Gezond eten kan goedkoop.

Veel mensen denken dat gezond eten duur is en daar hebben ze wel een beetje gelijk in. Maar gelukkig is niet alles wat gezond is duur. Dit artikel geeft een overzicht van tien gezonde voedingsmiddelen die goed betaalbaar zijn. vorige week heb ik eveneens een artikel gepubliceerd over gezond eten. Dat artikel ging ook over tien gezonde en goedkope voedingsmiddelen. Ik hoop dat deze (twintig) gezonde en goedkope voedingsmiddelen je verder helpen om gezond te leven en om je gezond te voelen. 

Waarom gezond eten goedkoop kan

In de vorige blog kon je al lezen waarom gezond eten goedkoop kan zijn. Die blog ging vooral in op groenten. Een net uien, broccoli en spinazie bijvoorbeeld zijn niet duur en zitten boordevol vitaminen, mineralen, fytonutriënten, plantensterolen en vezels.

Gezond en goedkoop eten. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

In dit artikel lees je over gezonde granen, peulvruchten, fruit en paddenstoelen. De volgende keer komen gezond vlees, kip, zuivel en eieren aan bod. In totaal gaat deze serie van drie artikelen over maar liefst dertig gezonde en goedkope voedingsmiddelen.

Gezond en niet duur, de volgende tien

De onderstaande opsomming beschrijft havermout, bonen, linzen, edamame, popcorn, quinoa, banaan, sinaasappelen, bevroren bessen en appels. Ik hoop dat je het weer helpt om een gezond boodschappenlijstje samen te stellen.

1. Havermout

Havermout is niet alleen super gezond en goedkoop, als je het regelmatig eet dan zou havermout (evenals andere volle granen) een levensverlengende uitwerking sorteren. Gezond oud worden dus, door regelmatig havermout te eten.

Havermout is vooral rijk aan vezels. Vezels bevorderen het gevoel van verzadiging en laten de bloedsuikerspiegel niet snel stijgen. Door deze twee factoren eet je er (wellicht) minder van, voel je je langer vol en heb je niet snel weer honger. Het gevolg? De kans is groot dat je eet minder calorieën eet, gedurende de rest van de dag. Dit biedt natuurlijk ook voordelen voor gewichtscontrole.

Daarnaast bevat havermout veel gezonde voedingsstoffen zoals de vitamines uit het B-complex, de mineralen ijzer, fosfor, zink en het super belangrijke mineraal magnesium.

Door de combinatie van vezels, vitaminen en mineralen in havermout kan het mogelijk de risico’s van diverse chronische aandoeningen zoals diabetes 2, harte en – en vaatziekten en obesitas verlagen.

Zelf eet ik het regelmatig als ontbijt. Je kan er ook nog wat fruit en lijnzaad in doen. Dat maakt het extra gezond.Gezond eten, havermout. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 Stappen.

2. Bonen

Bonen zijn een super gezond voedingsmiddel. In Nederland zijn ze verkrijgbaar in blik, pot, pak en zak. Ze zijn niet duur en ze bevatten vooral veel vezels en eiwitten.

Eiwitten zijn super belangrijk bij gewichtsbehoud en het behoud van spiermassa en spierkracht. Hoe ouder je wordt, hou meer spiermassa je verliest. Bonen zijn een gezonde bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast bevatten ze vitaminen en mineralen zoals vitamine B6 en C en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.

Het regelmatig eten van bonen is niet alleen gezond voor de portemonnee. Consumptie van bonen staat ook in verband met verlaagde risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes 2 en het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel.

Vooral het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel is belangrijk, want een sterk fluctuerende bloedsuikerspiegel staat in relatie tot een verhoogde calorie-inname en overgewicht.

3. Linzen

Linzen zijn super lekker, super gezond en ook niet duur. Wij eten ze regelmatig als een salade (met geitenkaas, koriander, tomaat en extra virgen olijfolie), maar ze passen ook prima bij wok gerechten.

Linzen bevatten veel foliumzuur, ijzer, koper en mangaan. Ook bevatten ze veel eiwitten en vezels (net als bonen) en daarom verzadigen ze erg goed. Linzen zijn dus niet alleen goedkoop en gezond, ze helpen ook bij gewichtscontrole en eventueel bij afvallen.

Linzen en erwten gezond en goedkoop. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Ook bevatten linzen een redelijke hoeveelheid antioxidanten. Antioxidanten beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en ontstekingen. Dit kan de risico’s op chronische aandoeningen zoals kanker en diabetes 2, hart- en vaatziekten verkleinen.

Gezond eten en het behoud van een gezond gewicht is een behoorlijk veelomvattend thema. Soms kan het best moeilijk zijn om de juiste keuzes te maken. We kunnen gemakkelijker ongezonde keuzes dan gezonde keuzes maken.  Dat kan anders, vind ik. Mijn nieuwste e-boek Gezond in 10 stappen helpt om de juiste keuzes te maken.

