Helpt vitamine D bij gewichtsverlies?

Vitamine D is een hele belangrijke vitamine. Vitamine D biedt grote voordelen voor je gezondheid, zoals een betere immuniteit, een goede werking van de spieren en sterkere botten. Het mooie is dat vitamine D door blootstelling van je huid aan de zon aangemaakt wordt. Lekker zonnen dus! Met het oog op de lente en de naderende zomer is dit leuk nieuws. Maar dit is nog lang niet alles. Wist je dat vitamine D ook de risico’s op kanker, de spierziekte MS en overgewicht kan verkleinen? Vitamine D zou zelfs een rol spelen bij vroegtijdige dood. In dit artikel gaan we vooral in op de invloed van vitamine D bij afvallen. Er zijn natuurlijk meerdere reden om de zon wat vaker op te zoeken. 

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die je binnen krijgt door vitamine D-rijke voedingsmiddelen te eten. En je lichaam is ook in staat deze vitamine zelf aan het te maken door blootstelling van de huid aan de zon.

Vitamine D en gewichtsverlies. Meer over gezond leven lees je in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Vitamine D is essentieel voor het behoud van sterke botten, sterke tanden, je immuunsysteem en het vergemakkelijkt van de opname van de mineralen calcium en fosfor. Vandaar dat vitamine D bijdraagt aan sterke botten en tanden. Vitamine D helpt ook bij afvallen.

Voordat we ingaan op het gewichtsverlies, kijken we eerst naar hoe een tekort ontstaat. Helaas hebben namelijk ongelooflijk veel mensen een tekort.

Hoe ontstaat een vitamine D tekort?

Een vitamine D tekort ontstaat simpelweg doordat je minder binnen krijgt dan dat je ervan nodig hebt. Omdat vitamine D van nature niet in heel veel voedingsmiddelen zit, is het bijzonder handig om je dagelijks een half uur bloot te stellen aan zonlicht.

Jezelf blootstellen aan de zon betekent niet dat je dagelijks een half uur moet gaan zonnebaden. Het houdt gewoon in dat je een half uurtje buiten bent. Simpel toch?

Hoeveel mensen hebben dan een vitamine D tekort?

Meer dan 1.000.000.000 mensen en zelfs tot maar liefst 50% van de mensen wereldwijd, hebben een vitamine D tekort. Dit komt door:

  1. Te weinig blootstelling aan de zon, doordat zij bijvoorbeeld ver van de evenaar afwonen. Ongeveer 2/3 van de dagelijkse behoefte wordt door de zon aangemaakt.
  2. Tekort vitamine D-rijke voeding. Ongeveer 1/3 van de dagelijkse behoefte halen we uit voeding. Vooral vette vis, gekookt ei en roomboter zijn goede bronnen van vitamine D.

Mensen die risico’s lopen zijn:

  1. Ouderen en bejaarden.
  2. Mensen met overgewicht en obesitas.
  3. Jonge kinderen.
  4. Mensen met een donder huidtype.Vitamine D en gewichtsverlies. Meer over gezond leven lees je in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Ouderen en bejaarde mensen zijn minder vaak buiten. Dit klinkt vrij logisch. Kinderen spelen tegenwoordig vaker binnen dan buiten. Helaas maar waar. Waarom hebben mensen met overgewicht en obesitas een vitamine D tekort? Komt de zon niet door hun huid? Eten zij geen vis of roomboter?

Hieronder lees je waarom mensen met overgewicht meer risico’s lopen op tekorten. En door die vitamine D tekorten lopen zij nog eens extra risico’s op het verkrijgen van allerlei chronische aandoeningen. Dat is dus niet zo mooi.

Waarom hebben mensen met overgewicht een vitamine D tekort?

Er bestaan verschillende theorieën waarom juist mensen met overgewicht lagere concentraties vitamine D in hun bloed hebben. Er wordt zelfs gesproken over een verband tussen obesitas en een vitamine D-tekort.

Laten we eens gaan kijken wat die theorieën zijn.

1. Mensen met overgewicht eten het minder

Er wordt gesteld dat zwaarlijvige mensen de neiging hebben om voor minder vitamine D-rijke voedingsmiddelen te kiezen. Dit houdt onder andere in dat zij juist meer junk food zouden eten en minder gezondere voeding zoals vette vis, ei en roomboter.

2. Zwaarlijvige mensen bedekken de huid meer

Er wordt ook wel gesteld dat mensen met overgewicht minder snel geneigd zijn om hun lichaam bloot te stellen aan de zon. Hierdoor absorberen zij automatisch minder.

Wellicht schamen mensen met overgewicht zich voor hun lichaam en komen zij minder graag op het strand.

Kan ik mij best voorstellen. Het is immers best confronterend om in je in badkleding te tonen aan andere mensen.

Wil jij ook graag van die kilo’s af, maar lukt het nooit om af te vallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

3. De vitamine D behoefte is afhankelijk van lichaamsgrootte

Er zijn bepaalde enzymen nodig om vitamine D om te zetten in zijn actieve vorm. Deze niveaus kunnen verschillen tussen mensen met overgewicht en mensen zonder overgewicht. Het lijkt erop dat de vitamine D behoefte bij mensen met overgewicht automatisch hoger is, omdat hun lichaam nu eenmaal groter is.

