Vezels eten om af te vallen

Vezels zijn belangrijke voedingsstoffen. Ze houden je spijsvertering op gang en ze voorkomen daarmee vele aandoeningen en gezondheidsproblemen. Vezels leveren je geen voedingsstoffen en ze worden niet verteert door je dunne darm, maar ze verzadigen wel. En dat is belangrijk bij afvallen. Voedingsmiddelen die vezels bevatten, zijn over het algemeen wat groter van formaat, waardoor je er langer op zal kauwen. Hierdoor krijg je eerder een vol gevoel en zal je er minder van willen eten. Daarnaast bevatten vezelrijke voedingsmiddelen, over het algemeen, minder calorieën dan niet-vezelrijke voedingsmiddelen. Vezelrijke voeding verzadigd dus eerder, waardoor je minder eet en het bevat ook nog eens minder calorieën.

Wat doen vezels?

Vezels zorgen ervoor dat je darmen niet verstopt raken. Veel darmproblemen zijn te wijten aan een tekort aan vezels. Een vezelrijke voeding kan vele gezondheidsklachten als constipatie, aambeien en uitstulpingen in de darmwanden voorkomen of zelfs oplossen. Vezels hebben ook een gunstige werking op de opname van glucose in je bloed. Zo zorgen vezels ervoor dat de suikers, uit koolhydraten, minder snel in je bloedbaan komen en ook langzaam verdwijnen. Hierdoor voorkomen vezels bloedsuikerpieken. Hiermee zorgen ze er dus voor dat je bloedsuikergehalte in je bloed wat constanter wordt. Dit is een belangrijk gegeven wanneer je wilt afvallen.

Een constante bloedsuikerspiegel staat in relatie met het insulineniveau in je bloedbaan. Teveel insuline in je bloed leidt vaak tot hongergevoelens, waardoor je weer gaat eten. Dit gebeurt vaak bij een voedingspatroon met weinig vezels en juist veel enkelvoudige koolhydraten. Een dergelijk voedingspatroon kan leiden tot overgewicht en insulineresistentie. Wanneer dit patroon een aantal jaren gehandhaafd blijft, vergroot je dus de kans overgewicht en ook op diabetes 2. Naast een gunstig effect op afvallen hebben sommige vezels ook een positief effect op je cholesterolgehalte en werken ze zodoende preventief tegen hart- en vaatziekten.

Waar zitten vezels in?

Je vindt vezels in volkoren producten, muesli, fruit, groenten, knolgewassen en peulvruchten. Met een gevarieerde voeding krijg je in principe genoeg vezels binnen. Maar wat is die gevarieerde voeding? Gevarieerde voeding lijkt wel een containerbegrip geworden, dat iedereen kent, maar waarvan lang niet iedereen weet wat het inhoudt. Met gevarieerde voeding wordt bedoeld dat je vandaag die voedingsmiddelen eet, die je gister niet at en morgen datgene eet, wat je vandaag niet eet. Het is onmogelijk om alle vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen door middel van je dagelijkse voeding. Om dat te bereiken zou je veel meer dienen te eten. Vandaar dat je elke dag wat anders eet.

In het e-boek Gezonde Voeding lees je meer over de positieve effecten van gezond (en lekker) eten. Dit e-boek kun je ook als paperback kopen bij bol.com.

Wil je meer weten over hoe je effectief kunt afvallen, of wil je nu eens op je streefgewicht blijven, koop dan het e-boek Afvallen Veranderen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!