Het hormoon leptine de oorzaak van overgewicht en obesitas?

Heb jij al gehoord van het hormoon leptine? Het hormoon leptine speelt een hele belangrijke rol bij het ontstaan van overgewicht. Iemand die daar alles van weet is de Amerikaanse obesitas-expert Dr. Robert Lustig. Hij stelt dat overgewicht en obesitas niet een gevolg zijn van het eten van te veel calorieën, maar juist van een hormonale onbalans. In zijn boek Fat Chance, The Hidden Truth About Sugar, Obesity And Disease legt Dr. Lustig onder andere uit hoe het hormoon leptine werkt, door welk hormoon leptine verstoord raakt en hoe dit verstorende hormoon überhaupt ervoor zorgt dat leptine mensen dikker maakt. In dit artikel lees je wat leptine is, hoe het werkt en waarom leptine niet goed werkt zodat mensen dikker worden. Aan het einde van dit artikel ontvang je nog een aantal tips die je enorm kunnen helpen bij het nastreven van een gezond gewicht. 

Wat is leptine?

Allereerst, wat is leptine. Leptine is een ongelooflijk belangrijk hormoon in ons lichaam. Het hormoon leptine wordt door de vetcellen uitgescheiden en via de bloedbaan naar de hersenen gestuurd. Leptine vertelt de hersenen dat je genoeg hebt gegeten. Hierdoor stop je (doorgaans) met eten.

Wat is leptine? Meer weten over gezond gewicht? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen.

Het werkt eigenlijk heel simpel: We eten allemaal en dus wordt er lichaamsvet opgeslagen. Hierdoor scheiden onze vetcellen het hormoon leptine uit. Vervolgens zien onze hersenen de leptine, waardoor we stoppen met eten.

Hierbij is het volgende belangrijk om te weten: Meer lichaamsvet = meer leptine.

Vraagje; hoe kan het dan, dat dikke mensen (die dus over veel leptine zouden beschikken) toch steeds blijven eten?

Dit is nou het grote probleem van de afgelopen 30 jaar. De afgelopen 30 jaar zijn we anders gaan eten, waardoor het leptine signaal niet meer (goed) in de hersenen komt en waardoor we dus niet meer stoppen met eten. Dit is een heel erg groot probleem.

Voordat we toekomen aan de reden dat leptine niet goed meer in de hersenen komt (waardoor we blijven eten) gaan we eerst nog even wat dieper in op hoe leptine werkt.

Hoe werkt leptine?

Hieronder zie je een afbeelding van hoe leptine werkt. Normaal gesproken maken de vetcellen leptine aan bij voedselinname. Vervolgens ontvangen de hersenen het signaal dat de vetcellen “vol” zitten en vermindert de eetlust.

Leptine werking. Meer weten over gezond gewicht? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen.

Als dit systeem goed werkt, dan verbrand je dagelijks ongeveer evenveel calorieën als dat je er binnen krijgt. Je komt dus niet aan. Maar wanneer dit proces verstoord raakt, door bijvoorbeeld minder te eten, dan ontvangen de hersenen continu signalen dat de vetcellen niet meer “vol” zitten en er dus gegeten mag worden.

Waarom afvallen zo moeilijk is

Je voelt hem misschien al aankomen; veel mensen die willen afvallen en daardoor tijdelijk minder gaan eten, ondervinden het principe van uithongering. Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw is al bekend dat het simpelweg minder eten van calorieën (om af te vallen) absoluut niet werkt.

Wat gebeurt er in het lichaam, wanneer je significant minder calorieën binnen krijgt? De vetcellen willen dat er eten binnen komt en de hersenen ontvangen daarom te weinig leptine. Vervolgens zenden de hersenen hongersignalen uit.

Het gevolg? Je wilt eten.

Door deze status voelen mensen zich vaak futloos, somber, energieloos en hebben geen puf meer om te sporten of om iets actiefs te doen. Ze hebben wel zin in eten, vooral in calorierijke zoute, zoete en vettige hapjes.

Op een gegeven moment dan breekt de wilskracht en geeft men toe aan de hongersignalen. Herkenbaar? Onze wilskracht verliest het van de biologie.

Het is geen keuze

Als je denkt dat dit een keuze is, dan heb je het mis. Het menselijk lichaam en haar hormonen hebben zich in de afgelopen honderdduizenden jaren zo geëvolueerd, dat het altijd zal willen overleven. Honger lijden past daar echt niet bij. Vandaar dat hormonen het winnen van wilskracht.

Niet “willen” eten, wint het niet van de biologische drang om wel te eten.

Aan de anderen kant, waarom stoppen dikke mensen dan niet gewoon met eten? Zij zouden toch over ruim voldoende leptine beschikken?

