Schommelingen in gewicht, extreem link. 10 Redenen waarom dit niet goed is.

Schommelingen in gewicht ontstaan doordat men in eerste instantie afvalt en vervolgens weer in gewicht aankomt. Deze schommelingen in gewicht zijn erg ongezond en staat ook wel bekend als het jojo-effect. Als je wel eens een dieet hebt gedaan, dan herken je dit patroon wellicht. In dit artikel ontdek je 10 redenen waarom schommelingen in je gewicht niet goed zijn. Ook krijg je inzichten in wat wel goed is.

Schommelingen in gewicht ongezond

In gewicht afvallen, vervolgens weer aankomen, gefrustreerd raken over het uiteindelijke resultaat en vervolgens weer een nieuw dieet proberen. Herkenbaar?

Gewicht. Gezond gewicht. Meer over gezond leven weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Afvallen en vervolgens weer aankomen is niet alleen frustrerend. Naast het op en neer gaan van je gewicht is jojo-en ook nog eens erg ongezond. Wat lees je in dit artikel?

In dit artikel lees je:

  1. Waarom je meer gaat eten
  2. Waarom je meer vet opslaat
  3. Dat je spieren “verdwijnen”
  4. Hoe je lever kan vervetten (zoals bij een alcoholist)
  5. Dat het risico op diabetes 2 stijgt
  6. Dat het risico op hart- en vaatziekten stijgt
  7. Dat je bloeddruk kan verhogen
  8. Dat jojo-en enorm frustreert
  9. Dat niets doen soms beter is
  10. Dat korte-termijn denken, lange-termijn oplossing in de weg staan

Tot slot krijg je ook inzichten in wat je beter zou kunnen eten en doen, om een gezond gewicht te behouden.

10 Gevaren van schommelingen in gewicht

Heel veel mannen en vrouwen hebben wel eens een dieet gevolgd, waarbij zij in mum van tijd snel gewicht verloren. Helaas kwam dit gewicht (in de meeste gevallen) weer terug. Vervolgens probeerde men een ander dieet en bleek het resultaat hetzelfde.

Hoewel diëten die snelle resultaten beloven erg populair zijn, werken de meesten ervan niet. Nog vervelender; ze kunnen een ware aanslag zijn op je gezondheid, terwijl je het niet eens door hebt.

Hier volgen de 10 redenen waarom schommelingen in gewicht niet bijdragen aan je gezondheid. Schrik niet.

1. Verhoogde eetlust welke leidt tot meer gewicht

Tijdens een tijdelijk dieet verlies je onder andere gewicht in de vorm van lichaamsvet. Dit is een doel van het dieet, maar het is tevens een probleem. Doordat je vet verliest, vermindert het niveau van het hormoon leptine.

Waarom is dat een probleem? Je vetcellen scheiden het hormoon leptine als ze vol zitten. Vetcellen zitten vol nadat je gegeten hebt. Het lichaam weet daardoor dat je over genoeg energie beschikt om normaal te kunnen functioneren. Je stopt met eten.

Leptine zorgt er dus voor dat je stopt met eten. Door jezelf uit te hongeren, vermindert het leptine niveau, waardoor de eetlust stijgt. Je krijgt dus de neiging om meer te eten.

2. Hoger vetpercentage

Tijdens een dieet schiet je lichaam in een soort crisis-stand. Ons lichaam is namelijk helemaal niet bekend met diëten die als doel hebben om gewicht kwijt te raken. Wel is ons lichaam gewend aan hongersnood, zoals vroeger (in prehistorische tijden) voor kwam.

In deze crisis-stand gaat je lichaam zuiniger om met de energie die het nog wel binnen krijgt. Met andere woorden, de snelheid van je metabolisme daalt. En dat is bijzonder kwalijk, want mede daardoor stijgt het vetpercentage.

Een ander punt; vet isoleert. Een hoger vetpercentage zorgt ervoor dat je lichaam minder energie hoeft te gebruiken om je warm te houden. Wat eveneens heel erg kwalijk is, is dat je lichaam de spiermassa gaat aanspreken als energiebron.

3. Minder gewicht en spierverlies

Spieren vragen veel energie. Ze verbruiken dus veel calorieën. Ook zijn je spieren goede aanjagers van de snelheid van het metabolisme, waardoor ze eveneens meer calorieën verbranden worden.

Doordat je gewicht verliest, gedurende een tijdelijk dieet (wat je lichaam dus ziet als hongersnood) neemt eveneens je spiermassa af. Je krijgt immers te weinig calorieën binnen en je lichaam denkt dan maar aan één ding; overleven.

Maar het wordt nog vervelender. Want als je tijdelijke dieet stopt, dan win je sneller vetmassa dan spiermassa. Je gewicht neemt dus niet alleen weer toe, deze toename bestaat voor het grootste deel uit lichaamsvet.

Je zou dit proces kunnen opvangen door meer eiwitten te eten en genoeg aan lichaamsbeweging te doen. Het e-boek Je Metabolisme Boosten helpt je hier enorm bij.

