Helpt testosteron om lichaamsvet kwijt te raken?

Het hormoon testosteron zou helpen om extra lichaamsvet kwijt te raken. Hoe mooi zou het zijn als die vetjes rond je middel zouden verdwijnen, dankzij wat extra testosteron? Het blijkt dat een tekort aan testosteron gepaard kan gaan met een toename aan vetmassa. Oftewel, minder testosteron zou leiden tot meer lichaamsvet. In deze blog staan we stil bij wat het hormoon testosteron is, wat het doet en hoe je de productie ervan op natuurlijke wijze kan stimuleren. 

Wat is testosteron?

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Het wordt bij mannen geproduceerd in de testikels. Bij vrouwen vindt de productie plaats in de eierstokken.

Bij mannen leidt testosteron tot baardgroei, spiermassa en een diepere stem. Ook helpt het om je botten sterker te maken en je spiermassa in stand te houden. En dat is heel erg belangrijk.

Testosteron en een gezond gewicht. Meer over gezond leven lees je in het e-boek Gezond In 10 Stappen

Hoe werken hormonen zoals testosteron eigenlijk?

Hormonen zijn, net als neurotransmitters, een soort van boodschappers voor je lichaamscellen. Ze worden vrijgegeven in de bloedbaan en via de bloedbaan komen ze terecht bij bepaalde doelcellen.

Wanneer hormonen met doelcellen in aanraking komen, binden zij zich aan de receptoren van de lichaamscel. Deze receptoren bevinden zich aan het oppervlak van de lichaamscellen. Eenmaal verbonden met de lichaamscel, beïnvloed het hormoon de functie ervan.

Testosteron beïnvloedt op een dergelijke manier de diepere stem, de spiergroei, het libido en (via een omweg) het onderdrukken van de aanmaak van vetcellen.

Meer weten over hoe boodschappers (neurotransmitters) je hele leven beïnvloeden? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

Hoe beïnvloedt testosteron de aanmaak van vetcellen?

Testosteron bevordert de spiergroei en tegelijkertijd kan het de toename van lichaamsvet onderdrukken. Spieren verbranden namelijk veel meer calorieën dan lichaamsvet. Een gebrek aan spiermassa kan dus leiden tot het opslaan van overtollige calorieën in lichaamsvet.

Mannen die te weinig testosteron aanmaken, maken dus gemakkelijker lichaamsvet aan. Er zijn zelf onderzoekers die stellen dat een verminderde spiermassa, tot de belangrijkste redenen behoort tot gewichtstoename bij mannen.

En daar blijft het overigens niet bij, want overgewicht en obesitas zelf kunnen ook de testosteronniveaus onderdrukken.

Overgewicht leidt tot minder testosteron?

Het blijkt dat mannen met overgewicht over zo’n 30% minder testosteron beschikken dan mannen met een normaal gewicht. Meer dan 70% van de mannen met obesitas zou zelfs leiden aan een testosterontekort.

Hoe zit dat? Wetenschappers zijn het er niet helemaal over eens, maar studies wijzen op het volgende:

1. Mannen met overgewicht hebben ook vaak een overschot aan buikvet. Juist buikvet is bijzonder ongezond. Buikvet bevat een bepaalt enzym dat testosteron omzet in oestrogeen. Oestrogeen is het vrouwelijke geslachtshormoon, wat bijvoorbeeld leidt tot borstgroei.

Dit verklaart waarom mannen met overgewicht over een hoger oestrogeengehalte beschikken dan mannen met een normaal gewicht.

2. De hoge oestrogeenactiviteit beperkt de productie van bepaalde hormonen die, op hun beurt, de productie van testosteron zouden stimuleren.

Om het kort te stellen; teveel vet in en rond de buik lijkt het niveau van testosteron te onderdrukken.

Op natuurlijke wijze verhogen van testosteron niveau

Belangrijke symptomen van een tekort aan testosteron zijn onder andere een laag libido, minder spiermassa, een hoger vetpercentage, vermoeidheid en een verminderde erectie. Je zou dit voor jezelf kunnen uitzoeken door je arts een bloedtestje te laten doen.

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke manieren om de lage testosteronwaarden te verhogen.

1. Krachttraining

Ik ben een enorme fan van krachttraining. Zo doe ik er zelf al meer dan 25 jaar aan (waar blijft de tijd?). Door krachttraining neemt je spiermassa toe en daardoor neemt het niveau van testosteron eveneens toe.

Goede krachtsporten zijn fitness, CrossFit en ook Bootcamp. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je een bulk van een spierbonk wordt door een paar keer per week te trainen. Overigens voel je je na zo’n training bijzonder goed. Soms is het alleen wel een beetje doorbijten.

Wist je overigens dat spieren tot wel vier keer minder plek innemen als vetmassa? Door een toename van je spiermassa word je dus slanker.

2. Vitamine D

Een tekort aan vitamine D staat in relatie met overgewicht en verminderde niveaus van testosteron. In dit artikel over vitamine D en gewichtsverlies lees je daar meer over. De zon is overigens een belangrijke bron van vitamine D.

3. Zink

Het mineraal zink beïnvloedt het niveau van testosteron. Je kan natuurlijk supplementen slikken, maar als je vlees, noten en zaden eet krijg je het automatisch binnen.

4. Slaap

Te weinig slaap leidt tot allerlei ongezonde en vervelende gevolgen. Zo kan een slaaptekort er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je niet fit voelt, maar het kan ook leiden tot overgewicht. Ook dit komt weer door die neurotransmitters.

Wil je meer weten over hoe neurotransmitters (de boodschappers) je leven beïnvloeden? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

5. Minder stress

Chronische stress verhoogt de niveaus van cortisol, een neurotransmitter die testosteron kan onderdrukken. Ook kan cortisol leiden tot overgewicht.

Iedereen ervaart stress in onze samenleving. Dat is een gegeven. Probeer daarom elke dag stress te ontladen in een activiteit (of activiteiten) die je leuk vindt om te doen.

Meer weten?

Het hormoon testosteron helpt bij het behoud van je spiermassa. En daardoor verbrandt je lichaam dagelijks meer calorieën. Hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt, hoe minder groot de kans is dat je aankomt.

Een hele goede manier om dagelijks meer calorieën te verbranden is om de snelheid van het metabolisme te verhogen. Ook het metabolisme is een belangrijke spil in het ontstaan van overgewicht.

Als je wilt weten hoe je je metabolisme versnelt, lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

We leiden allemaal een jachtig leven en we hebben niet veel tijd om uit te zoeken wat allemaal gezond voor ons is. Geen nood, dat heb ik voor je gedaan. Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Veel mensen leven overigens het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. Dit e-boek beschrijft hoe neurotransmitters je leven beïnvloeden.

En dan even iets anders; vind jij dat je behulpzaam bent? Wil je mij dan helpen met een leuke review? Het werkt heel simpel. Om een leuke review te schrijven, klik je op de link. Je komt dan op de pagina van Feedback Company. Daar kun je je verhaal doen.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang jij ook al de maandelijkse nieuwsbrief?

[nieuwsbrief_blok]

Bron:
https://authoritynutrition.com/testosterone-and-fat-loss/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!