Hoe dragen vitamines bij aan je gezondheid?

NLbewustgezond.nl vitamimenVitamines zijn erg belangrijk voor je gezondheid. Ze zijn zelfs onmisbaar. Je ziet en proeft ze niet, maar ze zitten in je eten. Soms kun je wel eens vergeten dat ze er zijn. Maar vitamines dragen sterk bij aan je gezondheid, aan duurzame gewichtsreductie en ze hebben zelfs invloed op je mentale welbevinden. Vitamines zijn betrokken bij alle lichaamsprocessen. Toch komen ze veel minder voor in je voeding. In deze blog lees je wat vitamines zijn, wat ze doen en waar je ze kunt vinden. 

Vitamines komen minder voor

Vitamines zijn onmisbaar voor het goed functioneren van je lichaam. Je lichaam is niet in staat om vitamines zelf aan te kunnen maken. Je zult ze dus door middel van je voeding, binnen zien te krijgen. Met een gevarieerd voedingspatroon, eventueel aangevuld met vitaminepreparaten, is dat niet ondoenlijk. Echter, veel producten en voedingsmiddelen, bevatten niet veel of geen vitaminen. Iedereen zal zich beseffen dat er in koek en candy bars veel minder vitaminen zitten dan een wortel of een kiwi. Maar onbewerkte groenten en fruit, bevatten tegenwoordig significant minder vitaminen als een jaar of 30 geleden.

Een van de reden dat er minder vitamines zitten in voedingsmiddelen zoals groeten en fruit, is de bodemverschraling. Landbouwgronden bevatten simpelweg minder voedingsstoffen om aan gewassen mee te geven. De oorzaak hiervoor vind je in de landbouwtechnieken. Landbouwgronden worden zeer intensief gebruikt en krijgen eigenlijk geen rust om te herstellen na een oogst. Er wordt steeds meer kunstmest gebruikt om de bodem voedzaam te houden, maar eigenlijk is dat geen oplossing. Tegenwoordig bevatten groenten en fruit dus significant minder vitamines en mineralen dan 30 jaar geleden. Hierdoor kan de slogan: “2 stuks fruit per dag”, vervangen worden voor 6 of 8 stukken fruit per dag. Tegenwoordig is dit het aantal, om hetzelfde aantal vitamines, mineralen en vezels binnen te krijgen als 2 stuks 30 jaar geleden deden.

Wat doen en wat doen ze?

Vitamines zijn belangrijk voor elk facet in je lichaam. Dat is dus een enorme waslijst. Ik zal je een korte weergave geven, zodat je in ieder geval bewuster wordt van het belang van deze onzichtbare, kleur- en reukloze stofjes. Alle vitamines zijn hiermee op een hoop gegooid, ik maak dus geen onderscheid, in deze blog over vitamine A, B, C enzovoort. Wil je meer weten over de verschillende vitamines en wat ze doen, sla dan het e-boek Gezonde Voeding en eens op na. Het e-boek Gezonde Voeding is te koop op deze site en op de site van bol.com als paperback.

Vitamines zijn onder andere betrokken bij je weerstand, de groei van je haar, je huid, je tandvlees en je gezichtsvermogen. Ook zijn ze belangrijk voor je metabolisme, ofwel je spijsvertering. Hiermee zijn vitamines dus direct betrokken bij je energievoorziening. Dit is essentieel, want zonder energie, is er geen leven. Door een goede werking van je spijsvertering, kunnen de voedingsstoffen, eiwitten, koolhydraten en vetten op de juiste manier verwerkt worden en voorzien in de opbouw en energievoorziening van je lichaam.

Zo gaat een deel van die energie gaat naar je hart, zodat het kan kloppen en zuurstof en voedingsstoffen door je lichaam kan distribueren. Ook transporteren vitamines voedingsstoffen en nutriënten naar de juiste plaatsen in je lichaam. Vitamines zorgen ook voor een gezond hart- en vaatstelsel met voldoende rode bloedlichaampjes. Mocht je een keer een wondje hebben, dan zorgen bepaalde vitamines ervoor, dat je bloed stolt op de plaats van de wond. Wanneer dit proces niet goed geregeld is, dan kunnen de gevolgen van een wond redelijk fataal zijn. Daarnaast dragen vitamines bij aan sterke botten, tanden, mooie nagels en een goede weerstand. Ook je zenuwstelsel is gebaat bij vitamines. Zonder goed werkend zenuwstelsel, kun je niet zoveel.

Zenuwen en hormonen

Wanneer je zenuwen bepaalde prikkels niet kunnen geven, dan zullen bepaalde organen niet, of minder goed functioneren. Dit brengt ons bij hormonen en neurotransmitters. Je zenuwstelsel, je hormonen en je neurotransmitters hebben veel met elkaar te maken. Hormonen en neurotransmitters zijn lichamelijke stofjes die signalen afgeven. Ze reizen door je zenuwstelsel naar de plekken waar ze nodig zijn. Zo zijn er de geslachtshormonen, waarvan je zult begrijpen waar die nodig voor zijn. Vitamines dragen bij aan het in stand en in balans houden van deze hormonen.

En zo bestaat er het mannelijk hormoon testosteron. Testosteron maakt je wat agressiever, alerter en meer potent. Dit komt ten goede kan komen bij de voortplanting, of alleen het plezier ervan. Nadat je een fysieke inspanning hebt geleverd, zoals sport of seks, maakt je lichaam de neurotransmitters endorfine en dopamine aan. Beiden geven je een gelukzalig gevoel. Endorfine en dopamine zijn eigenlijk een soort natuurlijke feel good drugs.

Gezonde VoedingVitamines zorgen dus voor een goede werking van je hormonenhuishouding, je neurotransmitters en je zenuwstelsel. Wanneer je te weinig vitamines binnen krijgt, dan zul je dit dus merken aan je gevoel. Je wordt wat lustelozer, je hebt minder zin in seks en je bent minder alert. Dit is dus een signaal dat je lichaam afgeeft. Ook je hart- en vaatstelsel zullen minder goed functioneren en mankementen gaan vertonen. Een vitaminetekort kan zelfs leiden tot diabetes 2, kanker en je verouderingsproces versnellen.

Waar zitten ze in?

Ok, nu je wat meer weet van het nut van vitamines, is het handig om te weten in welke voedingsmiddelen je ze kunt vinden. Je vindt vitamines in groenten, knolgewassen, vis, vlees en orgaanvlees, graanproducten, peulvruchten, volkoren producten, eieren, zuivel, fruit, plantaardige olie, noten, zaden en pitten. Ik volsta hier om de voedselcategorieën te noemen. Je zult begrijpen dat onder de categorie groenten, een stronk broccoli, spinazie, bieten en wortels kunnen vallen en onder de categorie peulvruchten vallen bijvoorbeeld kikkererwten, erwten, kapucijners en peulen.

Er bestaan dus talloze voedingsmiddelen die vitamines bevatten. Meestal bevatten voedingsmiddelen in onbewerkte vorm meer vitamines dan bewerkte voedingsmiddelen. Wat eigenlijk belangrijker aan deze boodschap is, is dat je de producten zoveel mogelijk vermijdt die weinig tot geen vitamines bevatten. Hierbij kun je denken aan bewerkte voedingsmiddelen, maar ook aan fastfood, kant-en-klaar maaltijden, snacks, candy bars, snoep, koeken, taart, ijs, wit brood, bladerdeeg producten zoals kaasbroodjes en croissants.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!