Vijf hormonen die van invloed zijn op je gewicht

Je lichaamsgewicht wordt grotendeels bepaald door hormonen. Hormonen blijken namelijk een enorme invloed te hebben op je eetlust (bron) en op de hoeveelheid lichaamsvet die je opslaat (bron). Mensen denken vaak dat overgewicht het resultaat is van teveel eten en te weinig beweging. Zo zouden dikke mensen over te weinig discipline en wilskracht beschikken. Daarom zouden zij zich niet kunnen inhouden en derhalve steeds te veel eten en drinken. Ik heb nieuws voor je; dit ligt toch een beetje anders. Een overschot aan calorieën kan mensen inderdaad dikker maken. Dit klopt, de vraag is meer waarom men te veel eet? Dit is een interessante vraag omdat deze vraag een nieuw licht laat schijnen over het ontstaan van overgewicht. Het blijkt dat hormonen en niet zozeer calorieën een zeer bepalende rol te spelen in het ontstaan van overgewicht (bron). In dit artikel leer je 5 hormonen kennen die van grote invloed zijn op je lichaamsgewicht, de vetopslag, je gewicht en op je vetmassa. Hormonen en afvallen. Meer weten? Download het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Welke hormonen beïnvloeden je gewicht?

In dit artikel komen 5 hormonen aan bod die je lichaamsgewicht enorm beïnvloeden. Deze 5 hormonen beïnvloeden o.a. hoe zwaar je bent en hoeveel lichaamsvet je opslaat. Het zijn de hormonen insuline, leptine, ghreline, cortisol en oestrogeen.

Je ontdekt wat deze hormonen met je doen. Ook lees je hoe en waarom ze je vetmassa kunnen laten toenemen. Natuurlijk lees je ook hoe je deze hormonen zelf kunt beïnvloeden. Je kunt deze hormonen namelijk beïnvloeden en dat is nog niet eens zo moeilijk. Als je maar weet wat je moet doen.

Hoe werken die hormonen?

Het gaat dus om de hormonen insuline, leptine, ghreline, cortisol en oestrogeen die je vetmassa, de vetopslag en je lichaamsgewicht beïnvloeden (bron) (bron). Daarover later meer. Eerst eens kijken waarom wilskracht en discipline vrijwel altijd tekort schieten wanneer mensen willen afvallen.

Biologie v.s. wilskracht

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Vergeet wilskracht en discipline als het gaat om afvallen en overgewicht. Overgewicht lijkt veel meer het resultaat van een slechte werking van je hormonen.

Hormonen zijn stoffen die mensen aanzetten tot bepaalde handelingen en acties. Hormonen reguleren bijvoorbeeld het gevoel van beloning, nadat je de handelingen en acties hebt uitgevoerd. Dit klinkt misschien een beetje technisch, dus ik zal je een voorbeeld geven.

Voorbeeld

Onze hormonen spelen bijvoorbeeld een hele belangrijke rol in ons overlevingsmechanisme. Je hormonen stimuleren en belonen daarom elke vorm van gedrag dat ons als menssoort verder laat voortbestaan. Eten, drinken, seks en het overwinnen van gevaarlijke situaties zijn daar voorbeelden van.

Bepaalde hormonen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je honger krijgt en andere hormonen zorgen ervoor dat je je verzadigt voelt. Wanneer deze hormonen goed werken, dan is er dus een balans in honger krijgen, eten én het gevoel van verzadiging en stoppen met eten.

Onbalans in de hormonen

Een onbalans in je hormonen zorgt ervoor dat de signalen, die deze hormonen naar de hersenen zenden, niet meer goed werken. Daar ligt het probleem.

Dat de signaalfunctie van die hormonen niet meer goed werkt is echt een heel erg groot probleem.

Mensen zouden bijvoorbeeld veel meer kunnen eten dan nodig is, omdat de hersenen gewoonweg niet meer door hebben dat er al genoeg gegeten is. Hoe vervelend is dat?

Wil jij ook graag afvallen (en daarna niet meer aankomen)? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Goed, dan gaan we nu kijken naar de 5 hormonen die je dik maken.

De 5 hormonen die je dik maken

Het niet goed werken van deze 5 hormonen is dus een groot probleem bij overgewicht, vetopslag, gewichtscontrole en overeten.

Hieronder leer je de 5 hormonen beter kennen die hier een hele grote rol in spelen. De namen van deze hormonen ken je al; insuline, ghreline, leptine, oestrogeen en cortisol. Natuurlijk krijg je ook tips hoe je deze hormonen in je voordeel kan laten werken.

