Nog eens 10 goedkope en gezonde voedingsmiddelen

In de laatste twee blogs heb je kennis gemaakt met tien goedkope en gezonde voedingsmiddelen. Dit is de derde en laatste blog van de serie goedkope en gezonde voedingsmiddelen. Ik hoop dat ook deze blog je weer inspireert om vaker gezonde keuzes te maken, want daar is het mij om te doen; mensen gezonder maken. Gezonde voedingsmiddelen dragen daar enorm aan bij. Door gezonder te eten voel je je een stuk fitter, gezonder en lekkerder. Natuurlijk helpt lichaamsbeweging ook, maar voeding draagt voor 80% bij aan een gezond gewicht en een gezond leven. 

Gezonde voedingsmiddelen, niet duur?

Omdat veel mensen denken dat gezonde voedingsmiddelen per definitie ook duur zijn heb ik in drie blogs een totaal van dertig gezonde voedingsmiddelen voor je op een rij gezet die betaalbaar zijn.

Goedkope en gezonde voedingsmiddelen. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Deze gezonde voedingsmiddelen bevatten relatief veel vitaminen, mineralen, eiwitten, gezonde vetten, de juiste koolhydraten en dikwijls ook vezels en antioxidanten. De dertig beschreven gezonde voedingsmiddelen zijn verkrijgbaar in bijna alle groentewinkels en supermarkten.

De laatste tien gezonde voedingsmiddelen (van de dertig)

Ik heb ervoor gekozen om per blog tien gezonde voedingsmiddelen te bespreken omdat het artikel anders enorm lang zou worden. Het blijkt gemakkelijker om korte behapbare stukken te lezen, dan om in één keer een enorme hoeveelheid info voorgeschoteld te krijgen.

Hieronder volgen de laatst tien gezonde voedingsmiddelen. Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, download dan het e-boek Gezonde Voeding eens.

1. Cantaloupe meloen

Cantaloupe meloenen zijn niet duur, gezond en voedzaam. Ze bevatten weinig calorieën en juist wel veel vitamines (A en C), mineralen (kalium en magnesium), vezels en antioxidanten.

2. Kiwi’s

Het zal je niet verbazend dat kiwi’s tot de meest gezonde voedingsmiddelen behoren. Ze zijn rijk aan vitamine C en daarmee helpen kiwi’s het immuunsysteem een handje. Ook zijn kiwi’s rijk aan vezels, vitamine K, het mineraal kalium en antioxidanten.

Gezonde voedingsmiddelen Kiwi Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Kiwi’s kunnen bijzonder nuttig zijn voor een goede gezondheid van het hart. Ze helpen bijvoorbeeld de bloeddruk op een gezond niveau te houden. Ook helpen kiwi’s de kans op chronische ziekten te verminderen.

3. Vis uit blik

Natuurlijk is verse vis lekkerder, maar als we het hebben over goedkope en gezonde voedingsmiddelen dan behoort vis uit blik in dit rijtje thuis. Vis is een goede bron van eiwitten en vis bevat de gezonde omega 3 vetten.

Eiwitten zijn de bouwstenen voor het lichaam. Alle lichaamscellen zijn onder andere opgebouwd uit eiwitten. Omega 3 vetten zijn heel erg belangrijk voor de hersenen en voor de celmembranen.

Ook helpt omega 3 om ontstekingen in het lichaam te voorkomen of verminderen. Juist die ontstekingen kunnen leiden tot tal van chronische aandoeningen zoals aderverkalking.

Vis bevat ook het mineraal selenium. Dit mineraal helpt het immuunsysteem. Ook is vis rijk aan vitamine D en dat is weer belangrijk voor sterke botten en tanden.

4. Varkensvlees

Varkensvlees is in vergelijking met andere soorten vlees vaak wat goedkoper. Varkensvlees komt niet bij iedereen op het lijstje van gezonde voedingsmiddelen voor het het is ook zeker niet de bedoeling om het ongelimiteerd te eten.

Varkensvlees bevat veel eiwit, vitamine A, B en D, kalium, ijzer, zink, magnesium en calcium. Juist de combinatie van vitaminen, mineralen en eiwitten kan groei van het lichaam, spieren – en daarmee sportprestaties – bevorderen.

Gezonde voedingsmiddelen. Varkensvlees. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 Stappen.

Let wel op dat je onbewerkt varkensvlees koopt. Hiermee bedoel ik hele stukken vlees en juist geen gepaneerde, gemarineerde of tot worst bewerkte vleesproducten.

