Snel afvallen kan dat?

Snel afvallen kan dat? Is het mogelijk om die overtollige kilo’s in korte tijd kwijt te raken? Bestaat er een wondermiddel waardoor je in korte tijd je overgewicht kwijt raakt. In deze post beschrijf ik een aantal manieren die mensen vaak aanwenden wanneer snel afvallen hun doel is. Snel afvallen is natuurlijk een wens van velen. Wanneer je overgewicht hebt, ben je dat liever kwijt dan rijk. Overgewicht wordt in verband gebracht met allerlei ziektes en die willen de meeste mensen voorkomen. Wie wil er nou ziek worden? De vraag is dus hoe je dat doet, ofwel; Snel afvallen kan dat?

Snel afvallen kan dat?

Er zijn verschillende manieren die snel afvallen mogelijk kunnen maken en waarbij veel mensen denken dat het werkt en dat het blijvende resultaten geeft. Hierbij kun je denken aan een dieet, maaltijd vervangers, meer bewegen, pillen en speciale drankjes. Een dieet is meestal een tijdelijke interventie, waarbij je voor een korte periode een ander voedingspatroon hanteert. Meestal wordt dit tijdelijke voedingspatroon niet volgehouden en wanneer je daar wel succesvol in bent, dan kom je na de dieetperiode weer aan. Veel diëten bestaan uit calorie-restricties of uit het weglaten van bepaalde voedingsstoffen, zoals koolhydraten, ten gunste van andere voedingsstoffen, zoals eiwitten. In bijna alle gevallen zijn diëten niet succesvol, omdat je ze maar tijdelijk doet en omdat niet tot je standaard voedingspatroon behoort. Snel afvallen bij een crashdieet lukt over het algemeen wel, maar die kilo’s die je daarmee kwijtraakt, vliegen er vervolgens weer aan.

Gezonde levensstijl

Wanneer je ervoor kiest om je strijd tegen de kilo’s aan te gaan door middel van je voedingskeuzes, dan kun je je beter richten op het veranderen van je voedingspatroon. Wanneer je een aantal ongezonde eetgewoontes verandert in gezonde, dan sorteer je op lange termijn meer effect dan een tijdelijke interventie. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks een blikje frisdrank drinkt en een iets van een reep of een koek uit de snoepautomaat, dan levert die gewoonte je al gauw 500 calorieën per dag op. Meestal is het zo dat je die frisdrank en die snack tussendoor consumeert en eigenlijk boven op de stapel calorieën komen die je dagelijks binnen krijgt via je reguliere voeding. Een normaal voedingspatroon bestaat uit een ontbijt, lunch en avondeten. Deze 3 maaltijden zouden voor de man ongeveer 2.500 en voor de vouw ongeveer 2.000 calorieën opleveren. Dat is genoeg om normaal te kunnen functioneren.

Terug naar die 500 extra calorieën die de frisdrank en de snack je opleveren. Die 500 extra calorieën, leveren je op jaarbasis zo’n 20 kilo aan extra lichaamsgewicht op. Dat is fors. Maar goed, even terug naar de titel “Snel afvallen, kan dat”? Wanneer je er een jaar over doet om die 20 kilo te vergaren, hoe lang denk je dan dat je nodig hebt om die 20 kilo snel kwijt te raken? Als je denk dat dit in 2 of 3 weken kunt realiseren

Veranderen van patronen

Snel afvallen lukt dus niet. Afvallen lukt alleen indien je er de tijd voor neemt en je patronen verandert. Je zult geen enkele kilo verliezen, wanneer je niets verandert in je voedingspatroon en wanneer je geen veranderingen aanbrengt in je beweegpatroon. Ok, door een extra portie stress of een drukke periode op je werk zou je een paar kilo kunnen schelen, maar dat is niet echt een duurzame oplossing. In het e-boek Gezonde Voeding, kun je van alles lezen over het aanmeten van een gezond voedingspatroon, dat je in staat stelt om niet alleen gezonder te worden, maar ook om je fitter te voelen en wat kilo’s kwijt te raken. Gezonde Voeding is ook als paperback te koop bij bol.com.

Hoe verander je op een gemakkelijke manier je patronen? Het veranderen van je gewoontes is meer een kwestie van doen en volhouden. Wanneer je dagelijks 1 of meer glazen frisdrank drinkt, dan liggen daar kansen. Wanneer je dagelijks teveel koek en snoep eet, dan liggen daar je kansen. Die simpele gewoontes kun je redelijk gemakkelijk ombuigen in gezonde gewoontes. Je leest hier veel meer over in het andere e-boek: Afvallen Veranderen.

Probeer het eens een paar weken. Je zult de resultaten vrij snel merken. In een week tijd krijg je (500 calorieën x 7) = 3.500 calorieën minder binnen. Deze calorieën worden niet in je vetmassa opgeslagen. Met ongeveer 2 weken zul je voor 1 kilo aan lichaamsgewicht niet zijn aangekomen en wellicht al wat zijn afgevallen. Het proces van afvallen kun je versnellen door dagelijks meer te bewegen.

Snel afvallen is dus niet mogelijk, je zult er de tijd voor nemen, je voedingspatroon veranderen en meer aan lichaamsbeweging doen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!