Mensen met overgewicht beschikken inderdaad vaak over hoge niveaus van leptine. Maar het systeem werkt niet goed en dat heeft te maken met een ander hormoon. Daar gaan we het nu over hebben.

Waarom werkt leptine niet meer?

Het hormoon leptine heeft altijd goed gewerkt, tot zo’n 30 jaar geleden. Je hoeft maar naar buiten te kijken en je ziet het resultaat. Ruim de helft van de Nederlanders (net als de Europeanen, Amerikanen en steeds meer Aziaten en Afrikanen) heeft te kampen met overgewicht.

Overgewicht verhoogt de kansen op chronische aandoeningen zoals diabetes 2, hoge bloeddruk, beroertes en zelfs kanker. Daarnaast vinden veel mensen het ook niet prettig om dik te zijn. Maar ja, als het aan leptine ligt, waarom werkt het tegenwoordig dan niet meer zo goed?

Leptine werkt tegenwoordig niet zo goed meer vanwege een ander hormoon. En dat andere hormoon heet insuline. Insuline wordt op haar beurt vooral geactiveerd door suiker. Daar zit hem de kneep.

Insuline blokkeert de signaalfunctie van leptine

Hieronder zie je het proces van eten, vetopslag, leptine uitscheiding door de vetcellen en het blokkeren van de leptine signaal door het hormoon insuline.

Hoewel je genoeg gegeten zou hebben, blijf je toch honger houden omdat het hormoon insuline de vetmassa laat toenemen.

Leptine resistentie. Meer weten over gezond gewicht? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Nu is er dus een bizarre status ontstaan:

  1. Een toenemend aantal vetcellen (toename in gewicht),
  2. die veel leptine uitscheiden (signaal voor de hersenen “stoppen met eten”),
  3. maar het leptine signaal wordt geblokkeerd door het hormoon insuline (meer vetopslag),
  4. met als gevolg dat men blijft eten (nog meer vetopslag).

Hoe los je dit op?

Ok, nu weet je wat meer over de rol die de hormonen leptine en insuline spelen bij de toename van de vetmassa en over het ontstaan van overgewicht. Nu gaan we eens kijken welke voeding er een rol bij speelt.

Geraffineerde koolhydraten en suiker

Vooral (geraffineerde) koolhydraten en suikers spelen een belangrijke rol in de gebrekkige werking van leptine en de overactiviteit van insuline. Geraffineerde koolhydraten en suikers laten de bloedsuikerspiegel sterk stijgen.

Pieken in de bloedsuikerspiegel

Doordat de bloedsuikerspiegel sterk stijgt, pompt de alvleesklier heel veel insuline de bloedbaan in. Insuline bergt de glucose, afkomstig van de koolhydraten en de suiker, keurig op in de lichaams- en in de vetcellen.

Insuline

Als dit werk gedaan is, dan zou het insulineniveau afnemen zodat de leptine vanuit de vetcellen weer bij de hersenen kan komen, om te zeggen dat het lichaam “vol” zit. Echter, er is een kink in de kabel. Er is teveel insuline in de bloedbaan.

Het is dus belangrijk om de bloedsuikerspiegel constant te houden en voedingsmiddelen die (geraffineerde) koolhydraten en suikers bevatten doen dit niet.

Junk food, frisdrank, fast food, wit brood, witte rijst, cereals, magere vruchten yoghurt, calorierijke koffie-dranken en ga zo maar door bevatten doorgaans veel suiker en geraffineerde koolhydraten. Deze producten laten je bloeddruk flink stijgen.

Vind je het lastig om steeds maar gezonde keuzes te maken en wil je gezonder zijn? Het probleem is vaak dat je niet weet waar en hoe je kan beginnen. Daar is een oplossing voor.

Download het e-boek Gezond in 10 stappen. In korte tijd leer je hele praktische, handige en gezonde dingen, die je helpen om je gezond en fit te voelen. De stappen het e-boek werken, als je ze opvolgt. Zo niet: geld terug.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek  ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Wat te eten (of wat juist niet te eten)?

Suiker en geraffineerde koolhydraten vind je vooral in sterk bewerkte voedingsmiddelen. Juist die sterk bewerkte voedingsmiddelen vind je in ongelofelijke hoeveelheden in supermarkten, tankstations, kantines en in fast food restaurants.

Het probleem is dus eigenlijk niet dat deze producten er zijn. Het probleem is meer dat deze producten overal te koop zijn en dat (bijna) iedereen ze koopt. Hierdoor lijkt het erop dat het normaal is om dergelijke voedingsproducten te kopen en te eten. Je lichaam denkt hier echter heel anders over.

