine.

Wil je meer over deze stofjes weten en hoe je ze in je voordeel kan laten werken? Download dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

Neurotransmitters

Deze neurotransmitters zijn als het ware natuurlijke boodschappers. Ze worden ergens in je lichaam gemaakt, in bepaalde klieren en op momenten van spanning, vreugde, inspanning, stress of emotie worden ze, door je hersenen geactiveerd en in je lichaam gespoten.

Zij veranderen de concentratie van bepaalde stoffen in je bloed, zodat bijvoorbeeld hoge bloeddruk ontstaat. Je mentale welbevinden en de mate van stress, zijn dus belangrijke elementen in het al dan niet verhogen, gelijk blijven of verlagen van je bloeddruk.

Meer over neurotransmitters en hun rol op de gezondheid (en je gevoel) lees je in het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Praktische tips

Nu even concreet; stel je hebt last van een hoge bloeddruk. Wat kun je daar dan concreet aan doen? Een heel concreet antwoord hierop is: eet minder zout, vermijdt stress en positiever denken. Wat is dat nu weer voor een vaag antwoord?

Minder zout eten, is dan wel concreet, maar stress vermijden en positief denken? Kom op zeg, maak het eens concreet. Nou, dit is concreet. De wetenschap neigt steeds meer naar de mentale kant van ons lichaam.

Lange tijd heeft de focus gelegen op aantoonbare en bewijsbare zaken, zoals de diagnose hoge bloeddruk, hartinfarct en kanker. Maar steeds meer wordt ook gekeken naar de mentale aspecten.

Mentaal

Je hebt vast wel eens iemand in je sociale omgeving meegemaakt, die van een heftige ziekte is genezen. Men zei dan over deze persoon: “Die is er altijd voor blijven vechten, hij/zij gaf zich niet gewonnen”. Dat is dus een instelling, een mentale kwestie.

Er komt vanuit de wetenschap steeds meer belangstelling voor de mentale kant van het genezen of voorkomen van een ziekte of aandoening. Deze post is wat tekort om je een hele beschrijving te geven over hoe je anders en positiever kunt denken. Je denkstijl verander je ook niet zomaar. Dit neemt veel tijd in beslag.

Wellicht is het voor nu al genoeg om te weten dat er een wisselwerking bestaat tussen lichaam en geest. Gedachten en emoties kun je manifest maken zodat je lichaam er baat bij heeft. Het voorkomen van een hoge bloeddruk is dus niet zomaar een ding, het is een verandering van je levensstijl.

Meer weten?

Wil je meer weten over het voorkomen van een hoge bloeddruk, gezond leven en gezond voelen (ook gezond gewicht)? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen.

Ben je ook benieuw naar de (enorme) rol die neurotransmitters spelen? Download dan het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!