Het mineraal magnesium, super gezond.
Mineralen, je ziet en proeft ze niet, maar ze hebben belangrijke functies. Mineralen hebben, net als vitaminen, een essentiële functie en zijn betrokken bij dezelfde lichaamsprocessen als vitaminen. Gelukkig krijg je door middel van een gevarieerde en gezonde voeding voldoende mineralen binnen. Mineralen zijn betrokken bij je spijsvertering, de opbouw van je botten, tanden, haren, huid, spieren, zenuwstelsel, hormoonhuishouding, je hartslag, je bloed en je organen. Zo is het mineraal magnesium betrokken bij vele lichaamsprocessen. Magnesium fungeert als het ware als een spin in het web.
Het mineraal magnesium, wat doet het?
Van alle mineralen is het mineraal magnesium een van de belangrijkste. Magnesium stuurt zo’n 300 verschillende enzymen aan en regelt vele processen in je lichaam. Zo reguleert magnesium je hartritme, je bloeddruk en verbetert je immuunsysteem. Het mineraal magnesium is belangrijk voor je spieren, je skelet en de energievoorziening van je lichaam. Magnesium wordt ook wel gezien als de belangrijkste essentiële levensbehoefte, na zuurstof en water. Dat is me nogal wat. Een tekort aan het mineraal magnesium kan leiden tot angsten, fobieën, slaapstoornissen, een hoge of juist lage bloeddruk, depressiviteit, hyperactiviteit, concentratieproblemen, vermoeide of stijve spieren, prikkelbaarheid, verminderde concentratie, hoofdpijn en zelfs migraine.
Wat gebeurd er bij een magnesiumtekort?
Veel mensen hebben een magnesiumtekort, zonder het te beseffen. Zij ervaren hierdoor de manifestaties van het magnesiumtekort, zoals verminderde concentratie, vermoeide of stijve spieren en depressiviteit. Vaak is het zo dat mensen dit beseffen. Die verminderde concentratie, depressiviteit of die vermoeide spieren zijn een norm voor ze geworden. Het hoort bij hun leven. Maar dat is natuurlijk niet zo. En dat is nog niet alles. Een flink aantal ziektes en aandoeningen zijn in verband gebracht met tekorten van het mineraal magnesium in voeding. Zo staan ADHD, astma, migraine, diabetes 2, Parkinson, Alzheimer, eczeem, hart- en vaatziekten, vruchtbaarheidsproblemen en zelfs auto-immuunziekten als MS, reuma en psoriasis in verband met tekorten van het mineraal magnesium.
Waar zit het in?
Best heftig dat zo’n onbekend stofje als het mineraal magnesium zo’n enorme impact heeft op je gezondheid en je welbevinden. Hoe zorg je er dan voor dat er geen magnesiumtekorten ontstaan? Dat doe je onder andere door het eten van groene bladgroenten, zoals spinazie, noten, schelp- en schaaldieren, pure chocolade, fruit, peulvruchten, vlees en zaden voorkom je tekorten. Het mineraal magnesium vind je ook ruimschoots terug in het sap van tarwegras.
Tarwegras is de jonge scheut van de tarweplant. Het sap smaakt wat grasserig, maar bevat een pakhuis vol met mineralen en vitaminen. Er bestaat geen ander drankje dat per 100 mg, zoveel mineralen en vitaminen bevat als tarwegrassap. Zelf drink ik dit elke ochtend. Ik vind het niet erg lekker, maar tarwegras zorgt voor een enorme vitamine boost en het ontgift mijn lichaam.
Wanneer je meer wilt weten over het mineraal magnesium, of over gezonde voeding in het algemeen, lees dan het e-boek Gezonde Voeding. Deze publicatie is ook als paperback te koop bij bol.com. Veel mensen vroegen hier om, vanwege het leesgemak. Maar goed, in Gezonde Voeding lees je op een toegankelijke manier over het je dagelijkse eten en drinken. Dat is toch iets wat je elke dag doet en waarvan je je wellicht niet geheel bewust bent. Maar hetgeen je eet, heeft dus grote invloed op hoe jij je voelt en hoe je er uit ziet.