Waarom magnesium super belangrijk voor je is

Magnesium is een super belangrijk mineraal. Magnesium regelt namelijk meer dan 300 belangrijke processen in je lichaam. En dat is heel erg veel. Het mineraal magnesium is betrokken bij tal van belangrijke lichaamsprocessen. Zo is magnesium betrokken bij je energiestofwisseling, je bloeddruk, je spieren (dus ook je hart), je gevoelsleven, je gewrichten en je stofwisseling. Magnesium heeft ook invloed op het vermogen om je te concentreren. Hoewel magnesium zo’n belangrijk mineraal is, kampen veel mensen toch met een tekort. Dit is niet zo mooi omdat hierdoor klachten kunnen ontstaan die variëren van hartritmestoornissen, spierkrampen, concentratieproblemen en andere nare dingen. Denk hierbij aan depressieve gevoelens, oververmoeidheid, stress en noem het maar op. In dit artikel lees je wat magnesium eigenlijk is en wat het met je doet. Vervolgens krijg je handige tips om ervoor te zorgen dat jij geen magnesium tekorten oploopt. Hoe mooi is dat?

Wat is magnesium en wat doet het?

Magnesium is een mineraal en er wordt wel gesteld dat magnesium – na zuurstof en water – het belangrijkste element is voor een goede gezondheid.

Volgens de World Health Organization kampt 20% van de wereldbevolking met een tekort aan magnesium. In de VS zou het gaan om 60% van de bevolking. Dit zijn heel erg veel mensen.Mineraal magnesium. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Mega belangrijk

Goed, magnesium is dus een heel belangrijk mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 lichaamsprocessen. Hierbij kun je denken aan het samentrekken van je spieren, het kloppen van je hart (dat is immers ook een spier) en het verteren van je eten.

Ook regels magnesium je bloeddruk, de aanmaak van hormonen, je concentratie en je mentale gezondheid (hoe je je voelt).

Magnesium wordt maar met mondjesmaat in je bloed gevonden. Daarom is het niet altijd gemakkelijk om te bepalen of je een tekort hebt of niet. Je kunt immers geen bloedtest doen, omdat er nu eenmaal bijna geen magnesium in je bloed zit. De grootste voorraden van magnesium vind je in je botten.

Ok, even de uitwerking van magnesium op een rijtje. Het mineraal is onder andere betrokken bij:

 1. Samentrekken van je spieren
 2. Pompen van je hart
 3. Aanmaak van je hormonen
 4. Reguleren van je bloeddruk
 5. Concentratie
 6. Verteren van je eten
 7. Voorkomen van depressieve gevoelens
 8. Je energiestofwisseling (mitochondriën)
 9. Bot opbouw
 10. De overdracht van zenuwprikkels

In welke voedingsmiddelen vind je magnesium?

Als magnesium zo gezond is, in welke voedingsmiddelen vind je het dan? Het plaatje links boven geeft je een aardig inzicht. Hieronder heb ik een korte opsomming voor je gemaakt.

 1. Spinazie en andere groene bladgroenten
 2. Erwten
 3. Bieten
 4. Noten zoals amandelen, walnoten en cashewnoten
 5. Pitten zoal pompoenpitten
 6. Avocado (ook rijk aan omega 3)
 7. Vijgen
 8. Pure chocola (je weet wel, die bittere)
 9. Banaan
 10. Vis zoals zalm
 11. Geitenkaas
 12. Peulvruchten

Heb jij een magnesiumtekort?

Omdat magnesium zo’n belangrijk mineraal is, kunnen tekorten ervan op den duur leiden tot serieuze gezondheidsschade. Hierbij kun je denken aan diabetes 2, angststoornissen, depressies en een hartaanval (je hart is immers ook een spier).

Ook kun je denken aan een hormonale onbalans (met alle gevolgen van dien), chronische vermoeidheid, osteoporose en hoge bloeddruk.

Een hormonale onbalans verhoogt bijvoorbeeld het risico op overgewicht. En dat wil je niet, toch?

