Lege calorieën maken afvallen erg moeilijk.

afvaltipsLege calorieën vind je in frisdrank en vele andere bewerkte voedingsmiddelen. Ze leveren je alleen maar energie en geen bouwstoffen. Hierdoor maken lege calorieën het afvallen, of op gewicht blijven moeilijk. Calorieën krijg je sowieso binnen via je voeding. In principe staat een calorie voor een eenheid energie, maar er wordt in de voedingswereld ook wel onderscheid gemaakt tussen lege calorieën en gewone calorieën. Wat is het verschil, hoe herken je ze en hoe ga je ermee om? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een calorie?

Een is de term die wordt gebruikt om de eenheid energie aan te duiden. Een calorie is nodig om de temperatuur van 1 liter water, te verwarmen met 1ºC. Dat is een beetje technisch, maar goed, je lichaam gebruikt calorieën voor beweging, zoals lopen, het kloppen van je hart en nog veel meer. Je kunt dus niet zonder calorieën. Diëten die calorierestricties voorschrijven zijn derhalve niet handig als je wilt afvallen. Je krijgt ze binnen via je eten. Wanneer je meer calorieën tot je neemt, dan dat je verbrandt, dan kom je aan. Lege calorieën spelen hier een belangrijke rol in.

Lege calorieën vind je in

Met de term lege calorieën vindt je in veel bewerkte voedingsmiddelen. Ze leveren slechts pure energie en geen bouwstoffen. Omdat je lichaam bijna alles kan verbranden, wat het binnen krijgt, zorgt een overschot aan energie ervoor dat je aankomt. Lege calorieën leveren je al snel extra kilo’s op. Hier volgt een korte opsomming van producten waar je veelal lege calorieën in aantreft.

  • Geraffineerde suikers.
    Hierbij kun je denken aan de suikers in snoep, koek, frisdrank, vruchtensappen uit pak en ijs. Maar ook aan producten van witte bloem zoals wit brood, pizzabodems witte rijst en pasta. Deze suikers gaan schuil in de enkelvoudige koolhydraten. Geraffineerde suiker heeft ook vele andere namen, zoals maltose, fructose, glucose en vele andere ingrediënten die op -ose en -ide eindigen, zoals saccharide.
  • Alcohol.
    Alcohol zit vol met lege calorieën. Het levert je geen bouwstoffen en is uiteindelijk gif. Hoewel een wijntje of een biertje op zijn tijd best smaakt. Maar goed, als je wilt afvallen, kun je de borrel beter aan je voorbij laten gaan.
  • Transvetten.
    Net als alcohol en geraffineerde suikers leveren transvetten je lichaam alleen maar schade op. Je vindt ze in sauzen, kant-en-klaar producten, snacks, gebak, koek, croissants, chips, ijs en vele andere fabrieksmatig geproduceerde meuk. In principe zouden transvetten niet meer gebruikt mogen worden, maar ze zitten nog wel in veel bewerkte voedingsmiddelen. Ze gaan schuil onder namen als geharde vetten, gehydrogeneerde oliën, gehydrogeneerde plantaardige vetten.

Hoe meer suiker, witte bloem, alcohol en transvetten een product bevat, hoe meer lege calorieën je binnenkrijgt.

Hoe los je het op?

Als je wilt afvallen is het dus het beste om producten die veel lege calorieën bevatten te mijden. Kies voor voedingsmiddelen die complexe koolhydraten, eiwitten en onverzadigde vetten (en een beetje verzadigde vetten zoals in mager vlees) bevatten. Koolhydraten heb je nu eenmaal nodig voor je hersenen en je spieren. Eiwitten zijn bouwstoffen bij uitstek, je hele lichaam is ermee opgebouwd en vetten hebben naast brandstoffunctie ook een opbouwfunctie. Je vindt dit soort bouw- en brandstoffen in onbewerkte voedingsmiddelen. Dergelijk eten, verzadigd beter en bevat meer vitaminen, mineralen en vezels, waardoor je bijna automatisch minder gaat eten. In het e-boek Gezonde Voeding, hier linksonder op de pagina, kun je hier veel meer over lezen.

Gezonde Voeding

Gezonde Voeding Paperback

Gezonde Voeding

Gezonde Voeding e-boek

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!