Peulvruchten de onbekende gezonde groente

PeulvruchtenIn de post peulvruchten de onbekende gezonde groente maak je kennis met een groente, die je eigenlijk wel kent, maar waar je eigenlijk niet veel van weet. Peulvruchten zijn niet erg sexy en worden niet erg gepromoot. Vandaar dat peulvruchten de onbekende gezonde groente zijn. In dit artikel lees je wat peulen zijn en hoe ze bijdragen aan je gezondheid en zelfs aan het milieu. 

Wat zijn peulvruchten en waarom zijn peulvruchten de onbekende gezonde groente?

Eigenlijk behoren peulvruchten niet tot de familie van groente. Peulen zijn de vruchten van de planten uit de vlinderbloemfamilie. Die familie kun je herkennen aan een dubbel blad, die opengaat indien de vrucht rijp is. De meeste peulvruchten die wij eten zijn meerzadig. Dit betekent dat de inhoud van het blad van een peulvrucht meerdere zaden bevat. Bij sperziebonen, of snijbonen heb je dit vast wel eens gezien. Als je het blad open maakt, dan kun je dat zien. Andere voorbeelden van peulvruchten zijn kikkererwten, kapucijners, erwten, bruine bonen, linzen, snijbonen, tuinbonen, sojabonen en pinda’s.

Gezonde stoffen

In deze alinea lees je waarom het een beetje vreemd is dat peulvruchten de onbekende gezonde groente zijn. Peulvruchten zijn namelijk bijzonder voedzaam. Ze bevatten complexe koolhydraten, eiwitten, vitamines uit het B-complex en mineralen als ijzer en calcium. Op koolhydraten na, komen deze voedingsstoffen allen in vlees ook voor. Peulvruchten zijn derhalve een prima manier om te gebruiken als vleesvervangers. Hoewel peulvruchten veel voedings- en bouwstoffen bevatten, herbergen ze maar weinig calorieën. Dit maakt peulvruchten erg geschikt bij afvallen en duurzame gewichtsreductie.

Vezels

De vezels die peulen bevatten, zijn erg belangrijk voor je darmflora en voor het geleidelijk verteren van je eten. De vezels zorgen ervoor dat de voedings- en bouwstoffen uit je eten, langzaam in je bloed worden opgenomen. Dit voorkomt de ongezonde pieken in je bloedsuikerspiegel. Deze pieken zorgen ervoor dat je alvleesklier extra insuline gaat produceren, om die voedingsstoffen naar je lichaamscellen te brengen. Je hebt vast wel eens gehoord van de snelle koolhydraten, of de snelle suikers. Deze worden snel opgenomen in je bloed en geven je, kortstondig, veel energie. Maar na een uur of 2 krijg je enorme trek.

Die hongersignalen zorgen er weer voor dat je iets wilt eten. Hierdoor bestaat de kans dat je dagelijks teveel calorieën binnen krijgt en derhalve overgewicht ontwikkeld. De vezels van de peulvruchten en vezels in het algemeen, zorgen ervoor dat je voeding langzaam in je bloed wordt opgenomen, zodat er geen pieken ontstaat in je bloedsuiker- en je insulineniveaus. Door het eten van peulen ben je langer verzadigd.

Uit eigen land

Een ander voordeel van peulen is, dat ze veelal uit eigen land komen. Dit houdt in dat ze weinig transportkilometers hoeven af te leggen om op jouw bord te komen. De voedingsketen een wereldwijde activiteit is geworden, waarbij veel CO2 wordt geproduceerd. Daar kun je als consument niet veel aan doen, maar door een paar kleine veranderingen in je voedingspatroon, kun je wel degelijk iets betekenen. Indien je door het eten van meer peulen, ook nog eens wat minder vlees eet, draag je een klein beetje bij aan een beter milieu. De productie van vlees is per definitie een milieubelastende activiteit. Iets meer van het één en iets minder van het ander draagt bij aan je eigen gezondheid en aan een groter geheel. Een win-win situatie.

Top voedingsmiddelen

Ik hoop dat deze blog je laat zien dat het niet geheel terecht is dat peulvruchten de onbekende gezonde groente zijn en dat het eten ervan veel positieve effecten kent. Peulvruchten zijn dan ook opgenomen in het lijstje van top voedingsmiddelen. Dit zijn voedingsmiddelen, die veel bol_com_bannerGezonde Voedingkunnen bijdragen aan je gezondheid, niet duur zijn en in ruime mate beschikbaar zijn. Je zou ze kunnen zien als alternatieven voor superfoods, die erg in hete nieuws zijn. Superfoods bevatten ook allerlei gezonde stoffen, maar worden dusdanig vermarkt, dat ze wat duurder zijn.

Meer informatie over gezonde voeding en gezonde levensstijl vind je op de site en in het  e-boek Gezonde Voeding te lezen. Deze is ook verkrijgbaar als paperback. Sinds een paar maanden heeft NLbewustgezond.nl ook een Facebook pagina waarop dagelijks inspirerende foto’s en boodschappen verschijnen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!