Hoe weet je nou of je een tekort hebt van het mineraal magnesium? Nou, als je een tekort hebt dan zou je de onderstaande klachten kunnen ervaren. Niet schrikken, het zijn er best veel:

1 Spierpijn en spierkrampen 11 Nervositeit 21 Constipatie
2 Depressief 12 Chronische vermoeidheid 22 Stotteren
3 Hoofdpijn 13 Uitputtingsverschijnselen 23 Depressiviteit
4 Concentratie problemen 14 Prikkelbaar 24 Hyperactiviteit
5 Spijsverteringsproblemen 15 Overspannenheid 25 Angsten
6 Stress 16 Duizeligheid 26 Onhandelbaar (vooral bij kinderen)
7 Hartritmestoornis 17 Geheugenproblemen 27 Overgevoeligheid voor fel licht
8 Psoriasis 18 Minder alert 28 Fobieën
9 Koude handen en koude voeten 19 Overgevoeligheid voor lawaai 29 Onrust
10 Slaapstoornissen 20 Je bloeddruk 30 Gewrichtspijn

 

Dit is natuurlijk een enorme waslijst van klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan magnesium. Wellicht denk je nu “Dat heb ik ook en dat ook en dat…” Je hoeft je niet direct ernstige zorgen gaat maken. Iedereen voelt zich wel eens depressief of heeft last van zijn of haar spieren en iedereen is weleens prikkelbaar.

Je kunt dus heel veel klachten ervaren, waar een tekort aan magnesium aan ten grondslag ligt. Ik denk dat belangrijk is dat je – voor jezelf – nagaat of je dergelijke klachten langdurig ervaart. Dan is kan het namelijk een probleem zijn.

Niet gelijk zorgen maken, eerst even analyseren.

Hoe kunnen die klachten, of het tekort aan magnesium eigenlijk ontstaan?

Hoe kan dat tekort aan magnesium ontstaan?

Je kunt een tekort aan magnesium oplopen door verschillende redenen. Hieronder heb ik er 5 beschreven, die in onze huidige maatschappij redelijk veel voorkomen.

1. Door landbouwtechnieken

De eerste reden waarom je minder magnesium binnen zou kunnen krijgen heeft te maken met de huidige landbouwtechnieken.

Magnesium is een mineraal dat planten (en groenten die op het land groeien) uit de bodem opnemen. Juist deze bodem is in de afgelopen 50 jaar steeds armer geworden aan mineralen. Hierdoor zit er dus minder magnesium in landbouwgronden.

2. Stress

Mensen die veel stress ervaren, lopen een gerede kans op een tekort aan magnesium. Dit heeft te maken met de neurotransmitter adrenaline. 

Deze neurotransmitter wordt geactiveerd bij het ervaren van stress. Door de werking van adrenaline neemt je lichaam wat minder mineralen. Mensen met chronische stress lopen zodoende risico op een tekort aan magnesium.

Wil jij dit risico verkleinen en wil je meer weten over de werking van neurotransmitters? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

3. Medicijngebruik

Deze is een beetje dubieus, want soms ontkom je er niet aan om medicijnen te slikken. Mensen die een (aangeboren) aandoening hebben zoals diabetes 1 of autisme kunnen er veel baat bij hebben.

Maar ik ben van mening dat je heel veel leed zelf kunt voorkomen. Dit doe je door rekening te houden met hetgeen je eet, drinkt en de mate van lichaamsbeweging.

Er wordt wel gesteld dat ongeveer 30% van de ziekten verbonden zou zijn aan erfelijke factoren en dat 70% veroorzaakt zou worden door een ongezonde levensstijl. De Nederlandse Prof. Dr. Johan Mackenbach stelt zelfs dat de helft van de ziektes in Nederland voorkomen zouden kunnen worden (1). Dat is me nogal wat.

Zo kan het eten van te veel suiker en te veel (ongezond) eten kunnen leiden tot overgewicht. Overgewicht vergroot de risico’s op tal van chronische aandoeningen zoals diabetes 2 en hart- en vaatziekten. En daar schrijven artsen recepten voor medicijnen voor uit.

Je doet er dus wat mij betreft beter aan door zelf gezonde recepten op te zoeken en in je keuken te gebruiken. Wist je trouwens dat antidepressiva en cholesterolverlagende medicatie tot de meest verkochte medicijnen behoren?

