7 praktische detox tips

Detox tipsIn de vorige blog kon je al lezen wat een detox kan bijdragen aan je gezondheid. Een detox zorgt ervoor dat je in korte tijd, je lichaam ontgift van schadelijke stoffen. Dagelijks wordt je blootgesteld aan uitlaatgassen, airconditioning, pesticiden, conserveringsmiddelen, E-nummers, sigarettenrook (gelukkig steeds minder) en vele andere chemische stoffen. Die stoffen zullen hoe dan ook, door je lichaam worden verwerkt. In deze post geeft ik je praktische detox tips, zodat je dit zelf redelijk gemakkelijk en redelijk goedkoop zo’n ontgifting kunt uitvoeren. Het is niet heel ingewikkeld, het uitspreken van de titel (en vooral het stukje detox tips) kost meer moeite. Het is meer een kwestie van andere keuzes maken in je voedings- en je beweegpatroon. Deze detox tips geven je inzicht in het nut van gezonde voeding. Frequente lezers van deze blog zullen wel een paar dingen herkennen. 

Praktische detox tips

  1. Kook met kruiden.
    Kruiden zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens gezond. Knoflook, gember en cayennepeper zuiveren je bloed. Koriander helpt bij de uitscheiding van metalen als kwik, lood en aluminium uit je lichaam. Mierikswortel kent reinigende eigenschappen voor je lever en peterselie en selderij zorgen voor de afvoer van afvalstoffen via je urine. Laat zout achterwege, daar krijg je al genoeg van binnen via voedingsmiddelen als volkoren brood en olijven.
  2. Eet veel groenten.
    Waarschijnlijk ken je de boodschap nog wel van je ouders: “Eet je groenten op”. Dat was niet voor niets. Groeten bevatten vele gezonde nutriënten waardoor je lichaam in staat is zichzelf te onderhouden en te ontgiften. Groenten als bloemkool, broccoli, uien, artisjokken, rode bieten, paprika’s, wortelen, boerenkool en spinazie bevatten reinigende eigenschappen, antioxidanten en kennen vele positieve eigenschappen voor bijvoorbeeld je lever.
  3. Eet veel vers fruit.
    Fruit bevat vezels en antioxidanten, waardoor het meeste fruit sterk bijdraagt aan het ontgiften van je lichaam. Je hoeft geen hippe superfruits te eten, zoals goji bessen, je kunt gewoon aardbeien, bessen, druiven, appels en kiwi’s eten die je al jaren bij de groenteboer kunt kopen. Die superfruits zouden best wel wat meer gezonde stoffen kunnen bevatten, maar ze zijn vaak duur en de gezondheidseffecten zijn meestal niet wetenschappelijk onderbouwd. Nu hoeft dat ook weer niet alles te zeggen, er is meer niet bekend over voeding, dan dat er wel bekend is. Zo is de wetenschappelijke relatie tussen het voorkomen van scheurbuik, een kwaal waar veel VOC zeelieden aan leden, en vitamine C ook nog niet aangetoond. Maar goed, koop het goedkope fruit en eet daar desnoods wat meer van, wanneer je meer vezels en antioxidanten wilt binnen krijgen. Nog een tip: eet je fruit als tussendoortje. Dus niet voor, tijdens of na de maaltijd. Als tussendoortje sorteert fruit meer effect. Tip 3 bevat dus eigenlijk 3 detox tips: eet fruit, koop geen dure superfruits en eet je fruit als tussendoortje voor beter effect.
  4. Drink water.
    Je lichaam bestaat voor zo’n 70% uit water en water transporteert onder andere zuurstof naar je lichaamscellen, zodat deze aan het werk kunnen. Wanneer je sport, zorgt water ervoor dat je afkoelt. Je transpireert en verliest dus vocht. Het is belangrijk dat je dit weer aanvult. Water zorgt er ook voor dat schadelijke afgevoerd kunnen worden via je urine. Drink geen suikerrijke frisdranken. Nog een tip binnen deze detox tips: drink ‘s ochtends een glas warm water met het sap van een halve citroen op je nuchtere maag. Hiermee stimuleer je je lever. Je lever zuivert je lichaam en is ‘s nachts, in je slaap, hard aan het werk om voedingsstoffen om te zetten en om je lichaam schoon te maken. Een glas warm water met verse citroensap helpt je lever hierbij.
  5. Slaap genoeg.
    Je weet zelf wel wat er gebeurt als je te weinig of niet slaapt. Maar tijdens de eerste uren van je slaap, scheidt je centrale zenuwstelsel stoffen uit, die je lichaam de opdracht geven om zichzelf te reinigen. Het loont dus om vroeg in je bed te liggen. Ook de Spaanse Siësta draagt hieraan bij.
  6. Adem juist.
    Ok, wordt het nu zweverig? Zeker niet! Ademen is zo vanzelfsprekend, dat je er niet eens bij stil staat. Maar wij gebruiken nog niet de helft van onze ademcapaciteit. Wanneer je diep inademt en vervolgens alle zuurstof uitademt, dan kan dit helpen om toxische stoffen uit je longen te verwijderen. Adem in via je buik, die zwelt dan op. Wanneer je uitademt, wordt je buik weer klein. De meeste mensen gebruiken hun ademhaling niet goed. Er bestaan zelfs speciale ademcoaches. In een TEDx presentatie, gepost op YouTube, hoorde ik eens een Amerikaanse ademcoach aan. Hij vertelde over zijn clientèle, die bestond uit presidenten, acteurs en andere beroemdheden. Hij adviseerde hen over ademen.
  7. Beweging
    Door lichaamsbeweging houd je je stofwisseling op gang. Hierdoor verbrand je automatisch meer calorieën en daardoor zal je lichaam eerder je vetreserves aanspreken. In die vetreserves zijn ook giftige stoffen opgeslagen. Die worden dan dus afgebroken en verlaten je lichaam. Dit kan soms wel eens een onplezierig luchtje met zich meebrengen. Hoeveel lichaamsbeweging is dan goed voor je? Je kunt volstaan met 1 uur matig intensieve lichaamsbeweging per dag.

Gezonde VoedingJe ziet dat deze tips niet erg ingewikkeld zijn, niet duur en niet moeilijk te realiseren zijn. Het is eerder een kwestie van een start maken en vervolgens de nieuwe gewoontes volhouden. Natuurlijk kun je ook een keer naar de sauna gaan. Hierdoor wordt je lymfesysteem gestimuleerd. Je lymfesysteem is het grootste vatenstelsel van je lichaam en is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen. Zelf ben ik een groot voorstander van tarwegras. Maar goed, zoals je in de vorige blog kon lezen, vind niet iedereen dat lekker. Wil je meer inzicht over het nut van gezonde voeding, want daar gaat dit eigenlijk over, koop dan het e-boek Gezonde Voeding. Deze is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!