AGEs zijn de spelbrekers om oud te worden.

AGEs komt voor in heel veel eten en ze zorgen ervoor dat we er ouder uit gaan zien. We willen allemaal oud worden, maar we willen geen kwaaltjes. Gelukkig worden we ook steeds ouder en dat is mede te danken aan de stand van de wetenschap. Maar tegelijkertijd, worden we ook steeds zieker oud. Je kunt dit onder andere zien aan de toename van het medicijngebruik en de toename in aandoeningen als artrose en diabetes 2. In deze post lees je over de invloed van AGEs op je gezondheid. 

Wat zijn AGEs?

AGEs staat voor Advanced Glycation Endproducts. Deze otnstaan nadat je iets van suiker hebt gegeten. Bij die suiker je denken aan de suiker in je koffie, maar juist ook de bewerkte en verstopte suikers. De gemiddelde Nederlander consumeert jaarlijks 32 kilo suiker. Maar goed, wat zijn die ze dan en wat doen ze? AGEs worden gevormd doordat suiker reageert met eiwit. Je hele lichaam, al je lichaamscellen, zijn opgebouwd uit eiwitten. Wanneer de suikers reageren met de eiwitten van je huid, je hart, je bloedvaten enzovoort, dan ontstaan AGEs.AGE's. Gezond leven. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Wat doen ze?

AGEs zorgen ervoor dat je weefsel, zoals je huid, je ogen en je bloedvaten, versuikeren. Hierdoor wordt dat weefsel stugger en neemt de kwaliteit van dat weefsel af. Een voorbeeld hiervan is maculaire degeneratie. Hierbij ga je, steeds minder goed zien. Je lichaam kan best wel wat AGEs hebben, want we krijgen dit al sinds eeuwen binnen.

Je vindt ze ook in de knapperige broodkorsten en ze ontstaan ook door het bakken van vlees of vis. Het zo mooie krokante korstje op gebakken vlees, vis, patat of aardappelen, is erg lekker, maar het bevat dus AGEs en deze kunnen zelfs kankerverwekkend zijn.

Verder stimuleren AGEs het proces van ouder worden. Dit kun je onder andere goed zien aan je huid. Deze krijgt meer rimpels en je krijgt ouderdomsvlekken. Maar ook je organen nemen af in kwaliteit. AGEs worden ook in verband gebracht met diabetes 2, overgewicht, hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer. Niet echt handig dus

Hoe ga je ermee om?

Omdat AGEs in veel voedingsmiddelen voorkomt, kun je er redelijk gemakkelijk wat aan doen. Zo zou je kunnen kiezen voor minder bewerkte voedingsmiddelen. Die producten staan namelijk stijf van de suikers en je zou je vlees of vis wat minder krokant kunnen bakken.

Weston Price, een Amerikaanse tandarts uit Cleveland, onderzocht in de ’30 van de vorige eeuw het voedingspatroon van verschillende volken, die nog dicht bij de natuur leven. Hij concludeerde dat deze zogenaamde oervolken, door hun natuurlijke voeding, gezond oud werden. Ze aten eigenlijk alles wat in hun nabij omgeving voor handen was. Hierbij kun je denken aan groente, fruit, vlees, vis, noten, zaden, pitten en planten. Ik zal binnenkort een blog over Weston Price schijven. Dan kun je er meer over lezen.

AGEs ontstaan dus vanuit een reactie tussen suikers en eiwitten en door het bereidingsproces van je eten. Maar je kunt de hoeveelheid ervan zelf beïnvloeden.  Wil je meer weten over gezonde voeding en gezonde levensstijl koop dan het  e-boek Gezonde Voeding. Deze is ook verkrijgbaar als paperback.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!