Je bloeddruk verlagen op 14 natuurlijke manieren
Studies tonen aan dat een hoge bloeddruk de risico’s op het krijgen van een beroerte of een hartaanval vergroot (bron). Je hoge bloeddruk verlagen is daarom heel erg belangrijk. Hoeveel mensen hebben eigenlijk een hoge bloeddruk? Een hoge bloeddruk treft ongeveer 1.000.000.000 mensen wereldwijd en hartaandoeningen behoren tot de belangrijkste en meest voorkomende doodsoorzaken, ter wereld (bron). Dit is me nogal wat, daar wil je toch niet tussen zitten? Wellicht ken jij zelf ook wel iemand die leidt aan een hartaandoening of die een hoge bloeddruk heeft. Misschien ken je ook wel iemand die plotseling een hartaanval kreeg. De verhalen kunnen schrijnend zijn. Gelukkig bestaan er goede manieren om een hoge bloeddruk te verlagen. In dit artikel lees je 14 natuurlijke manieren die je helpen je bloeddruk te verlagen.
Je bloeddruk verlagen op een natuurlijke manier
Een (hoge) bloeddruk verlagen vermindert het risico op hart- en vaatziekten (bron). Dit is heel erg belangrijk omdat hart- en vaatziekten de risico’s op hartaanvallen en beroertes flink kunnen verhogen. Hartkwalen behoren tot de belangrijkste en meest voorkomende doodsoorzaken wereld wijd (bron).
Artsen schrijven meestal medicatie voor die de bloeddruk verlagen. Probleem opgelost, toch?
Nou, volgens mij ben jij niet voor niets op deze pagina uitgekomen….
Gelukkig bestaan er ook natuurlijke manieren die de bloeddruk verlagen.
Ik geloof enorm in de kracht van gezond eten, gezond leven en voldoende lichaamsbeweging. Ook vraag ik mij wel eens af of medicijngebruik vaak een vorm symptoombestrijding is. Een medicijn mag de klachten wel weghalen (bloeddruk verlagen bijvoorbeeld) maar haalt de oorzaak ook weg?
Wat zijn de oorzaken van een hoge bloeddruk dan? De oorzaak van een hoge bloeddruk ligt vaak bij beïnvloedbare factoren zoals voedingskeuzes, stress en (te weinig) lichaamsbeweging (bron).
Hoge bloeddruk door onbalans (in wat?)
Heb je al last van een hoge bloeddruk en wil je je bloeddruk verlagen op een natuurlijke manier? Let dan wel op dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Zoals geldt voor bijna alle lichamelijke kwalen, een hoge bloeddruk ontstaat vaak door een bepaalde onbalans (bron).
Hoe ontstaat die onbalans?
Deze onbalans kan zijn ontstaan doordat je rookt, te veel alcohol drinkt, te veel zout eet, amper beweegt of te veel last van stress hebt (bron). Medicatie kan in veel gevallen de bloeddruk verlagen. Echter die verhoogde bloeddruk kan juist een symptoom van een onbalans zijn in je lichaam.
Door de medicatie zal de bloeddruk verlagen, maar de oorzaak of de oorzaken – waarom de bloeddruk toenam – blijft vaak onveranderd. Je kunt je dan afvragen of het dan dweilen met de kraan open is.
Het is derhalve aan te bevelen om juist de oorzaken van de hoge bloeddruk weg te nemen, in plaats van de symptomen te bestrijden. Bloeddruk verlagende voeding kan daarbij helpen. Daarover later meer in dit artikel.
Wat zou jij adviseren?
Laten we het eens omdraaien. Wat zou jij adviseren aan iemand die je kent en die een hoge bloeddruk heeft? Deze persoon vraagt jou om advies. Natuurlijk ben jij geen specialist of heb je hier voor doorgeleerd, dus wat kan je erover zeggen? Maar toch, je wilt toch dat deze persoon geholpen wordt?
Adviseer je hem of haar om de bloeddruk te verlagen met behulp van medicatie, of juist door (simpele) aanpassingen in zijn of haar leefstijl?
Stel deze persoon die jou om advies vraagt rookt, drinkt te veel alcohol, eet te veel zout, beweegt amper en ervaart veel stress. Deze kennis weet van zichzelf dat hij of zij een hoge bloeddruk heeft en dat hij of zij er goed aan zou doen deze te verlagen. Wat zou je hem of haar adviseren?
Zou je adviseren om een medicijn te slikken zodat de symptomen verdwijnen? Of zou jij je kennis adviseren om één of meerdere oorzaken weg te halen, om zodoende (mogelijk) de bloeddruk te verlagen?