Helaas ontkomen veel mensen er niet aan om medicijnen te gebruiken. Maar goed, die medicijnen kunnen invloed hebben op de hoeveelheid mineralen in het lichaam.

4. Alcoholgebruik

Hou je van een borrel? Nou, 1 glas rode wijn per dag kan gezonde effecten sorteren. Maar indien je meer dan 2 glazen alcohol per dag drinkt, dan vermindert de beschikbaarheid van magnesium voor je cellen. Dit komt onder andere doordat je nieren de magnesium uitscheiden. Niet teveel borrelen dus.

Zelf hou ik ook wel van een goed glas wijn. Maar wekelijks las ik een aantal alcoholvrije dagen in. Meestal drink ik dan gemberthee, dat werkt namelijk zuiverend.

5. Gemaksvoedsel

Loop eens door een willekeurige supermarkt en let dan eens op hoeveel verpakte voedingsmiddelen je ziet staan. De meeste van dergelijke voedingsmiddelen bestaan uit geraffineerde – of bewerkte – ingrediënten. Doordat de ingrediënten bewerkt zijn bevatten ze doorgaans veel minder vitaminen en mineralen – waaronder magnesium.

Door het enorme aanbod van gemaksvoedsel lijkt het niet raar om je winkelkar vol te gooien met dergelijke producten. Echter, je lichaam is daar helemaal niet altijd blij mee. Je lichaam heeft namelijk vitaminen en mineralen nodig om het voedingsmiddel op een goede manier te kunnen verteren.

Daarom is het belangrijk om een voedingsmiddel in zijn geheel te eten. Denk hierbij aan een appel, een wortel, een stuk geitenkaas en een stuk vis.

Wat kun jij hiermee?

Dus, nu even heel praktisch; hoe zet je de theorie nou om in de praktijk?

 • Tip 1: Eet veel meer groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie en postelein.
 • Tip 2: Gebruik je zout als smaakmaker? Kies dan voor Keltisch zeezout. Keltisch zeezout bevat wel mineralen die nodig zijn om het te verteren. Gewoon tafelzout heeft dat amper en derhalve onttrekt gewoon tafelzout – net als suiker overigens – de mineralen waaronder magnesium uit je botten.
 • Tip 3: Als je wat wilt snacken, neem dan een handje noten. Vooral walnoten kunnen je goed doen.
 • Tip 4: Niet te veel alcohol, geniet ervan maar vraag je even af, voordat je een glas inschenkt welke dag van de week het is en of het wel handig is om dan te drinken.
 • Tip 5: Beperk de consumptie van bewerkte voeding. Dit scheelt je een heleboel geraffineerde koolhydraten, suiker, zout en E-nummers. Koop, zoveel als je maar kunt, vooral hele stukken groente en fruit en bereid de maaltijden zelf.
 • Tip 6: Gebruik ook vooral verse kruiden. Die zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook super gezond.

Meer weten?

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. En natuurlijk wil je niet chronisch ziek worden. Wie wil er nou medicijnen slikken op latere leeftijd?

En natuurlijk wil je ook niet dik worden, van het eten wat je eet. Eten kan een plezierige activiteit zijn, maar helaas is eten voor veel mensen een frustratie. Hoe weet je nou, dat wat je eet, je dik kan maken? Ik zocht het voor je uit en je leest dit in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Wil jij ook geen gezonde tips meer missen? Meld je dan ook aan voor de maandelijkse update vol gezonde info die je leven leuker, energieker en makkelijker maakt.

Bronnen:
(1) http://www.nederland-davos.nl/news/1.1797._Helft_van_ziektegevallen_in_Nederland_is_vermijdbaar_.html
2. www.fonteine.com/magnesium_tekort.html
3. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/55213-betekenis-magnesium-voor-je-lichaam.html
4. http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=506&id=510&page=
5. http://www.orthokennis.nl/artikelen/magnesium-een-van-de-meest-belangrijke-mineralen
6. http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/Tijdschriftartikel/95080/Preventie-vereist-een-nationale-agenda-1.htm
7. http://www.zechstein-ancient-magnesium.nl/hoe-ontstaat-een-magnesium-tekort.php

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!