1. Het hormoon insuline

De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan. Insuline wordt gedurende de hele dag in beperkte mate uitgescheiden en in grotere hoeveelheden na een maaltijd.

Insuline heeft als functie om je lichaamscellen voedingsstoffen te laten opnemen en het zorgt er ook voor dat de bloedsuikerspiegel daalt. Zonder insuline zouden de lichaamscellen dus geen energie kunnen leveren en wordt het leven erg problematisch, zo niet onmogelijk.

Hormonen en gewicht. Wil jij afvallen? Download het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Van alle hormonen is insuline tevens het belangrijkste vetopslag hormoon in je lichaam. Het hormoon insuline vertelt je vetcellen om vet op te slaan.

Op zich is dit goed, maar er kleeft een behoorlijk nadeel aan. Insuline voorkomt namelijk dat het opgeslagen lichaamsvet kan worden afgebroken. Ofwel, je lichaam kan de voorraad lichaamsvet niet aanwenden als energiebron.

Omdat je lichaam je vetmassa niet kan aanspreken ontstaat een vervelend probleem. Je vetmassa neemt immers wel toe en het neemt niet af. Je wordt dus steeds dikker door de hoeveelheid insuline in je bloed.

Het is daarom heel erg belangrijk om niet te veel insuline aan te maken.

Verhoogd risico op overgewicht

Chronisch verhoogde insuline niveaus verhogen de risico’s op overgewicht, obesitas en het metabool syndroom (bron). Het metabool syndroom is een metabole aandoening die onder andere een hoge bloeddruk, insuline ongevoeligheid en te veel buikvet omvat .

De vraag rijst nu welk eten te veel insuline laat produceren

Het blijkt dat vooral geraffineerde koolhydraten en suikers de bloedsuikerspiegel en de insulineniveaus snel doen laten stijgen, waardoor je juist gaat overeten (bron). Junk en fastfood zijn hier voorbeelden van (bron).

Hier volgen nog eens 5 inzichten die je kunt gebruiken om dit te voorkomen.

 1. Minder suiker eten. Dus minder fast food, junk food, frisdranken en vruchtensappen uit een pak. Dergelijke producten laten het insulineniveau namelijk snel stijgen (bron).
 2. Minder geraffineerde koolhydraten eten. Zie punt 1. En koolhydraten jagen juist de productie van insuline aan (bron).
 3. Meer eiwit eten. Eiwitten laten de bloedsuikerspiegel niet snel stijgen, zodat er minder insuline nodig is (bron).
 4. Gezonde vetten eten. Eet meer vis. Vis bevat de gezonde omega 3 vetten en helpt de insulineniveaus te verlagen (bron).
 5. Meer lichaamsbeweging. Door lichaamsbeweging verbetert de insuline gevoeligheid, waardoor je er minder van nodig hebt (bron).

Meer weten over de rol van hormonen (en neurotransmitters) op je gewicht en je gezondheid? Volg dan de stappen van het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Nu weet je dat het hormoon insuline de vetopslag bevordert. Tijd om naar het hormoon leptine te kijken.

2. Leptine

Leptine wordt geproduceerd door de vetcellen. Men noemt leptine ook wel het verzadigingshormoon, want het vermindert de eetlust en het geeft een vol gevoel.

Leptine heeft als taak om met een bepaald deel van je hersenen te communiceren dat de eetlust en de voedselinname regelt. Het hormoon leptine vertelt je hersenen dat er voldoende vet in je vetcellen zit en dat het niet nodig meer is om nog door te eten. Wederom een goed systeem dus.

Waar gaat het fout?

Helaas werkt dit systeem bij mensen met overgewicht een beetje anders. Mensen met overgewicht hebben juist hoge leptine niveaus, maar blijkbaar werkt de signalering niet meer goed (bron). Dit noemt men ook wel leptine resistentie.

Hormonen en gewicht. Wil jij afvallen? Download het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Hierdoor krijgen de hersenen de boodschap dus niet goed door om te stoppen met eten (bron). Sterker nog, de hersenen denken dat je nog steeds honger hebt. Dooreten dus!

Dit is dus heel erg vervelend en daar blijft het niet bij. Het wordt nog veel vervelender.

Bij het verminderen van gewicht, zoals bij afvallen het geval is, daalt het niveau van leptine (bron). Hierdoor denken de hersenen wederom dat er niet genoeg is gegeten en dit “dwingt” mensen derhalve om weer (meer) te eten (bron).

Afvallen is dus heel erg moeilijk, vooral omdat bepaalde hormonen zo’n grote rol spelen.