Wellicht zou je deze kennis ook kunnen adviseren om een bloeddrukmeter aan te schaffen, zodat hij of zij zelf de bloeddruk kan monitoren.
Als ik zou mogen adviseren dan zou ik mijn kennis één of meerdere van de onderstaande tips ter harte laten nemen. Ook zou ik deze kennis adviseren te stoppen en zeggen dat hij of zij minder alcohol moet drinken. Ten slotte zou ik mijn kennis adviseren om zich regelmatig te laten controleren door een arts, om zodoende de bloeddruk te monitoren.
Bloeddruk verlagen op 14 natuurlijke manieren
Als jouw kennis zijn of haar bloeddruk verlagen wil (of misschien moet jij je eigen bloeddruk verlagen) neem de onderstaande 14 natuurlijke manieren eens door.
1. Wandelen en regelmatig bewegen
Bloeddruk verlagen en lichaamsbeweging gaan hand in hand. Regelmatige lichaamsbeweging helpt je hart om sterker te worden zodat het beter in staat is om bloed door de aderen te pompen. Hierdoor vermindert de druk in de bloedvaten, zo blijkt uit onderzoek.
Je hoeft echt geen Olympische toeren uit te halen om resultaat te behalen. Gewoon lekker wandelen, fietsen en normaal huishoudelijk werk helpen al (bron). Het gaat er vooral om dat je lichamelijk actief bent, gedurende de hele dag.
2. Minder zout
In de westerse wereld is onze zoutinname veel te hoog. Voor een belangrijk deel komt dit door de voedingsindustrie met haar bewerkte voedingsmiddelen (bron). Zout verhoogt de bloeddruk omdat zout vocht aan zicht bindt. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken.
Dit vocht zorgt ervoor dat je aderen voller raken en derhalve neemt de druk op de wanden van de aderen toe. Een lagere zoutinname zou dit effect minderen volgens een Cochrane studie.
Houdt je kennis van gekruid eten en wil je hem of haar graag helpen zijn of haar bloeddruk te verlagen? Raad die kennis aan om minder zout te gebruiken. Breng het eten op smaak door meer verse kruiden te gebruiken. Verse kruiden zijn zeer smakelijk, kan ik je vertellen.
Bottom line: bloeddruk verlagen? Minder zout eten.
3. Bloeddruk verlagen door minder alcohol te drinken
De meeste mensen die ik ken lusten wel een borrel. En in kleine hoeveelheden geconsumeerd zou alcohol – vooral rode wijn – gezondheidsvoordelen opleveren, zo komt in onderzoek naar voren. Vraag dat maar eens aan de inwoners van het Italiaanse Sardinië. Daar wonen veel 100-plussers.
Echter alcohol verhoogt juist de bloeddruk, blijkt uit onderzoek. Hoe zorg je er nou voor dat je wel een borrel kan blijven drinken en dat je ook je bloeddruk verlagen kunt?
Neem niet meer dan 2 consumpties per dag als man en als 1 consumptie als vrouw. Zelf las ik wekelijks een aantal alcoholvrije dagen in. Dit helpt ook enorm.
4. Kalium rijke voeding en bloeddruk verlagen
Kalium is een belangrijk mineraal. Gelukkig vind je kalium in veel voedingsmiddelen (bron). Dit mineraal verlicht de druk op de bloedvaten, omdat het je lichaam helpt zich te ontdoen van natrium (zout). Zoals je net al kon lezen, eten we te veel zout als gevolg van sterk bewerkte voedingsmiddelen.
Om meer kalium binnen te krijgen is het dan ook belangrijk om juist meer vers en oorspronkelijke voeding te eten (bron).
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium zijn onder andere:
- Bladgroenten
- Tomaten
- Zoete aardappelen
- Fruit zoals bananen, avocado’s, sinaasappelen en meloen
- Volle zuivel zoals kwark, yoghurt en rauwe melk
- Vis zoals tonijn, haring en zalm
- Bonen
- Noten en zaden
5. Minder koffie?
Zelf ben ik gek op espresso en ik drink er al snel te veel van. In de ochtend kan cafeïne zorgen voor de nodige boost. Ben jij ook zo gek op koffie? Dan zal het onderstaande je wel bevallen.
Cafeïne kan op korte termijn voor een tijdelijke piek zorgen in de bloeddruk. Minder koffie drinken zou dus de bloeddruk verlagen, blijkt uit onderzoek. Aan de andere kant zou cafeïne juist ook bijdragen aan het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten zoals een hoge bloeddruk (bron).
Ook kunnen koffie (en groene thee) helpen bij afvallen. Cafeïne kan namelijk het metabolisme versnellen en daardoor verbrandt je lichaam automatisch meer calorieën. Hoe mooi is dat?