4. Edamame

Edamame is wellicht nog een beetje onbekend. Het zijn de jonge ongerijpte peulvruchten van de sojaplant. Ze worden geoogst voordat ze de kans hebben gekregen om hard te worden. Vooral in China, Japan en Korea staan ze op het menu.

Edamame is een vezelrijk en gezond voedingsmiddel dat rijk is aan plantaardige eiwitten, vitamine K, foliumzuur en bijna elk mineraal dat het lichaam nodig heeft.

Studies laten zien dat voedingsmiddelen gebaseerd op soja, zoals edamame kunnen helpen bij het verlagen van de risico’s op hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en botontkalking. Dit zou vooral komen door de isoflavonen die edamame rijk is.

5. Quinoa

Ik ben dol op quinoa. Het is gezond, lekker, niet (meer) duur en gemakkelijk te bereiden. Quinoa is een goede bron van eiwitten en vezels. Het biedt vrijwel alle essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Het lichaam breekt tijdens de spijsvertering eerst de eiwitten af tot aminozuren en vervolgens brengt het de verschillende aminozuren naar tal van plekken in het lichaam waar er weer eiwitten van gemaakt worden.

Daarnaast bevat quinoa ook antioxidanten, vitamine B2, E en de mineralen ijzer, zink en mangaan. Het blijkt zelfs dat quinoa de gezondheid van de hersenen bevordert. Als je dus gezond en slim wilt zijn, eet dan eens wat vaker quinoa.

6. Popcorn

Popcorn maak je gemakkelijk zelf door een beetje olie in een pan te verhitten en er mais aan toe te voegen. Vergeet niet de deksel op de pan te doen.

Verwar deze popcorn niet met de gezoete popcorn die je in de winkel koopt. Zelf gemaakte popcorn is niet duur en gezond. Het bevat weinig calorieën, juist wel vezels, vitamine B1, kalium, magnesium en fosfor. Als snack zijn ze dus te prefereren boven borrelnootjes.

7. Banaan

Banaan is van bijna alle soorten fruit het goedkoopste, ze zijn lekker en gezond. Ook zitten bananen vol met vitaminen (C, B1, 2, 6 en B11), vezels en mineralen (kalium, fosfor, magnesium, mangaan en calcium).

8. Sinaasappels

Ook sinaasappels zijn gezond en goedkoop. Het is wel de bedoeling dat je sinaasappels in zijn geheel eet. Sinaasappels bevatten zogenaamde fruitsuikers en deze kunnen de glucosespiegel snel laten stijgen als zij niet vergezeld gaan met vezels.

Sinaasappel gezond. Meer weten over gezond eten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Sinaasappels staan bekend om het hoge gehalte vitamine C, maar ze zijn ook rijk aan de mineralen calcium, kalium (beiden goed voor sterke botten) en magnesium (goed voor zo’n beetje alles).

De vitamine C fungeert als een antioxidant en daarmee helpen sinaasappels ontstekingen in het lichaam te verminderen zodat het risico op hart- en vaatziekten, diabetes 2 en obesitas vermindert.

9. Bessen

Bessen (bevroren bessen) zijn niet al te duur en erg gezond. Ze bevatten namelijk vrij veel antioxidanten. Daarnaast bevatten ze vezels en diverse vitaminen en mineralen. Zelf eet ik met regelmaat bessen uit de diepvries. Ik maak er bijvoorbeeld smoothies en vruchtensappen van (met vezels!!)

10. Appels

De laatste van dit artikel. Appels zijn erg gezond en meestal goedkoop. Wij geven ze veel aan onze dochter van 7 maanden (naast andere zelf gemaakte fruithapjes). Ze vindt het heerlijk. Een appel bevat vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Appels gezond. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Meer weten?

Ik denk dat je de meeste van deze tien gezonde voedingsmiddelen wel kende, maar waarom ze gezond zijn was je wellicht nog niet helemaal bekend. Als stelregel voor gezond eten gebruik ik eigenlijk altijd dat een voedingsmiddel een oorspronkelijke vorm heeft.

Wil je meer weten over gezond eten, leven en een gezond gewicht? Download dan mijn nieuwste e-boek, dat je helpt je gezond te worden en te blijven.

Gezond eten is ook belangrijk voor de hele kleine stofjes in je lichaam, die van alles bepalen. Deze stofjes heten neurotransmitters en ze beïnvloeden het dag- en nachtritme, dat je goed slaapt, de opslag van lichaamsvet en noem het maar op. In het e-boek Van Stress Naar Geluk lees je hoe je die stofjes kan beïnvloeden.

Sinds enige tijd bestaat de mogelijkheid om reviews achter te laten op deze website. Als je dit een leuk en waardevol artikel vond, zou je dan een leuke review willen schrijven? Mijn dank is groot.

Bron:
https://authoritynutrition.com/29-cheap-healthy-foods/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!