Denk jezelf beter.

Denk jezelf beter, dat klinkt wellicht een beetje als een fantasietitel. Niets is minder waar. Al sinds tijden zijn er onderzoekers en auteurs die zich over de sleutels van succes buigen. Zo hebben Napoleon Hill, Steven R. Covey, Anthony Robbens en de hiphop predikant Eric Thomas, maar ook vele anderen, ieder hun eigen versie van de sleutel tot succes. Wat echter opvalt is dat de basisprincipes van de meesten sterk overeen komen. In dit artikel lees je over het basisprincipe. Vandaar de titel denk jezelf beter. 

Denk jezelf beter, wat houdt dat in?

In het begin is er alleen maar de gedachte. Het is een mentaal verhaal. Wat jij denkt bepaal jij. Hoe jij denkt, is jouw keuze. Hier volgen 2 beroemde citaten die eigenlijk genoeg zeggen ” The only limitation is your imagination”, van Albert Einstein en “Whether you think you can, or you can’t, you are both right”, van Henry Ford. Deze 2 citaten vormen eigenlijk de essentie van het al dan niet succes hebben. Vandaar dat ik de titel “Denk jezelf beter”, heb genoemd.

Denk jezelf beter. Meer weten over neurotransmitters? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Hoe zit dat?

Je gedachten bepalen wat je denkt en hoe jij de wereld ziet. Wanneer jij denkt dat je iets niet kunt, dan is dat ook zo. Maar wanneer jij denkt dat je het wel kunt, dan is dat ook zo. Hoe gaat dat in zijn werk? Dit is de essentie van denk jezelf beter. Het houdt in dat je positieve gedachtes laat prevaleren boven negatieve gedachtes. Dit betekent dus dat wanneer jij denkt dat hetgeen jij nu doet, het maximaal haalbare is van hetgeen waartoe jij in staat bent, dan is dat ook zo. Maar wanneer jij denkt dat je meer kunt, dan klopt dat ook. Denk jezelf beter start dus met een gedachte.

Vraag jezelf eens af wat je nu bent en wie je wilt zijn. Dat is een van de meest pure gedachten. Wie wil je zijn?  Zit er een verschil tussen? Eerlijk? Wat je bent staat op je diploma’s, op je visitekaartje, op je bankrekening, je functietitel en het feit dat je echtgenoot, geliefde van, opvoedend ouder en zoon of dochter bent. Wie je bent, gaat over wie je wilt zijn. Wil je gezond zijn, succesvol, sportief, slank, inspirerend of ondernemer? Het maakt niet uit wat je antwoord is op de vraag “Wie” je wilt zijn. Het is belangrijker dat je het verschil opmerkt tussen wat je bent en wie je bent.

Hoe doe je dat?

Waarom is het verschil tussen Wie en Wat belangrijk? Nou, je kunt jezelf een loser vinden omdat jij een bepaalde promotie niet hebt gekregen, of omdat een collega wel salarisverhoging heeft gekregen, of omdat een vriend een grotere auto rijdt of wat dan ook. Je kunt aan die negatieve gedachten denken, waardoor je wereld er redelijk somber uitziet. Je gaat dan ook dienovereenkomstig handelen. Je acties zijn een gevolg van je gedachten. Je bevestigt jouw rol door alleen maar naar de beperkingen te kijken en je praat jezelf allerlei dingen aan, waardoor jij vindt dat je niet succesvol genoeg bent. Bedenk eens wat je uitstraalt bij dergelijke gedachten. Bedenk dan eens wat je uitstraalt wanneer je positieve gedachten hebt. De eerste stap naar jezelf beter denken, start dus ook in je eigen bovenkamer.

7-stappen model als hulpmiddel

Dit artikel is natuurlijk veel te kort om alles uit de doeken te doen. Het is me nogal wat om een andere manier van denken aan te leren in een paar minuten. Dat lukt niet zomaar. Vandaar dat ik een 7-stappen model heb ontwikkeld. In dat model leer je de 7 stappen die leiden tot succes. Dit kan van alles zijn. Wanneer je gezonder wilt worden, wilt afvallen, een promotie wilt maken, het maakt niet uit. Zoals je in het begin van het artikel al kon lezen, zijn er veel overeenkomsten tussen de verschillende auteurs en de start ligt altijd bij jezelf.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!