Waarom zou je quinoa eten?

QuinoaIn Nederland en ook in andere landen, wordt steeds meer quinoa gegeten. Quinoa eten lijkt wel trendy. Er zijn goede redenen om quinoa wat vaker op je menu te plaatsen. Het is bijzonder voedzaam en zit bomvol gezonde stoffen. Dit wisten de Inca’s uit het Andes gebergte zo’n 5.000 jaar geleden al. Zij zagen het zelfs als iets heiligs. In dit artikel lees je waarom zou je zelf quinoa eten en hoe je het kunt gebruiken.

Quinoa, wat is het?

Quinoa is een plant die al meer dan 5.000 jaar wordt verbouwd in Zuid Amerika. De Inca’s, die onder andere leefden in het huidige Bolivia, Peru en Ecuador verbouwden het op het Andes gebergte, op hoogtes van wel 4.000 meter. Quinoa is bijzonder voedzaam. Het bevat veel onverzadigde vetzuren, eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen en het bevat geen gluten. Ook is de glycemische index van quinoa laag, waardoor het geen pieken in je bloedsuikerspiegel geeft. Quinoa is geen familie van graan, maar van planten. Het groeit op als een soort bloem en het smaakt, nadat het geoogst en gedroogd is een beetje nootachtig.

In een gezonde levensstijl hoort quinoa eten thuis. Het wordt zelfs aanbevolen om vaker te eten bij duur- en krachtsporters, vegetariërs, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een gluten allergie en zelfs coeliakie patiënten. Je kunt quinoa eten als vervanging van rijst, pasta en aardappelen. Deze voedingsmiddelen bevatten over het algemeen veel enkelvoudige koolhydraten en veel minder voedings- en bouwstoffen als quinoa. De groeiduur bedraagt zo’n 5 tot 6 maanden. Hiermee lijkt het op rijst. Rijst kan ook meerdere keren per jaar geoogst worden. Maar goed, quinoa heeft verder weinig kenmerken van rijst of zelfs van graan.

Waar kun je het voor gebruiken?

Mensen die kampen met een gluten allergie en coeliakie patiënten, kunnen quinoa wel verdragen omdat het geen gluten bevat en omdat het geen familie is van graan. Hoewel je quinoa wel, net als granen, kunt verwerkten tot brood, pap en andere voedingsmiddelen. Veelal wordt het ‘s avonds opgediend als een vervanger van vlees, witte rijst, witte pasta of aardappelen. Je kunt het eigenlijk overal bij eten. Vegetariërs hebben veel baat bij dit gewas. Doordat zij geen vlees eten, missen zij essentiële vetzuren, bepaalde eiwitten en bepaalde mineralen, die in vlees wel voorkomen. Het lichaam heeft deze wel nodig en quinoa levert deze bouwstoffen. Ook sporters, jonge opgroeiende kinderen en vrouwen die wat extra’s kunnen gebruiken in verband met zwangerschap of borstvoeding kunnen baat hebben bij het eten van quinoa.

Quinoa eten en afvallen?

Ten slotte, mensen die willen afvallen, zouden het ook eens kunnen proberen. Omdat quinoa zoveel voedings- en bouwstoffen bevat, verzadigt het vrij snel. Je eet er dus minder van. Vervolgens blijft je bloedsuikerspiegel laag, waardoor hongerpieken uitblijven. Hierdoor eet je ook weer minder. Kun je quinoa derhalve inzetten als wondermiddel bij afvallen? Het helpt wel, maar als je wilt afvallen zul je ook andere gewoontes dienen aan te pakken. Je leest daar meer over in het boek Gezonde Voeding. Gezonde Voeding is als e-boek en als paperback te koop. Klik op 1 van de 2 plaatjes hier beneden en je komt op de bestelpagina.

Gezonde Voeding

Paperback

Gezonde Voeding

e-boek

Het quinoa jaar

Het jaar 2013 uitgeroepen tot het quinoa jaar, waardoor meer mensen quinoa eten. Niet zonder reden dus, maar door de enorm gestegen vraag  zijn de prijzen met de factor 3 gestegen. De boeren uit Latijns Amerika konden simpelweg de enorme vraag niet aan. Inmiddels zijn er oplossingen. Diverse rassen zijn gekruist en vandaag de dag wordt het ook verbouwd in Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast heb je er minder van nodig. Een pak quinoa van 500 gram kan in de winkel wel € 4,00 kosten. Dit is natuurlijk veel meer dan een pak witte rijst. Maar je hebt ongeveer 50 gram quinoa per persoon nodig. Is het dan nog steeds duur?

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!