Fruit om je gezondheid te bevorderen

Iedereen weet wel dat fruit goed is voor je gezondheid. Fruit past derhalve in een gezonde levensstijl. Het zit vol met vitaminen, mineralen en vezels. Waarschijnlijk kent iedereen ook de slogan wel van 2 stuks fruit per dag. Tegenwoordig is het raadzamer om minimaal 4 stuks fruit te nemen per dag, omdat het aandeel gezonde stoffen per stuk fruit significant is afgenomen in de afgelopen 30 jaar. Dit komt onder andere door de landbouwtechnieken en de bodem verschraling. De grond waar fruit op verbouwd wordt, bevat simpelweg minder bouwstoffen als 30 jaar geleden, zodat deze gezonde stoffen niet kunnen worden meegegeven in het fruit. Gelukkig zijn daar dan de voedingssupplementen, zoals vitaminepillen, om je eventuele tekorten aan te vullen. 

Welk fruit is gezond?

Als dat fruit dan tegenwoordig significant minder gezonde stoffen bevat, waarom zou je het dan nog eten? Je kunt immers ook een supplement zoals een multivitamine pil nemen. Het antwoord hierop is dat je lichaam dol is op de combinaties van vezels, mineralen, vitaminen en de vele andere gezonde stoffen.

Fruit. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Het eten van fruit zet talloze lichaamsprocessen in werking, waarbij de vitamines, de mineralen en de voedingsvezels elkaar helpen om naar de juiste plekken te gaan. Een vitaminepil bevat meestal alleen maar vitamines en mineralen. Geen vezels dus. Die vezels heb je wel nodig en die haal je dus onder andere uit fruit.

Vitamines en mineralen helpen je lichaam om gezond te worden. Wanneer je wilt afvallen, kan fruit een goed hulpmiddel zijn. Fruit verzadigd en bevat dus gezonde bouwstoffen. Je lichaam vraagt de hele dag door om bouwstoffen en als je die levert, middels het eten van fruit, zal je lichaam minder hongersignalen verzenden.

Hierdoor zul je minder snel geneigd zijn om meer te eten. Je zou 1 of 2x per week je lunch, meestal bestaande uit brood, kunnen vervangen door fruit. Nu volgt een overzicht van gezond fruit, doe er je voordeel mee.

Appel

Een appel is een van de meest gezonde fruitsoorten. Het zit vol met vitaminen B en C, mineralen en vezels. Vooral net onder de schil, daar zitten de meer gezonde stoffen dan in het vruchtvlees zelf. De vezels van de appel stimuleren je darmwanden, zodat deze beter kunnen functioneren.

Kiwi

Kiwi’s hebben een hoog gehalte aan vitamine C. Een kiwi bevat meer vitamine C dan dat je eigenlijk nodig hebt op een dag. Het voordeel hiervan is dat een kiwi de immuniteit tegen bepaalde ziektes kan verhogen. Daarnaast geeft een kiwi je een boost aan energie en stimuleert het je spijsvertering, ofwel je metabolisme.

Rode bessen

Een rode bes, ofwel een veenbes (in het Engels cranberry genoemd) bevat veel antioxidanten en kan onder andere een remmende werking hebben maagzweren en blaasontsteking. Antioxidanten is een verzamelnaam voor een aantal vitamines en mineralen.

Antioxidanten kunnen je helpen tegen het beschadigen van cellen en weefsel. Ze hebben hiermee een preventieve werking op het ontstaan van aandoeningen als hart- en vaatziekten en kanker.

Kaki

De kaki bevat stoffen die schade aan lichaamscellen, veroorzaakt door diabetes, kan herstellen.

Banaan

Een banaan bevat veel vitaminen en mineralen waardoor bijvoorbeeld je bloeddruk gereguleerd wordt. Ook bevat banaan veel energie. Je ziet duursporters dan ook best vaak een banaan eten. Bananen zouden zelfs de ontwenningsverschijnselen, bij mensen die stoppen met roken, kunnen verminderen.

Guave

Guave zit vol met lycopeen. Da is een antioxidant die tegen coronaire hartziekten beschermt.

Abrikoos

Dit fruit zit vol met beta caroteen, wat goed voor je huid en ogen is.

Bosbes

In bosbessen vind je stoffen die je kunnen helpen bij het voorkomen van ontstekingen. Daarnaast heeft dit fruit een positief effect op je spijsvertering, je urinewegen en je bloeddruk. Ook kent bosbessen een remmende werking op hart- en vaatziekten, nierstenen en diarree.

Grapefruit

Voeg grapefruit toe aan het dessert van sorbet of yoghurtijs. Deze vrucht bevat veel flavonoïden (antioxidanten), waarvan wordt gedacht dat ze de groei van kankercellen kunnen tegengaan.

Ananas

Dittropische fruit zit ook vol met vitaminen en vooral veel mineralen. Ananas stimuleert je spijsvertering en geeft je energie.

Sinaasappel

Dit is wellicht een van de meest bekende fruitsoorten. De sinaasappel staat bekend als belangrijke bron van vitamine C, maar sinaasappel bevordert ook je spijsvertering en kan helpen bij constipatie. De gezonde werking van de sinaasappel is men in de VOC tijd ook niet ontgaan. Sinaasappel heeft vele levens gered van scheurbuik.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond leven, een gezond gewicht en de hormonen die je (niet) dik maken? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen.

Meer weten over gezond eten? Download dan het e-boek Gezonde Voeding eens.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!