Hoge bloeddruk voorkomen door je voedingspatroon

Een hoge bloeddruk is niet handig en kan leiden tot infarcten, beroertes en andere nare dingen. In de vorige blok kon je hier al wat over lezen. Hoog tijd dus om te bekijken hoe je hoge bloeddruk kunt voorkomen. Een van de manieren is om je voedingspatroon te veranderen. Is het zo simpel? Ja, voor een deel wel. Natuurlijk zijn er ook andere factoren die meespelen, zoals erfelijkheid, stress en leefomgeving. Maar je voeding speelt een belangrijke rol.

Voorkomen van hoge bloeddruk door je voedingspatroon

Is het echt zo simpel als dat het klinkt? Nou, eigenlijk voor een belangrijk deel is het echt zo simpel. In de vorige blog kon je al lezen wat zout en stress met je bloeddruk doet. Zout eten en veel stress spelen beiden een belangrijke rol in het ontstaan van hoge bloeddruk. Het verwijderen, of drastisch verminderen, van deze componenten uit je leven, helpen je dus bij het voorkomen van hoge bloeddruk. Er bestaan meer voedingsmiddelen en voedingsstoffen die mogelijke veroorzakers zijn van hoge bloeddruk. Hierbij kun je denken aan grote hoeveelheden onverzadigde vetten uit boter, rood vlees en room. Ook het tekort van ruwe vezels, die je vindt in fruit, groenten en onbewerkte granen en juist niet vindt in veel voorbewerkt en kant-en-klaar maaltijden, spelen een rol in hoge bloeddruk voorkomen.

Helpt een dieet?

Wanneer diëten worden voorgeschreven, ter preventie van hoge bloeddruk, dan is er meestal sprake van het verminderen van dierlijke vetten, geraffineerd zetmeel, suiker en zout. Terwijl voedingsmiddelen die vis, gevogelte, onbewerkte granen, vezelrijke groenten en fruit meer op het menu staan. Niets nieuws dus, indien je deze blog, of NLbewustgezond.nl wat vaker bezoekt. De voedingsmiddelen uit de laatste regel, passen prima in een gezonde levensstijl en verkleinen de kans op nog tal van andere fysieke en mentale aandoeningen, zoals overgewicht, diabetes 2, kanker en depressies.

Veranderen van voedingspatroon

Gezonde VoedingEen dieet is echter niet makkelijk vol te houden. Een dieet heeft iets van dwang en druk, terwijl eten juist een plezierige bezigheid is. Vaak is een dieet ook tijdelijk. Het effect op je bloeddruk is dan ook tijdelijk, ofwel je bloeddruk is tijdelijk verbeterd, dankzij het dieet, maar verslechtert weer na de dieetperiode. Na het dieet verval je meestal weer in oude voedingspatronen. Voor een permanente oplossing kun je beter kijken naar het veranderen van je voedingspatroon. Je zult je ongezonde voedingsgewoonten langzaam veranderen in gezonde patronen. Hierdoor ontvangt je lichaam steeds meer gezonde voedingsstoffen, waardoor je de kans op hoge bloeddruk steeds een beetje verminderd. Stapje voor stapje.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!