Gezond eten duur? Onzin. Gezonde voedingsmiddelen die heel goedkoop zijn

Soms lijkt het er wel eens op dat gezond eten alleen maar heel duur kan zijn. Gezonde voedingsmiddelen zijn vaak iets duurder dan goedkoop junkfood. Gelukkig bestaan er tal van voedingsmiddelen die wel gezond, lekker en ook nog eens goedkoop zijn. Omdat het best veel zijn heb ik een serie van 3 blogs gemaakt, waarin je per blog over 10 gezonde voedingsmiddelen leest. Dit is de eerste blog in deze serie over gezonde voedingsmiddelen. 

Gezonde voedingsmiddelen?

Volgens de definitie zijn voedingsmiddelen elk soort voeding dat een organisme tot zich neemt. Voedingsmiddelen hoeven geen eenduidige samenstelling te hebben. Ze kunnen bestaan uit meerdere voedingsstoffen.

Gezonde voedingsmiddelen. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Grof gezegd kun je onder voedingsmiddelen dus verstaan; alles wat eetbaar is en wat je in je mond kan stoppen.

Onder voedingsmiddelen kun je dus rundvlees, vis en (rauwe) melk verstaan, maar ook een blik tomatensoep, vers gemaakte tomatensoep, ijs, uien, stamppot en de hamburgers van de fastfood industrie.

Soms is het niet duidelijk welke voedingsmiddelen gezond zijn en veel mensen denken dat gezond eten heel duur is. In deze blog lees je over tien voedingsmiddelen die erg gezond en juist niet duur zijn. De boodschap van deze blog: gezond eten hoeft helemaal niet duur te zijn, als je maar weet wat je koopt.

De eerste tien gezonde voedingsmiddelen

In deze blog over gezonde voedingsmiddelen begin ik met groenten. In de volgende twee blogs komen granen, peulvruchten, fruit, vlees, kip, zuivel en eieren aan bod.

De onderstaande voedingsmiddelen zijn rijk aan antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Al deze voedingsstoffen helpen je om gezond te zijn en te blijven. Ook spelen deze voedingsstoffen een belangrijke rol bij de aanmaak van hormonen en neurotransmitters.

Neurotransmitters bepalen voor een belangrijk deel hoe jij je voelt en hoe je functioneert. Als je meer wilt weten over neurotransmitters, de werking ervan en de enorme invloed die ze hebben op je gezondheid en je gevoelsleven, download dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

1. Broccoli

Broccoli is niet duur, veelvuldig verkrijgbaar en het bevat tal van voedingsstoffen die je nodig hebt voor een goede gezondheid.

Zo is broccoli erg rijk aan vitamine C, net zoals sinaasappelen. Vitamine C fungeert als een antioxidant en het helpt je immuunsysteem.

Gezonde voedingsmiddelen. Broccoli. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Antioxidanten zijn bijzonder nuttige stoffen. Ze helpen onder andere chronische ziekten zoals hartziekten en kanker te voorkomen.

Ook is broccoli rijk aan vitamine K en foliumzuur. Beiden spelen een belangrijke rol bij de bloedstolling en bij geboorteafwijkingen (het voorkomen daarvan).

2. Uien

Uien zijn een veel gebruikte groente en smaakmaker. Ze zijn helemaal niet duur en ze doen de gezondheid veel goed. Zelf ben ik er ook dol op. Uien zijn zo gewoon, dat je ze wellicht niet eens ziet als een van de gezondste voedingsmiddelen.

Net als broccoli zijn uien rijk aan antioxidanten zodat het regelmatig eten ervan je zou beschermen tegen bepaalde vormen van kanker, diabetes en hartziekten. Ook leveren uien de vitamine C en B6 en de mineralen mangaan en kalium

3. Spinazie

Spinazie is ook niet heel erg duur en, is rijk aan vitamine K. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de botten en het vermindert de risico’s op hart- en vaatziekten en kanker.

Spinazie helpt ook het immuunsysteem een handje, met de vitamines A, B11 (foliumzuur) en C en de mineralen calcium, ijzer mangaan. Juist spinazie is rijk aan calcium, hoewel je dit eerder bij melk zou verwachten.

Daarnaast levert spinazie – net als andere bladgroenten – ook allerlei heilzame plantaardige stoffen. Dit maakt spinazie een van de gezonde voedingsmiddelen omdat het helpt om ontstekingen te verminderen, cel beschadigingen en chronische aandoeningen te voorkomen

4. Russet aardappelen

Russet aardappelen zijn roodbruine aardappelen. Als je ze regelmatig eet dan is dit gunstig voor de hersenen en de gezondheid in het algemeen. Russet aardappelen bevatten namelijk veel vitamine C en de B complex vitaminen.

