10 Tips om je stofwisseling in te zetten bij afvallen

Je stofwisseling zorgt ervoor dat je het eten omzet in energie, zodat je normaal kunt functioneren. Maar wist je ook dat je je stofwisseling in je voordeel kunt gebruiken? De snelheid van je stofwisseling is namelijk bepalend voor hoeveel calorieën je verbrandt. Je stofwisseling heeft veel invloed op je gewicht. Hoe sneller je stofwisseling, hoe minder snel je zult aankomen. En dat heeft zijn voordelen. Maar door het verstrijken van de jaren, neemt de snelheid van je stofwisseling af. Hoe kun je dat proces tegengaan? In deze blog geef ik je 10 tips waarmee je de snelheid van je stofwisseling stimuleert, waardoor je effectief zult afvallen. 

Wat is stofwisseling?

Stofwisseling is hetzelfde als metabolisme. De woorden stofwisseling en metabolisme worden door elkaar heen gebruikt, in veel artikelen. Maar goed, het proces van je stofwisseling is de snelheid waarmee je eten omzet in energie, waardoor je lichaam kan functioneren.

stofwisseling en afvallen. Meer weten? Download het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Hoe sneller dit proces verloopt, hoe meer calorieën je verbrandt. Er wordt wel eens gesteld dat een snellere stofwisseling leidt tot minder overgewicht.

Waardoor wordt je stofwisseling beïnvloed?

Er zijn verschillende factoren die je stofwisseling beïnvloeden. Dit zijn:

 1. Je geslacht
  Mannen hebben wat meer spiermassa dan vrouwen en daardoor verbranden ze dagelijks meer calorieën. Spieren vragen nu eenmaal om veel meer energie als vetmassa, waarover vrouwen weer meer beschikken. Wist je dat 1 kilo spier tot wel 100 calorieën per dag verbrandt? Een kilo vetmassa verbrandt slechts 10 calorieën per dag.
 2. Je leeftijd
  Naar mate je ouder wordt, neemt de snelheid van je stofwisseling af. Dit komt doordat aan de ene kant je spiermassa afneemt en aan de andere kant je vetmassa wat toeneemt.
 3. Je lengte
  Langere mensen hebben nu eenmaal een groter lichaam, dat voorzien dient te worden van energie. Derhalve werkt hun stofwisseling wat sneller, om dit voor elkaar te krijgen.

Ok, het is allemaal leuk om te weten hoe het werkt, maar hoe versnel je je stofwisseling? Hieronder geeft ik je de 10 tips die je helpen:

 1. Kweek spiermassa
  Je kon net al lezen dat spiermassa veel meer calorieën verbruikt als vetmassa. Door regelmatig aan krachttraining te doen bouw je spiermassa op. Krachttraining is een effectieve manier om af te vallen, omdat je er zowel tijdens, alsmede na de training heel veel calorieën mee verbrandt. Je hoeft trouwens niet bang te zijn om een kolossale spierbundel te worden zoals Arnold Schwarzenegger ooit was. Hij dankte zijn lichaam aan jarenlange training en aangepaste voeding. Door 1 of 2x per week een uurtje aan krachttraining te doen, zul je dit nooit bereiken, maar behaal je wel de voordelen met betrekking tot je metabolisme en je gewicht.
 2. Eet 3 hoofdmaaltijden per dag
  Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk oorspronkelijk voedsel eet. Oorspronkelijk voedsel is voedsel waar je lichaam aan gewend is. Je lichaam functioneert nog voor 99,5% hetzelfde als 150.000 jaar geleden, maar het eten dat je nu eet heeft daar veelal niets mee te maken. Door 3 hoofdmaaltijden te eten van oorspronkelijke voeding, waarvan het ontbijt wellicht het belangrijkste is, is de kans het grootst dat je je bloedsuikerspiegel redelijk constant houdt.
 3. Snoep verstandig
  Hoe vaak komt het voor dat je al trek hebt voor de lunch of voor het avondeten, of juist daarna? Iedereen kent die momenten wel. Tip nummer 1 om dit te ondervangen is om verzadigend (oorspronkelijk) voedsel te eten. Verzadigend voedsel is rijk aan eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Verzadigende voeding zorgt ervoor dat je geen (of amper) hongerpieken gaat ervaren. Als je toch een tussendoortje wil, snoep dan verstandig. Kies voor gezonde tussendoortjes. Door het eten van gesuikerde tussendoortjes ontstaan vaak suikercycli waardoor je ongemerkt teveel calorieën binnen krijgt.
 4. Kies voor eiwitrijk eten
  Eiwitten verzadigen enorm. Eiwitten zijn bovendien de bouwstoffen van je lichaam. Je spiermassa is er dol op. Je stofwisseling heeft redelijk veel energie nodig om de eiwitten te verwerken en je eet er minder van. Dit scheelt je een hoop calorieën per dag.
 5. Eet gekruid
  Pepers, zoals chilipeper, is niet alleen lekker, het stimuleert je stofwisseling ook nog eens. Dit komt onder andere door de heet makende werking van pepers. Hierdoor warmt je lichaam iets op waardoor je lichaam zich automatisch gaat koelen. Dit proces kost extra energie, waardoor je stofwisseling iets harder gaat werken.
 6. Drink zwarte koffie
  Zwarte koffie stimuleert je stofwisseling. Doe er geen suiker en melk in, dat doet het effect weer teniet.
 7. Drink water en groene thee
  Groene thee stimuleert, net als zwarte koffie je metabolisme ook. Je hoeft er geen liters van te drinken – en er geen wonderen van te verwachten – 3 koppen groene thee is genoeg. Door water te drinken, gedurende de hele dag, houd je het proces van vetverbranding in gang. Dat is belangrijk als je wilt afvallen. Je lichaam creëert soms een hongergevoel, als het eigenlijk vocht tekort komt. Door genoeg water te drinken, voorkom je dit.
 8. Wandelen
  Wandelen is een vorm van matig intensieve beweging, waarmee je ongemerkt de nodige calorieën verbrandt en waardoor je stofwisseling dus ook ongemerkt een tandje hoger functioneert.
 9. Conditie training
  Cardio training, ofwel conditie training stimuleert het verbranden van calorieën enorm. Deze vorm van lichaamsbeweging is belangrijk als je wilt afvallen.
 10. Interval training
  Deze trainingsvorm wordt ook wel aangeduid als HIIT. Misschien heb je wel eens gehoord van boot camp of body pump. In korte tijd train je je lichaam heel erg intensief, waardoor je niet alleen veel calorieën verbrandt, maar waardoor je lichaam ook een langer tijd nodig heeft om te herstellen. Na een goede interval training heeft je lichaam wel 48 uur nodig om te herstellen. Tijdens die 48 uur werkt je stofwisseling een tandje harder.

En wat nog meer?

Iedereen wil snel en effectief afvallen. Door je aandacht te richten op het stimuleren van je stofwisseling behaal je goede resultaten. Dit doe je onder andere door de juiste keuzes te maken in je voedingsgedrag en door regelmatige (en gevarieerde) lichaamsbeweging.

Vlak ook de negatieve effecten van stress niet uit en doe nooit een crash dieet. Beiden kunnen je hormoonhuishouding en je stofwisseling behoorlijk in de war brengen, waardoor je niet afvalt, maar juist aan zult komen. En dat lijkt mij niet de bedoeling.

Meer weten?

Lees het e-boek Afvallen Veranderen als me meer wilt weten over afvallen en je streefgewicht behouden.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!