Koolhydraten zijn dikmakers

Een aantal vooraanstaande wetenschappers en onderzoekers, neemt stevige standpunten in omtrent het aandeel koolhydraten in het westerse voedingspatroon. Zij geven aan dat het aandeel van koolhydraten in onze voeding te hoog ligt en tonen dit aan met valide argumenten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Zo verhogen koolhydraten de kans op kanker en diabetes 2 en versnellen koolhydraten het verouderingsproces. Hierdoor krijg je onder andere eerder last van een hoge bloeddruk, je huid sneller verrimpelt, je zichtvermogen daalt en je nierfuncties worden minder.

Koolhydraten zijn dikmakers. Paradoxaal?

Dit klinkt je waarschijnlijk nogal heftig en misschien wel paradoxaal. Koolhydraten vind je immers in vele voedingsmiddelen en je consumeert ze vrijwel dagelijks. Zijn alle koolhydraten dan dikmakers? Daarom is het handig om te bekijken welke soorten koolhydraten er zijn. Koolhydraten zitten onder andere in aardappels, rijst, pasta en volkoren brood. Dit zijn koolhydraten met een laag glycemische index. Maar je vindt ze ook in koek, toetjes, suikerklontjes en vruchtensappen. Dit zijn koolhydraten met een hoog glycemische index.

Hoe werkt het?

Na de maaltijd stijgt het glucosegehalte in je bloed. Dat komt doordat je spijsverteringssysteem de koolhydraten afbreekt en opneemt in je bloedbaan. Koolhydraten met een hoog glycemische index, zoals suiker en vruchtensap uit een pak, komen zeer snel in je bloedbaan terecht. Zowel je bloedsuikerspiegel als je insulinepeil schieten dan omhoog. Koolhydraten met een laag glycemische index worden tijdens je spijsverteringsproces in stukjes geknipt en komen derhalve geleidelijker in je bloed. Hierdoor ontstaan geen pieken in je suikerspiegel piekt en je insulineniveau.

Versnelling van verouderingsproces

Insuline zorgt ervoor dat de glucose opgenomen wordt in je cellen, zodat het door middel van verbranding, wordt omgezet in energie. Ook maakt insuline een bepaald groeihormoon vrij, waardoor je lichaamsweefsels groeien. Dit heeft een aantal positieve effecten. Zo ben je in staat spiermassa te ontwikkelen en voel je je goed. Maar dit groeihormoon verhoogt ook de kans op het versnellen van je veroudingsproces, diabetes 2 en kanker. Je hebt dus een verhoogde kans om eerder last te krijgen van allerlei ouderdomskwalen, zoals staar, hoge bloeddruk en nierproblemen.

Welke koolhydraten vermijden?

Insuline zorgt er dus voor dat je lichaamscellen groeien. Dit geldt dus ook voor je vetcellen. De productie van insuline dient niet te worden gestimuleerd met voedingsmiddelen die snel in je bloed worden opgenomen, zoals vruchtensappen en suiker. Deze koolhydraten zijn weinig voedzaam. Derhalve vraagt je lichaam eerder om nieuwe brandstof. Hierdoor krijg je een hongerig gevoel, met als gevolg dat je vaak weer iets gaat eten. De koolhydraten met een hoog glycemische index kun je dus maar beter vermijden.

Balans

Gezonde Voeding NLbewustgezond.nlDe paradox is dat je koolhydraten wel nodig hebt. Ze leveren namelijk de energie die nodig is om je primaire lichaamsprocessen in stand te houden en voor je dagelijkse beweging. Koolhydraten komen onder andere voor in voedingsmiddelen als bonen, erwten, fruit, zelf geperste vruchtensappen en noten. In principe heb je genoeg aan deze koolhydraten. Ons lichaam werkt nog voor 99,5% hetzelfde als 150.000 jaar geleden. Toen bestond ons voedingspatroon juist uit dat soort voedingsmiddelen.

Mocht je een voedingspatroon zonder aardappel, rijst en pasta niet zien zitten, weet dan in ieder geval dat je lichaam nog onvoldoende is geëvolueerd om deze voedingsmiddelen goed te kunnen verwerken. Ze staan pas een paar honderd jaar op het westerse menu. We zijn simpelweg nog niet in staat om deze voedingsmiddelen goed te verteren.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

2 reacties

  1. Sjoerd van dijk schreef:

    Interessant artikel maar is de conclusie nu eigenlijk dat bijvoorbeeld suikerhoudende toetjes na het eten “extra” slecht zijn? Wat is eigenlijk het ideale voedingspatroon uitgaande van deze (w)etenschap?

    • Matthijn01 schreef:

      De conclusie is meer dat enkelvoudige koolhydraten veel in ons voedingspatroon voorkomen, maar niet bijdragen aan een goede gezondheid.