4. Vervette lever en schommelingen in gewicht

Wanneer je lichaam het overtollige vet opslaat in de lever, ontstaat leververvetting. Dit is bijzonder ongezond.

Je hebt vast wel eens gehoord van alcoholisten met een vergrootte lever. Dit is hetzelfde. Een vervette lever kan leiden tot chronisch falen van de lever, waardoor je lichaam vergiftigt en het risico op diabetes 2 stijgt.

5. Verhoging risico op diabetes

Een sterk schommelend gewicht lijkt ook de kans om de chronische aandoening diabetes 2 te stimuleren. Hoewel hier niet veel bewijs voor is.

Uit een overzicht van verschillende studies bleek dat regelmatig jojo-en de kans op diabetes 2 verhoogde. Dit bleek uit 4 van 17 bekeken studies.

6. Hoger risico op hartziekte

Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als het gewicht steeds toe- en afneemt. Hoe groter de verandering in gewicht, hoe groter het risico. Dit bleek uit een studie van meer dan 9.500 volwassenen.

Hoe meer kilo’s in gewicht je dus afvalt en vervolgens weer aankomt, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak in het westen.

7. Het kan de bloeddruk verhogen

Naast hart- en vaatziekten kunnen sterke schommelingen in gewicht ook de bloeddruk laten stijgen. Zo’n 1 miljard mensen wereldwijd leiden aan een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan leiden tot een hartaanval.

In dit artikel lees je 14 manieren om je bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen.

8. Frustraties

Het kan bijzonder frustrerend zijn om te zien dat je harde werk en de moeite die je hebt genomen verloren gaat. Nadat je een periode hebt afgezien om gewicht te verliezen, komen de kilo’s er in een mum van tijd weer aan.

Je zou het gevoel van verlies, depressie of van loser kunnen ervaren. Dit is niet leuk en ook niet terecht. Ons lichaam is namelijk niet gemaakt om minder te eten, af te vallen en vervolgens weer normaal te eten en op dat gewicht te blijven.

Dit feit is al bekend sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw. Een korte termijn oplossing voor blijvend gewichtsverlies bestaat niet.

In het e-boek Gezond In 10 Stappen lees je meer over gezond gewicht en gezond leven.

9. Schommelingen in gewicht, slechter dan blijvend overgewicht

Door gewicht te verliezen verbetert je gezondheid. De gezondheid van je hart verbetert, je vermindert het risico op diabetes 2 en je conditie verbetert. Ook verbetert het je slaap, verkleint een lichter gewicht de risico’s op kanker en het helpt leververvetting tegen te gaan.

Gewichtsverlies helpt dus enorm en het verbetert ook je stemmingen en het gevoel over jezelf. Aankomen daarentegen leidt tot het tegengestelde. Jojo-en zit hier tussen in.

Er is een studie gedaan onder 505 mannen in de leeftijd van 55 tot 74 jaar oud. Zij zijn gedurende 15 jaar gevolgd op schommelingen in gewicht. Juist in de groep met gewichtsschommelingen bleek een 80% hoger risico op sterfgevallen (tijdens deze 15 jaar).

10. Korte termijn- acties staan leefstijlveranderingen in de weg

De meeste diëten kennen een begin en een einde. Aan het einde is meestal een doel bereik. Hierbij kun je denken aan minder gewicht of een verbetering van de gezondheid.

Gedurende een bepaalde tijd houden deelnemers zich aan de strikte regels van het dieet. Na deze periode vervallen zij weer in oude patronen.

Om de cyclus te doorbreken, begin dan eens met het veranderen van een aantal gewoontes. Denk hierbij aan:

  • Gezond eten
    zoals volle yoghurt, fruit, groenten, peulvruchten en rauwe noten.
  • Het verminderen van zetmeelachtige voedingsmiddelen
    zoals aardappelen en aardappelzetmeel.
  • Minder junk food
    zoals chips, frisdrank en energy drankjes.
  • Lichaamsbeweging
    doe iets wat je leuk vind, bijvoorbeeld fietsen, wandelen of zwemmen.
  • Genoeg slaap
    van te weinig slaap word je dik. Dit komt door een neurotransmitter (cortisol).
  • Minder schermtijd ‘s avonds
    Het licht van beeldschermen beperkt de productie van een bepaalde neurotransmitter die je helpt in slaap te komen.
    Meer over neurotransmitters (en wat ze voor je gewicht en je gevoel doen) lees je in het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Meer weten?

Sterke schommelingen in je gewicht zijn een gevolg van korte termijn veranderingen en activiteiten. Deze tijdelijke veranderingen leiden automatisch tot tijdelijke resultaten.

Je kan dit voorkomen door permanente handelingen en activiteiten in te voeren. In het e-boek Gezond In 10 Stappen lees je daar alles over.

En nu even iets anders; vind jij dat je een behulpzaam type bent? Laat dan even weten wat je van dit artikel of van deze site vond. Schrijf ook een korte en leuke review. Voor de reviews werk ik samen met de onafhankelijke organisatie Feedback Company.

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je ook in op de maandelijkse nieuwsbrief.

[nieuwsbrief_blok]

Bron
https://authoritynutrition.com/yo-yo-dieting/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!