Ook bevatten ze vezels en zij houden de eetlust onder controle. Omdat aardappelen in de grond groeien, zijn ze rijk aan mineralen.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, gezond leven en een gezond gewicht in het algemeen? Lees dan het nieuwste e-boek Gezond in 10 stappen. Dit e-boek zet je op de juiste koers.

5. Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn rijk aan beta caroteen en beta caroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor de ogen. Ook bevat zoete aardappel vrij veel vitamine B en C, het mineraal kalium en ook zijn ze vezelrijk.

Je kunt ze gemakkelijk bij een gerecht combineren. Het blijkt ook dat zoete aardappelen over ontstekingsremmende eigenschappen beschikt. Hierdoor daalt de kans op ziekten zoals kanker en diabetes

6. Tomaten in blik

Tomaten in blik bevatten de vitaminen A, B (complex), E en K, antioxidanten en bepaalde sporenelementen. Ze helpen het “slechte” LDL cholesterol te verminderen evenals de bloeddruk.

Zelf gebruiken wij ook regelmatig tomaten in blik, voor bijvoorbeeld zelf gemaakte tomatensoep of (groente)pasta saus.

Benieuwd naar gezonde recepten? Kijk eens op onze receptenpagina.

7. Wortelen

Wortelen zijn een van de rijkste bronnen van beta caroteen. Een klein beetje wortelen kan al ruim vier keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bevatten. Beta caroteen beïnvloedt het gezichtsvermogen en het immuunsysteem.Gezonde voedingsmiddelen. Wortel. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen. Verder bevatten wortelen aanzienlijke hoeveelheid vezels, vitamine C, vitamine K en de mineralen kalium en mangaan. Door het hoge gehalte aan antioxidanten helpt het regelmatig eten van wortelen de risico’s op bepaalde typen kanker te verminderen.

8. Groene Kool

Groene kool is ook een van de gezonde en goedkope voedingsmiddelen. Het is bevat veel vitamine uit het B-complex, vitamine C en K. Ook bevat het sporenelementen en antioxidanten.

9. Pompoen

Pompoen bevat veel vitamine A, C, kalium en het superbelangrijke mineraal magnesium. Verder bevat het oplosbare vezels en antioxidanten. Pompoen helpt niet alleen je gezondheid een handje, het is ook nog een van die voedingsmiddelen die helpen bij gewichtscontrole.

Zelf vind ik pompoen vooral lekker als er soep van is gemaakt.

10. Bruine rijst

Ben je een liefhebber van rijst? Bruine rijst is goedkoop en het bevat vezels die de eetlust voor langere tijd verminderen. Dit helpt bij gewichtscontrole.

Bruine rijst bestaat voornamelijk uit koolhydraten en het bevat ook de vitaminen van het B-complex, het belangrijke mineraal magnesium, fosfor en mangaan.

Gezonde voedingsmiddelen hoeven niet duur te zijn

Gezonde voedingsmiddelen hoeven dus niet de wereld te kosten. Er zijn tal van betaalbare, voedzame voedingsmiddelen verkrijgbaar zonder dat je het boodschappenbudget overschrijdt.

Juist door de voedzame waarde, zijn veel van deze goedkope en gezonde voedingsmiddelen per saldo niet alleen gezonder maar ook goedkoper dan junkfood.

Meer weten?

Ik hoop dat deze tips weer waardevol voor je zijn. Als je meer wilt weten over gezonde voedingsmiddelen, een goede gezondheid in het algemeen en gewichtscontrole, download dan het nieuwste e-boek Gezond in 10 stappen. Dit e-boek vertelt je niet alleen wat gezond is, het laat je juist zien hoe je gezond kunt doen.

Wil je meer weten over de rol die neurotransmitters spelen op je gezondheid en je gevoelsleven? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens en laat de neurotransmitters in je voordeel werken.

Ohja en dan nog even dit. Sinds enige tijd kun je een leuke review achter laten op deze website. Als jij dit artikel waardevol of leuk vindt, zou je dan een leuke review willen achter laten. Het kost je maar één minuut van je tijd en ik ben er erg blij mee. Dank je wel!

Bron:
https://authoritynutrition.com/29-cheap-healthy-foods/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!