Waarom een detox nuttig kan zijn?

Wat kan een detox voor jou betekenen? Denk eens bij jezelf na, heb jij regelmatig last van een verkoudheid, voel je je regelmatig vermoeid en futloos, heb je vaak last van verstopte holtes, heb je last van allergieën, een geïrriteerde huid of heb je een rusteloos gevoel? Herken je dit soort gevoelens en kwalen? Er bestaat een grote kans dat je lichaam je iets wil zeggen. Je leeft namelijk in een omgeving die steeds wat ongezonder wordt. In drinkwater worden tegenwoordig allerlei medicijnresten aangetroffen, de landbouwgronden worden structureel bemest en de gewassen bespoten met pesticiden. Buiten adem je uitlaatgassen in, op kantoor is de lucht geconditioneerd en ongezond, onder andere vanwege de printer en thuis laat het MDF hout steeds wat schadelijke gassen ontsnappen. In je eten komen conserveringsmiddelen en E-nummers voor en suiker blijkt veel ongezonder dan gedacht. Een detox kan uitkomsten bieden

Detox

Je begrijpt dat die ongezonde lucht die je inademt, de ongezonde metalen en E-nummers die je eet en het water dat je drinkt, allerlei sporen achter laten in je lichaam. Vandaar dat je je wel eens vermoeid, rusteloos, futloos en verkouden voelt of dat je allergieën opspelen. Geen wonder dat er veel mensen zijn, die zich af en toe onderwerpen aan een detox.

Detox. Meer over gezond leven en eten lees je in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Wat is een detox eigenlijk, wat heb je er aan en hoe kun je het zelf toepassen? Daar gaat deze post over. Een detox kan je lichaam, in korte tijd reinigen, om de balans te herstellen. Die balans is verstoord geraakt door al die landbouwgiffen, zware metalen, uitlaatgassen, E-nummers en noem maar op, die je dagelijks binnen krijgt. Je lichaam verwerkt al die stoffen, maar heeft daar wel de nodige moeite mee. En dat laat je lichaam weten.

Jaarlijks worden er naar schatting 10.000 nieuwe chemische stoffen ontwikkeld. Van de meeste weet je niet eens dat ze bestaan, maar ze zitten overal. Wist je bijvoorbeeld dat er sporen worden gevonden van oestrogeen en Prozac in het leidingwater?

Gelukkig is je lichaam goed in staat om zichzelf schoon te houden. Dus al die chemische stoffen en vervelende gassen kunnen door je lichaam worden verwerkt en uitgescheden. Maar daar heb je wel de juiste brandstof voor nodig. Het werkt eigenlijk vrij simpel. Je darmen beslissen of ze bepaalde stoffen willen opnemen, je huid beschermt je tegen allerlei gifstoffen, je immuunsysteem verdedigt je tegen alle indringers en je lever zuivert je lichaam. De schadelijke stoffen worden via je lymfesysteem en je nieren uitgescheiden via je ontlasting.

Hoe ontstaat de onbalans?

De onbalans ontstaat doordat je in een periode teveel gifstoffen binnen hebt gekregen. Je kunt je voorstellen dat, wanneer je teveel gifstoffen binnen krijgt, er een soort file ontstaat voor je lever, je lymfe en je nieren. Dit schadelijke stoffen stapelen zich dan automatisch op en je lichaam raakt hiervan uit balans.

Je lichaam probeert wanhopig om die giftige stoffen af te voeren. Je merkt dit aan de kwalen die dan ontstaan. Die kwalen kunnen variëren van een loopneus, een minder soepele of een onrustige huid, niezen, vermoeidheid, een futloos gevoel en meer van dat soort (vage) klachten.

De oplossing

Hippocrates, de Griekse wijsgeer, zei al: “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”. Hippocrates geldt als de grondlegger van de westerse geneeskunde. Helaas is de afgelopen eeuwen de nadruk wat meer komen te liggen op het verhelpen van kwalen door toepassing van medicatie, dan dat voeding hiervoor wordt ingezet. Maar wat Hippocrates eigenlijk aangaf, met zijn stelling, is dat gezonde voeding voldoende helende en herstellende stoffen bevat.

Door gezonde voeding, krijgt je lichaam de juiste brandstof binnen om zichzelf te herstellen en de giftige stoffen te verwijderen. Zelf ben ik een groot fan van tarwegras. Elke ochtend drink ik een glas. Tarwegras bevat per 100 ml. net zoveel nutriënten als 2,3 kilo groenten en heeft de eigenschap om giftige stoffen en zware metalen aan zich te binden, zodat deze efficiënt verwijdert kunnen worden. Het is dus een soort mini detox.

Nu zal ik het je niet aandoen om deze gewoonte zelf toe te passen. Tarwegras smaakt nogal heftig. Maar je kunt je lichaam ontgiften door een andere keuze te maken in je dagelijkse voeding. In de onderstaande rijtjes zie je wat je niet (of zo min mogelijk) en wat wel kunt eten en drinken. In de volgende blog over detox ga ik er wat dieper op in.

 

NIET WEL
Varkens- en rundvlees Vis en kip
E-nummers Kruiden (chilipeper, knoflook, gember, koriander)
Suiker Gedroogd fruit (dadels, vijgen, abrikozen)
Alcohol Groentensap (bietensap, spinaziesap)
Zout Rauwkost (wortel, sla, bleekselderij)
Bewerkte voedingsmiddelen Onbewerkte voedingsmiddelen (groente en fruit)
Geraffineerd zetmeel Zaden (lijn-, vlas-, hennepzaad)
Kant-en-klaar maaltijden Peulvruchten (bonen, erwten, linzen)
Zuivelproducten Vruchtensap (smoothie)
Wit en niet volkoren brood Hele granen (quinoa, amaranth, bulgur)
Gebak, koek en snoep Ongezouten noten (amandel, walnoten)
Koffie Groene thee
Transvetten Onverzadigde vetten (omega 3)

In het e-boek Gezonde Voeding kun je hier veel meer over lezen. Gezonde Voeding is ook verkrijgbaar als paperback bij bol.com. In de volgende blog ga ik in op de ontgiftende werking van kruiden, groenten en vers fruit. Hopelijk kan deze blog je aanzetten tot, of inzichten geven over het nut van gezonde voeding en de werking die het heeft op je lichaam en je gevoel.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!