Hoe kun je blijvend afvallen? 5 Tips

Blijvend afvallen klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Veel mensen willen van hun overtollige kilo’s af. De vetrollen zitten in de weg en men voelt zich niet fit en niet lekker in hun lichaam. Maar hoe doe je dat? Hoe raak je die overtollige kilo’s voorgoed kwijt? Er bestaan talloze diëten, pillen, poeders, shakes, maaltijdvervangers en andere afvalproducten die je duurzame resultaten beloven. Helaas blijken, wanneer je zo’n programma hebt gevolgd, de resultaten helemaal niet duurzaam te zijn. Soms zelfs, ben je zwaarder geworden dankzij zo’n tijdelijke interventie. Hoog tijd dus om eens onder de loep te nemen hoe blijvend afvallen werkt.

Blijvend afvallen is niet snel afvallen

Wie snel wil afvallen, zal in de regel ook weer snel aankomen. Zo werkt je lichaam nu eenmaal. In theorie kun je een week of 3 zonder eten. Je zult begrijpen dat je in zo’n periode van uithongering veel gewicht verliest. Dit kan wel oplopen tot 10 kilo. Blijvend afvallen. Meer over gezond leven weten? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen. Maar wat gebeurt er na die periode, wanneer je weer normaal gaat eten? Om deze vraag eens anders te bekijken, kun je jezelf ook de vraag stellen, hoe lang het heeft geduurd om die 10 kilo eraan te krijgen. Heeft dit 1 jaar geduurd, 2 jaar of wellicht wel langer? Hoe kun je dan verwachten dat je die kilo’s er in een paar weken af krijgt. Blijvend afvallen is een kwestie van langzaam je gewicht verliezen. Je kunt als stelregel nemen dat je niet meer dan 0,5 tot 1 kilo per week afvalt.

Shakes, poeders, pillen en allerlei andere middeltjes die je beloven dat je snel je gewicht kwijt raakt richten zich eigenlijk allemaal op de hoop dat het je deze keer wel lukt. Een groot gedeelte van de afslankindustrie speelt in op jouw hoop om gewicht te verliezen en snel en blijvend afvallen. Jaarlijks gaan er voor miljarden euro’s van allerlei afslankmiddeltjes over de toonbank. De een belooft je nog betere resultaten dan de ander. Maar goed, als al die middeltjes zouden werken, zou er dan nog een markt voor afslankproducten bestaan? Als die middeltjes zouden werken, dan zouden er dus steeds minder gebruikers zijn. De markt voor afslankproducten zou dus kleiner worden. Dit is niet het geval.

Hoe dan wel?

De meeste mensen zijn aangekomen doordat ze simpelweg teveel calorieën tot zich nemen, dan dat ze verbruiken. Het calorie-overschot slaat je lichaam op als lichaamsvet. Veel mensen hebben echter niet door dat ze teveel calorieën binnen krijgen. De oorzaak hiervan kan liggen bij hun voedingspatroon. Het westerse voedingspatroon bestaat uit veel bewerkte voedingsmiddelen.

Van bewerkte voedingsmiddelen bevatten meestal meer calorieën en additieven dan onbewerkte voedingsmiddelen. Bij bewerkte voedingsmiddelen kun je denken aan alle houdbare voedingsproducten die je in een supermarkt kunt vinden, die ook voorzien zijn van een merk. In dit soort producten is vaak teveel suiker, zout en vet toegevoegd. Hierdoor bevatten ze vaak meer calorieën dan een stronk groente of een stuk fruit.

Ook bevatten bewerkte voedingsmiddelen vaak geraffineerde ingrediënten. Daardoor is veel voedingswaarde verloren gegaan en zul je meer willen eten, omdat je lichaam nu eenmaal wel om gezonde voeding en voedingsstoffen vraagt. Onbewust krijg je dus veel meer calorieën binnen.

Tips voor blijvend afvallen

De eerste tip voor blijvend afvallen is dan ook om bewerkte voedingsmiddelen te vervangen door onbewerkte voedingsmiddelen.

Daarnaast is lichaamsbeweging belangrijk. Dat is dus tip nummer 2. Kom jij aan een uur lichaamsbeweging per dag? Hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt. Overdrijf het echter niet. Net als bij het veranderen van je voedingspatroon, van ongezonde voeding naar gezonde voeding, zul je ook kleine stappen maken in je beweegpatroon. Je zult zelf ook wel begrijpen dat het niet handig is om vanuit het niets opeens 6x in de week naar de sportschool te gaan. De kans op blessures en de kans dat je dit nog geen week volhoudt is heel groot.

Lees ook veel over gezonde voeding. Dat is tip nummer 3. Wanneer je weet wat gezonde voeding is en wat voor bouwstoffen het bevat en wat die bouwstoffen vervolgens voor positieve effecten hebben in je lichaam, dan zul je bijna automatisch gezondere keuzes maken.

Tip 4 is om niet te stoppen. Ga door, ook al heb je het moeilijk. Blijvend afvallen is een weg van geleidelijkheid. Het duurt dus een tijdje voordat je enorme resultaten ziet. Maar die resultaten zijn wel blijvend. Laten we stellen dat het wel 10 maanden kan duren voordat je 10 kilo kwijt bent. Op de website van NLbewustgezond.nl vind je het e-boek Gezonde Voeding. Dit boek geeft je inzichten en tips over een gezond voedingspatroon.

Tot slot tip 5. Stel een doel voor jezelf. Definieer een doel en werk daar naartoe. Een doel geeft je focus en al je acties leiden tot het realiseren van dat doel.

Als je blijvend wilt afvallen, dan is het dus belangrijk om er de tijd voor te nemen en om een aantal dingen anders te doen. Dit en meer kun je lezen in het e-boek Afvallen Veranderen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!