Hormonen en afvallen, een ingewikkelde combi….

Er kunnen 2 mogelijke oorzaken zijn van leptine resistentie zijn; chronisch verhoogde insulineniveaus (bron) en ontstekingen in de hypothalamus (bron). De hypothalamus is een bepaalt gedeelte in je hersenen.

Hoe kun je de gevoeligheid voor leptine verbeteren?
 1. Vermijd ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen. Hieronder vallen frisdranken, fast food, junk food, vruchtensappen uit pak, snacks en producten die transvetten bevatten (bron).
 2. Beweeg regelmatig. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert de leptine gevoeligheid (bron).
 3. Genoeg slapen. Juist onvoldoende slapen leidt tot meer eetlust (vooral de hunkering naar energierijke, zoete, zoutige en vettige producten) en een daling van de leptine gevoeligheid (bron).
 4. Eet meer vis of slik omega 3 supplementen (bron).

Meer weten over verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Een onbalans in de hormonen insuline en leptine gaan je dus niet helpen met afvallen, als je de verkeerde voeding eet, niet genoeg slaapt en amper beweegt. Eens kijken wat het hormoon ghreline doet.

3. Ghreline

Ghreline staat bekend als het honger hormoon. Als de maag leeg is, dan stuurt ghreline een boodschap naar je hersenen (de hypothalamus) dat je wilt eten (bron).

Normaal gesproken piekt het niveau van ghreline voor het eten en is het niveau laag, na het eten. Wederom een goed systeem dus.

Hormonen en gewicht. Wil jij afvallen? Download het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Helaas werkt dit systeem bij mensen met overgewicht ook niet zo goed (bron). Het niveau van ghreline neemt te weinig af, bij mensen met flink overgewicht, indien zij net hebben gegeten. Hierdoor ontvangen de hersenen (de hypothalamus) wederom geen signalen ontvangen dat er genoeg is gegeten (bron). Daardoor is de kans groot dat je te veel eet.

Hoe verbeter je dan de functie van ghreline?

Vermijd vooral suiker en high fructose corn syrup (bron). Drink dus geen frisdrank en eet wat meer eiwitten (bron). Eet je eiwitten vooral tijdens het ontbijt. Dit helpt bij het verbeteren van de werking van ghreline.

4. Cortisol

Zoals alle hormonen vervult cortisol een belangrijke functie in het voortbestaan van de mens. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren en men noemt het ook wel het stresshormoon.

Bij schrik- en stresssituaties komt het vrij, zodat het mensen helpt om bepaalde netelige situaties te overleven.

Een beetje stress is niet erg en af en toe wat schrik kan ook geen kwaad.

Echter chronische stress zorgt ook voor een te hoog niveau van cortisol. En dat kan weer leiden tot overeten en overgewicht (bron).

Minder eten helpt ook niet erg, want een caloriearm dieet zou juist leiden tot stress en een hoger niveau van cortisol (bron).

Wat kun je doen om het niveau van cortisol te verlagen?
 1. Verminder je stress levels. Dagelijks bouw je stress op, maar laat deze dagelijks afvloeien door bijvoorbeeld te sporten, te mediteren (bron), een hobby uit te oefenen, te luisteren naar muziek. Alles wat jou kalm maakt helpt.
 2. Meer slapen. Door te weinig slaap stijgt de cortisolspiegel (bron). Meer slapen dus.
 3. Eet volwaardige voeding.

Hormonen en gewicht. Wil jij afvallen? Download het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat volwaardige voeding belangrijk is voor en goede gezondheid en een gezond gewicht. Ook je hormonen hebben er baat bij.

Stress ontladen!!

Het ontladen van stress is dus super belangrijk. Stress creëert een onbalans in je hormonen. Hierdoor zou je dikker kunnen worden en daar blijft het niet bij.

Stress beïnvloedt ook de kwaliteit van je leven. Zeg eens eerlijk; als jij gestrest bent, voel jij je dan gelukkig? Vind je het dan gemakkelijk om lief te doen tegen je partner en je kinderen? Wanneer je stress ervaart, ben je dan in staat liefde te ontvangen, liefde te geven, dingen te creëren of duurzaam aan een relatie te werken?

Ik durf zelfs te beweren dat stress onze maatschappij op een negatieve manier beïnvloedt.

Het punt met stress is, is dat de triggers die je stress opleveren nooit weg zullen gaan. Triggers van stress kunnen zijn; files, je persoonlijke financiën, baanonzekerheid, een irritante college die je wel kunt schieten, een lastig jeugdtrauma… het kan van alles zijn.