Dergelijke producten zijn veelal ontdaan van vezels en andere verzadigende en voedzame bestanddelen. Juist vezels helpen om de bloedsuikerspiegel constant te houden. In het e-boek Gezond in 10 stappen leer je daar overigens nog veel meer over.

Nu gaan we kijken naar wat je kunt eten zodat de hormonen leptine en insuline weer beter functioneren.

1. Vezels

Ons lichaam verteert vezels niet of nauwelijks. Of de vezels verteren hangt van het type vezel af. Maar vezels hebben een nog veel belangrijkere functie. Vezels zorgen ervoor dat de voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en voedingsvetten geleidelijk in de bloedbaan worden opgenomen. Dit voorkomt glucose- en insulinepieken.

2. Eiwitten

Eiwitten laten de bloedsuikerspiegel ook niet snel stijgen. Ook zorgen eiwitten voor een langdurig verzadigd gevoel. Je zult niet snel honger hebben.

3. Gezonde voedingsvetten

Gezonde vetten zijn de vetten van rauwe noten, kwalitatief goed vlees, vis, avocado en volvette zuivel. Er zijn bevolkingsgroepen (zoals de Inuit) die bijna geheel op vetten leven. Hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen zoals diabetes 2 en depressies komen daar amper voor.

Vetten zijn overigens een prima brandstof en bouwstof voor lichaamscellen. De angst voor vetten van de afgelopen decennia blijkt voor een belangrijk deel onterecht.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

Meer weten?

Ik kan het mij voorstellen dat een artikel over insuline en leptine je helpt om gezondere keuzes te maken. Een gezond leven, een gezond gewicht en een goed gevoel zijn het resultaat van vele (kleine) onderdelen. Het e-boek Gezond in 10 stappen neemt je bij de hand en helpt je om de juiste stappen te zetten.

Veel mensen weten heus wel dat gezond eten beter is dan ongezond eten. En ja, waar begin je, hoe breng je het in de praktijk en hoe hou je het vol? Je leest het allemaal in Gezond in 10 stappen.

Worstel je met je gewicht en wil je duurzaam afvallen? Dan kan het bijzonder goed helpen om dagelijks wat extra calorieën te verbranden.

Het verhogen van de snelheid van het metabolisme helpt je enorm. Dit kun je doen door te gaan sporten, maar bepaalde voedingsmiddelen helpen ook om die extra calorieën te verbranden. Dit lees je allemaal in het e-boek Je Metabolisme Boosten. Afvallen kan gemakkelijk zonder honger.

Verantwoord afvallen?

Wil jij verantwoord afvallen en heb je in het verleden al diverse manieren geprobeerd? Lijkt niets te werken? Nou, waarschijnlijk heb jij datgene gedaan wat bijna iedereen doet – minder calorieën eten en meer bewegen. Dit werkt niet. Toch wordt dit advies regelmatig geadviseerd aan mensen die willen afvallen.

Overgewicht komt door een hormonale onbalans. Leptine, insuline en andere hormonen spelen hier een belangrijke rol in. Ook de snelheid van je metabolisme, de bloedsuikerspiegel en stress spelen een rol. Wil jij daar meer over weten en wil je ook verantwoord afvallen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Wil je meer weten over hoe andere hormonen en andere stofjes met je aan de haal gaan. Download het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

NLbewustvoedingsadvies

Het hormoon leptine speelt dus een belangrijk rol bij overgewicht. Er zijn nog andere hormonen en neurotransmitters die een rol spelen bij je lichaamsgewicht (en waarom het je niet lukt om af te vallen) Als voedingsadviseur kan ik je daar veel over vertellen.

Wil jij ook gezonder, slanker en fitter zijn? Of ben je bang om later ook chronisch ziek te worden (Nederland telt inmiddels miljoenen chronisch zieken)? Maak dan ook een online afspraak voor persoonlijk voedingsadvies.

Het gesprek vindt online plaats (Skype of Facetime) en dat scheelt je veel tijd. Je hoeft immers niet helemaal naar mij toe te komen. Als je de bestelling hebt afgerond, reageer ik binnen 24 uur.

Ontvang ook de maandelijkse update vol goede en gezonde info die je leven leuker (en fitter) kan maken. Wil je niet missen, toch?

Bronnen:
1. Fat Chance, The Hidden Truth About Sugar, Obesity And Disease. Dr. Robert Lustig, ISBN: 978 0 00 751414 4
2. http://annals.org/aim/article/718265/effect-low-carbohydrate-diet-appetite-blood-glucose-levels-insulin-resistance
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_resistance
4. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2018/11/27/effects-of-varying-amounts-of-carbohydrate-on-metabolism-after-weight-loss/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!