Waarom zijn walnoten zo gezond?

Walnoten zijn super gezond en erg lekker. Je kunt walnoten bij veel gelegenheden eten. Walnoten kunnen bijvoorbeeld een salade mooi aanvullen of ze kunnen een snackbehoefte vervullen. En deze behoefte ken je wel.  Zit je ‘s avonds lekker op de bank en krijg je trek in een nootje. Je pakt dan een zak borrelnoten en neemt er een handje van. Een handje worden er twee, en vervolgens eet je de halve zak leeg. Wat blijft er over? Een schuldgevoel. Je had ook een handje walnoten kunnen eten. Die zijn ook lekker en er kleven een boel gezonde voordelen aan. In deze blog lees je waarom walnoten zo gezond zijn. 

Walnoten in een notendop

Walnoten zijn erg gezond voor je. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, gezonde omega 3 vetten en antioxidanten. Ze zijn goed voor de hersenen, ze kunnen preventief tegen hart- en vaatziekten zijn en ze kunnen een rol spelen bij het voorkomen overgewicht. Hoe mooi klinkt dat?

Walnoten gezond. Meer weten? Download het e-boek Gezonde Voeding

Hoe goed zijn walnoten?

Walnoten spelen een rol bij de bloeddruk en een gezond cholesterol niveau en ze kunnen hartaanvallen voorkomen. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat je bloedvaten flexibel en elastisch blijven en ze bevatten veel meer antioxidanten dan andere noten. Hierdoor dragen ze bij aan het remmen van allerlei ontstekingen in je lichaam.

Hieronder lees je 4 redenen om deze noten vaker te eten.

1. Walnoten en antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijke stofjes voor je lichaam en je gezondheid. Antioxidanten gaan namelijk de vrije radicalen te lijf. Vrije radicalen komen dagelijks het lichaam in via je eten, de zuurstof die je inademt en het drinken.

Vrije radicalen vormen als het ware een negatief bijproduct, zoals de uitstoot van brandstof bij auto’s het geval is.

Maar goed, die vrije radicalen hechten zich aan de lichaamscellen en ze kunnen daarmee een verstoorde celgroei veroorzaken. Een verstoorde celgroei kan een opmaat zijn voor tumoren en kanker. Antioxidanten gaan de vrije radicalen te lijf.

2. Walnoten zijn goed voor de hersenen

Als je ze goed bekijkt, dan zien walnoten er een beetje uit als hersenen. Ze bevatten kwalitatief goede omega 3 vetten. Hersenen zijn daar dol op, aangezien de hersenen voor ongeveer 60% uit vetten bestaan. Omega 3 wordt ook wel hersenvoedsel genoemd.

Ook bevatten walnoten het super gezonde mineraal magnesium. Magnesium is betrokken bij ongeveer 300 belangrijke processen in je lichaam.

3. Walnoten preventief tegen ziektes

Dagelijks een handje (wal)noten kan je op termijn behoorlijk wat leed schelen. Wanneer je ze regelmatig eet – en verder natuurlijk gezond leeft en beweegt – dan kunnen ze deze indrukwekkende lijst van aandoeningen en ziektes voorkomen:

  1. Hart- en vaatziekten
  2. Dementie
  3. Alzheimer
  4. ADHD
  5. Maculaire degeneratie (een oogziekte waardoor je steeds waziger gaat zien)
  6. Depressie
  7. Stemmingswisselingen
  8. Schizofrenie

4. Walnoten zijn een goede bron van omega 3 vetten

Deze noten en noten in het algemeen zijn een goede bron van omega 3 vetten. Omega 3 vetten zijn niet alleen goed voor je hersenen, ze brengen ook nog eens je cholesterol in balans. De omega 3 vetten zijn sowieso belangrijk voor een goede gezondheid. Ze helpen je bijvoorbeeld ook met afvallen.

Conclusie

Elke dag walnoten eten dus? Nou, waarom niet? Een aantal jaren geleden kocht ik het boek De Voedselzandloper en had de auteur (Kris Verburgh) een wikkel om het boek laten maken, met daarop allerlei opvallende quotes.

Een van die quotes dan de strekking van: “Waarom een handje walnoten per dag de kans op een hartaanval met 45% vermindert”. Je kunt dit zien als een boude stelling, maar wat denk je dat meer bijdraagt aan je gezondheid? Het eten van een handje noten, als een van je snackmomenten aanbreekt, of een halve zak borrelnootjes?

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over gezonde voeding? Lees dan het e-boek Gezonde Voeding. Het geeft je een goed beeld van hoe voeding bijdraagt aan een gezonde levensstijl.

Meer weten over gezond leven, een gezond gewicht en je voelen? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen.

Ontvang jij de maandelijkse nieuwsbrief al. Aanmelden doe je hieronder.

[nieuwsbrief_blok]

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!