Dit triggers verdwijnen niet. Wat wel kan veranderen is de manier waarop je ermee omgaat. Wil je daar meer over weten? Lees dan het “succes is maakbaar” e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Nog een nadeel aan stress

Er is nog een nadeel aan stress. Je hebt niet (of niet voldoende) geleerd om met stress om te gaan. Ik bedoel; het is geen vak dat je op school kreeg, zoals geschiedenis en biologie.

Wist je dat er in Nederland dagelijks 1.000.000 antidepressiva worden geslikt, door evenveel mensen?

Meer weten over hoe je stress de baas kan worden? Download het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

5. Oestrogeen

Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijk geslachtshormoon. Het wordt voornamelijk geproduceerd in de eierstokken. Oestrogeen is betrokken bij de regulering van het vrouwelijk voortplantingssysteem.

Zowel hoge als lage niveaus van oestrogeen kunnen leiden tot gewichtstoename. Dit is afhankelijk van de leeftijd, beroep of van andere hormonen en de algehele gezondheidstoestand.

In de pubertijd van meisjes vindt vetopslag plaat in de borsten, heupen en de billen (bron). Vervolgens zou het hormoon oestrogeen ook vet opslaan tijdens de zwangerschap (bron).

Terwijl bij vrouwen in de overgang juist minder oestrogeen wordt geproduceerd. Hierdoor zou juist het buikvet toenemen (bron). Tevens kan het risico op diabetes 2 toenemen (bron)

De onderstaande tips kunnen helpen bij het controleren van oestrogeen.
 1. Vezels eten. Je vindt vezels onder andere in volle graanproducten en in groenten, sla en in hele stukken fruit. Vezels verminderen het niveau van oestrogeen (bron).
 2. Eet groenten van de kruisbloemen familie (bron). Dit is onder andere boerenkool, bloemkool, broccoli, spruitjes, witte kool en radijs.
 3. Lijnzaad. Schep dagelijks een eetlepel lijnzaad door de smoothie, (volle) kwark of yoghurt of voeg het toe aan salades (bron).
 4. Beweeg. Voldoende beweging helpt de oestrogeenspiegel te normaliseren (bron).

Hormonen zijn dus zeer belangrijk en ze zijn van grote invloed op je gewicht en op de vetopslag. Als het systeem van de hormonen niet goed werkt, dan zouden gewichtsproblemen kunnen ontstaan. Overgewicht ontstaat dus niet alleen door te veel calorieën. Juist je hormonen spelen een hele belangrijke rol.

Overgewicht vergroot de risico’s op allerlei chronische aandoeningen zoals diabetes 2 en overgewicht kan ook leiden tot een laag zelfbeeld. Niet fijn dus.

Wil jij ook flink afvallen en vooral (daarna) niet meer aankomen? Volg dan ook de stappen van het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Meer weten?

De keuze van de juiste voeding is dus heel erg belangrijk voor een goede werking van de hormonen. Als je ook meer wilt weten over hoe je hormonen zoals cortisol (en neurotransmitters) in je voordeel laat werken, lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

Hormonen zijn dus super belangrijk als je wilt afvallen en als je op je streefgewicht wilt blijven. Lukte het jou tot dusverre nooit om af te vallen? Download dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Wil je meer weten over een goede gezondheid (en een gezond gewicht) om dat je later niet chronische ziek wilt zijn en omdat je je fit en gezond wilt voelen. Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen.

Wanneer je meer weet over gezond eten, leven (en je hormonen) dan kun je de juiste keuzes maken, die bijdragen aan een gezond leven. En dat is de bedoeling, toch?

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

 • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
 • Het belang van een goede hormonale balans
 • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Hormonen en overgewicht hebben dus veel met elkaar te maken. Hoe je denkt over jezelf en hoe je je voelt (en of je gelukkig bent) hebben ook heel erg veel met elkaar te maken. Heb jij het gevoel ook, dat er meer is? Denk je dat je tot meer in staat bent? Mooi! Haal het eruit. In de nieuwe editie van het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf lees je hoe (simpel) je dit doet.

Wil je snel afvallen omdat je ongeduldig bent (of gewoon snel resultaat wilt). Kies dan het e-boek 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden.

En vergeet je je niet aan te melden voor de maandelijkse update, vol gezonde info die je makkelijk kunt toepassen zodat je gezonder en fitter voelt? Ik mail niet vaak hoor 🙂

Ook leuk te lezen/Bronnen:
1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/hormoonbalansdieet.aspx
2. https://www.avogel.nl/blog/afvallen-hoe-doe-je-dat-nou-deel-2-hormonen/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!