Een groter lichaam heeft er meer van nodig en dit zou verklaren dat mensen met overgewicht tekorten hebben van deze vitamine. De vraag is nu, helpt het dan om af te vallen om de vitamine D-spiegel te herstellen?

Het antwoord hierop is ja.

Door gewichtsverlies verandert de verhouding tussen lichaamsgrootte en de vitamine D-spiegel. Deze vitaminespiegel zou gelijk blijven, terwijl het lichaam kleiner wordt (men valt immers af). Hierdoor verhoogt automatisch het vitamine D niveau in het bloed.

Hoe helpt een hoger vitamine D niveau bij gewichtsverlies?

Dat zou even mooi zijn; lekker zonnen, een visje eten en afvallen. En dit lijkt ook zo te zijn. Er zijn aanwijzingen dat voldoende vitamine D kan leiden tot gewichtsverlies en dat het aandeel lichaamsvet vermindert.

Vitamine D en gewichtsverlies. Meer over gezond leven lees je in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Hoe helpt vitamine D bij gewichtsverlies en bij het verminderen van lichaamsvet? Hieronder lees je 3 manieren hoe vitamine D helpt bij afvallen.

1. Vitamine D beïnvloedt de vetcellen

Vitamine D lijkt de vorming van nieuwe vetcellen te kunnen stoppen. Dat is op zich al heel erg mooi. En dat is nog niet alles.

Daarnaast helpt het om de vetopslag te verminderen. Hierdoor worden er dus geen nieuwe vetcellen aangemaakt en daardoor neemt de vetmassa niet toe en de. Ook worden de bestaande vetcellen minder snel gevuld. Hoe prettig is dit?

2. Vitamine D verhoogt het serotonine niveau

Lekker zonnen en vis eten helpt ook om het niveau van de neurotransmitter serotonine te verhogen. Deze neurotransmitter is betrokken bij de stemmingen, het dag- en nachtritme en het geeft een prettig gevoel.

Serotonine kan ook een rol spelen bij het beheersen van je eetlust en serotonine kan het gevoel van verzadiging verhogen.

Doordat de eetlust beteugelt wordt en het gevoel van verzadiging stijgt, is de kans aannemelijk dat je minder zou eten. Minder eten betekent automatisch dat er minder calorieën binnen komen en dit kan gewichtsverlies opleveren.

Neurotransmitters zijn super belangrijke hormoonachtige stoffen die betrokken zijn bij tal van lichaamsprocessen. Denk hierbij aan het gevoel van honger en verzadiging, je dag- en nachtritme, je gevoel van geluk (of depressieve gevoelens, als ze niet goed werken) en aan je stemmingen.

Wil je meer over deze stofjes weten? Download dat het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. Ontdek hoe deze stofjes je leven beïnvloeden en hoe je ze in je voordeel kan gebruiken.

3. Stimuleert aanmaak van testosteron

Waarom is de aanmaak van testosteron belangrijk? Het hormoon testosteron helpt bij afvallen en om lichaamsvet te verminderen.

Dit komt doordat testosteron de stofwisseling (het metabolisme) stimuleert, zodat het lichaam automatisch meer calorieën verbrandt. Ook helpt testosteron om de vorming van nieuwe vetcellen te blokkeren.

Vitamine D gezond. Meer over gezond leven lees je in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Gewichtsverlies en een goed werkend metabolisme gaan overigens hand in hand. Door een snel werkend metabolisme verbrand je meer calorieën. Wil jij ook meer calorieën verbranden omdat je flink wilt afvallen? Download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Meer weten?

Er bestaat een relatie tussen vitamine D en lichaamsgewicht. Als het lichaam voldoende aan kan maken door voldoende blootstelling aan de zon en het eten van vette vis zoals zalm, haring en makreel verhoogt de concentratie ervan.

Dankzij een hogere concentratie vitamine D verbetert de hormoonspiegel en vermindert de vetopslag, zodat je afvalt.

Wil je meer weten over verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

Aan de andere kant, helpt gewichtsverlies automatisch om de vitamine D-spiegel te verbeteren. Voor de komende zomer kan gewichtsverlies een belangrijk thema zijn voor mensen, maar laten we ook niet vergeten dat deze vitamine ook erg belangrijk is voor sterke botten, een goede weerstand (heb je vooral ‘s winters veel aan), het voorkomen van chronische aandoeningen en goed werkende spieren.

Wil je meer weten over gezond leven, een gezond gewicht en wil je blijven genieten van de mooie (en vooral lekkere) dingen van het leven? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen.

Ben je verder benieuwd naar de stofjes (neurotransmitters) die je een goed gevoel geven en die gevoelens van drukte en stress kunnen wegnemen? Download dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

NLbewustvoedingsadvies

De meeste mensen die mij benaderen voor voedingsadvies willen afvallen. Daarom heb ik een makkelijk manier bedacht om contact te hebben. Het maakt niet uit waar je woont, je kunt mij direct spreken.

Hoe? Boek een online persoonlijk consult voor voedingsadvies. Super makkelijk, efficiënt en doelgericht.

Ontvang jij de maandelijkse update nog niet, vol met gezonde tips en inzichten? Aanmelden doe je hieronder.

Bronnen:
1. https://authoritynutrition.com/vitamin-d-weight-loss/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
3. http://time.com/4714335/vitamin-d-supplement-calcium-cancer/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!