Minder eten, doordat je het vet ziet

Uit een onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Wageningen, bleek dat mensen minder gingen eten indien ze zich bewust waren van het vet in hun voeding. Aan de andere kant, wanneer ze het vet niet zagen, of ze beseften niet dat het vet verstopt was, aten ze niet minder. Tijdens het onderzoek kregen de proefpersonen 2 typen maaltijden voorgeschoteld. Beide typen maaltijden bevatten evenveel calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten. Het enige verschil dat er bestond was de zichtbaarheid van het vet. Door dit onderzoek werd getracht om inzicht te krijgen in het verband tussen de aanwezigheid van verborgen vetten en overconsumptie. Ook werd onderzocht hoe de proefpersonen reageerden op de aanwezigheid van het vet in hun eten. Als ze wisten dat ze vet aten, zouden ze dan compenseren en wat zouden ze doen, wanneer ze niet door hadden dat ze te vet aten?  

Verborgen vet stimuleert overconsumptie

Uit het onderzoek bleek dat, indien men niet door had, dat de maaltijd te veel vetten bevatte, men tot 9% meer ging eten. Het verborgen vet, stimuleerde hiermee tot overconsumptie. Hierdoor werd een belangrijke oorzaak van overgewicht en obesitas blootgelegd. De groep proefpersonen die wisten dat hun eten uit teveel vetten bestond, hielden rekening met dit feit. Zij compenseerden de vette maaltijd, door minder te eten. Het vet dat hier bedoeld wordt is het ongezonde vet dat je in veel bewerkte voedingsmiddelen vindt. Je kunt hierbij denken aan transvetten en verzadigde vetten.

Hoe ging het onderzoek in zijn werkt? De onderzoekster, Mirre Viskaal-van Dongen, promovenda Humane Voeding van de Universiteit van Wageningen, schotelde de proefpersonen een lunch voor. De ene variant bestond dus uit een maaltijd waarin de proefpersonen het vet duidelijk konden waarnemen, zoals een saucijzenbroodje, boter en slagroom. De andere maaltijd bevatte vooral onzichtbaar vet. De beide varianten bevatten dezelfde hoeveelheid calorieën, vet, koolhydraten en eiwitten.

Maaltijd type 1: zichtbaar vet Maaltijd type 2: onzichtbaar vet
Brood met boter Brood met extra olie gebakken
Soep waarin het vet zichtbaar was Soep met vetoplosser (emulgator)
Vanille vla met slagroom Slagroomvla
Saucijzenbroodje Worstenbroodje

Wanneer het vet onzichtbaar is, eet men meer

De proefpersonen kregen een lunch voorgeschoteld die 2 tot 3 maal de normale hoeveelheid calorieën bevatte en ze waren verplicht hun bord leeg te eten. Het onderzoek richtte zich daarnaast ook nog op de vraag of mensen die energierijke maaltijd compenseerden door minder te eten tijdens het avondmaal. Uit de studie bleek dus dat de proefpersonen, die een maaltijd kregen met verborgen vet, 9% meer energie innamen dan wanneer ze een zichtbaar vette maaltijd hadden genuttigd. Dit werd duidelijk tijdens de avondmaaltijd. Voor het avondmaal mochten de proefpersonen zelf kiezen hoeveel zij aten. Hieruit kwamen 2 interessante conclusies:

  1. Het bleek dat de proefpersonen de energierijke lunch slechts gedeeltelijk compenseerden door minder te eten.
  2. Wanneer de lunch bestond uit zichtbare vetten dan compenseerde men meer, dan wanneer de lunch bestond uit verborgen vetten.

Het onderzoek lijkt er dus ook op te wijzen dat de proefpersonen de echte voedingswaarde van voedsel niet altijd goed herkennen. Wanneer je zintuigen wijzen op de aanwezigheid van het vet, dan eten we minder. Maar wanneer we het vet niet kunnen waarnemen, dan leidt de aanwezigheid van verborgen vet juist tot overconsumptie. Dit is, meen ik, een waardevolle conclusie omdat overgewicht en obesitas een steeds groter maatschappelijk probleem wordt. Inmiddels is meer dan 50% van de Nederlander te dik en kampt zo’n 12% van de Nederlanders met obesitas. In Europa zijn wij hier echter geen koploper mee. In Engeland en Duitsland is dit probleem nog groter en Amerika spant de kroon.

Wereldwijd hebben dus miljarden mensen te kampen met overgewicht. Andere onderzoeken tonen de relatie tussen overgewicht en ziektes als diabetes 2, bepaalde vormen van kanker, hart- en vaataandoeningen, depressies, gewrichtsklachten en vele andere nare fysieke beperkingen. Dit komt dus mede doordat je lang niet altijd ziet wat er in je eten zit.

Wist je bijvoorbeeld dat ontbijtkoek voor zo’n 30% uit suiker bestaat? Toch wordt het gepresenteerd als een verantwoord tussendoortje. En wist je toevallig dat cruesli en cornflakes zo lekker krokant blijft, vanwege de hoeveelheid suiker? Toch wordt het neergezet als een gezond ontbijt. Zo zijn er ontzettend veel producten te koop, die eigenlijk helemaal niet bijdragen aan je gezondheid. Vreemd toch?

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!