5. Eieren

Eieren zijn een van de meest voedzame, goedkope en gezonde voedingsmiddelen ter wereld. Eieren bevatten veel eiwitten (bouwstenen), vitamine A, B12 en D, mineralen kalium, magnesium, calcium en ijzer.

Eieren bevatten maar weinig calorieën en ze houden je langdurig verzadigd. Als je wilt afvallen dan doe je er goed aan om ‘s ochtends een gekookt ei te eten.

Bevatten ze niet veel cholesterol dan? Ja, eieren bevatten cholesterol. Maar ondanks hetgeen jarenlang beweerd is, is cholesterol geen giftig en ongezond stofje. Cholesterol is enorm belangrijk voor het lichaam, vandaar dat het lichaam zelf cholesterol aanmaakt.

Cholesterol is namelijk enorm belangrijk voor de opbouw van lichaamscellen en het lichaam bestaat nu eenmaal uit lichaamscellen. Zonder cholesterol is er dus geen leven.

Daarnaast kan je het cholesterolniveau amper beïnvloeden door (vette) voeding. Als je meer over cholesterol wilt weten, lees dan dit artikel eens.

6. Kipfilet

Kipfilet is als vleesbron niet duur en levert gezonde eiwitten. Daarnaast bevat kipfilet een flink aantal belangrijke vitamines en mineralen.

7. Volle kwark

Kwark is een grote bron van eiwitten. Zelf kies ik vaak voor volle kwark in de ochtend met muesli en lijnzaad. Volle kwark geeft een langdurig verzadigd gevoel en helpt om spiermassa in stand te houden. Hiermee heeft het een positief effect op de snelheid van het metabolisme.

Hoe sneller het metabolisme werkt, hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt en hoe beter je in staat bent om je lichaamsgewicht te controleren.

Als je meer wilt weten over hoe de het metabolisme versnelt, download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

8. Yoghurt

Yoghurt behoort tot de goedkope en gezonde voedingsmiddelen omdat het veel eiwitten en mineralen bevat. Als ik yoghurt eet, dan kies ik – net als bij kwark – voor de volvette variant.

Yoghurt valt prima te combineren met fruit, lijnzaad, muesli, tarwekiemen en je kan het verwerken – net als kwark overigens – in sauzen en dressings.

9. Rauwe melk

Rauwe melk haal je bij de boer en kost tussen de € 0,90 en € 1,00 per liter. Ik noem hier specifiek rauwe melk omdat deze melk niet verhit (gepasteuriseerd) is.

Rauwe melk komt rechtstreeks uit de uiers van de koe en bevat alle gezonde stoffen. Bij het pasteuriseren gaan meerdere van die gezonde stoffen verloren, waardoor de melk een andere uitwerking (minder gezond) sorteert. Melk levert veel eiwitten, calcium, vitamine B, fosfor, magnesium en kalium.

10. Noten

Noten zijn doorgaans iets duurder dan de voorgaande negenentwintig gezonde voedingsmiddelen. Maar als je pinda’s rekent tot noten (zijn eigenlijk peulvruchten) dan valt het wel mee.

Noten bevatten gezonde koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarnaast bevatten ze veel natrium, kalium, calcium, magnesium en de vitaminen A, C en B6.

Gezonde voedingsmiddelen, noten. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Kies voor rauwe noten. Dit zijn ongebrande en ongezouten noten. Eet ze als een tussendoortje of verwerk ze in gerechten. Ik maak bijvoorbeeld regelmatig zelf pindakaas van rauwe pinda’s en arachideolie.

Meer weten?

In totaal heb je nu een lijst met dertig goedkope en gezonde voedingsmiddelen. Deze gezonde voedingsmiddelen zijn goed verkrijgbaar in de reguliere winkels. Het argument dat gezond eten duur is, geldt dus lang niet voor alle voedingsmiddelen.

Daarnaast zijn sommige van deze gezonde voedingsmiddelen zelfs goedkoper dan bewerkte junk food producten.

Als je meer wilt weten over gezonde voedingsmiddelen, mineralen, vezels en andere gezonde stoffen, download dan het e-boek Gezonde Voeding eens.

Ken je het belang van gezond eten, een gezond gewicht en gezond leven wel, maar vind je het niet altijd gemakkelijk om alles in de praktijk te brengen? Lees dan het nieuwste en super praktische-boek Gezond in 10 stappen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!