6. Stress laten afvloeien
De bloeddruk verlagen en het verminderen van stress lijken hand in hand te gaan (bron). Dit zou je ook kunnen ervaren door meer aan lichaamsbeweging te doen. Lichaamsbeweging speelt eveneens een belangrijke rol in het laten afvloeien van stress.
Wat gebeurt er eigenlijk bij stress? Door stress schiet je lichaam in een zogenaamde overlevingsmodus. Alles functioneert net even anders. Het eten verteert bijvoorbeeld niet goed, je vetmassa neemt toe en je bloeddruk stijgt.
Deze overlevingsmodus stamt nog uit de tijd dat onze voorouders als jagers-verzamelaars de planeet bevolkten. Sinds die tijd is onze omgeving echter drastisch veranderd. Er zijn geen wilde beesten meer die ons aan kunnen vallen en we hoeven niet bang te zijn dat we omkomen van de kou.
Ons lichaam is sinds die tijd juist niet veel veranderd. Daarom reageert ons lichaam op vrijwel dezelfde manier in gevallen van stress. Tegenwoordig veroorzaken wilde dieren, voedselschaarste en kou geen stress meer voor ons. We ervaren echter wel (veel) stress door oorzaken zoals hoge werkdruk, financiële vraagstukken, die ene collega (!) en baanonzekerheid.
Bottom line; stress zit nu eenmaal in onze samenleving, daar ontkom je dus niet aan. Maar ons lichaam is nog helemaal niet gewend aan zoveel (chronische) stress.
Wil jij je bloeddruk verlagen? Verminder dan je gevoeligheid voor stress. Wil je weten hoe je dit doet? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.
7. Eet donkere chocolade of cacao
Bij chocola denk je wellicht niet direct aan bloeddruk verlagende voeding. Donkere chocola bevat flavonoïden. Dit zijn plantaardige stoffen die helpen om de bloedvaten te wijder te maken. Door wijdere bloedvaten zal je bloeddruk verlagen, zo blijkt uit onderzoek.
Natuurlijk is het wel handig om niet een hele reep (donkere, pure) chocola in één keer te verorberen. Dat is ook weer niet goed.
8. Afvallen en bloeddruk verlagen
Overgewicht is killing. Overgewicht en vooral obesitas staat in relatie tot tal van chronische aandoeningen zoals diabetes 2, hart- en vaatziekten, osteoporose en ook mentale aandoeningen zoals depressies (bron).
De oplossing? Je bloeddruk verlagen door af te vallen.
Studies wijzen uit dat een klein beetje minder lichaamsgewicht al kan helpen om de bloeddruk te verminderen. Denk hierbij aan 5% minder lichaamsgewicht. Dit laat onderzoek zien. Val je meer af, dan is dat des te gunstiger voor de bloeddruk.
Vooral lichaamsbeweging, gecombineerd met het afvallen helpt om de bloeddruk te verlagen, zo blijkt uit onderzoek.
Wil jij ook verantwoord afvallen en vervolgens niet (weer) aankomen? Volg dan de stappen van het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!
In dit e-boek leer je o.a.
- dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
- dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
- dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.
9. Stoppen met roken
Rook je nog? Jij ‘die hard!’ Overal word je de tent uitgezet (en gekeken) en je houdt het gewoon vol!
Ondanks dat mensen weten dat roken heel erg veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, blijven mensen roken.
Roken verhoogt de bloeddruk en het zal je dus niet verrassen dat stoppen met roken de bloeddruk verlagen zal.
10. Schrap toegevoegde suiker en geraffineerde koolhydraten
Een toenemend aantal onderzoeken toont aan dat suikers en geraffineerde koolhydraten de bloeddruk verhogen (bron). En daar blijft het niet bij. Zaken als overgewicht en chronische ziekten staan ook in relatie tot de consumptie van suikers en geraffineerde koolhydraten (bron).
Helaas is het huidige voedingsaanbod zodanig dat verreweg de meeste producten toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten bevatten.
Een zogenaamd low-carb dieet (een dieet dat juist veel eiwitten en vetten bevat en weinig koolhydraten) zou daarom bijdragen om je bloeddruk te verlagen (bron).
11. Eet Bessen, groente en fruit
Bessen, groente en fruit zijn erg gezond. Ze bevatten allerlei gezonde en natuurlijke stofjes, zoals polyfenolen, die goed voor je hart zijn. Bloeddruk verlagen en het regelmatig eten van bessen gaan hand in hand, zo blijkt uit onderzoek.
Bessen blijken zelfs te helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten in het algemeen (bron).
12. Meditatie of diepe ademhaling
Meditatie en diepe ademhaling blijken een bepaalt deel van het zenuwstelsel te activeren waardoor het lichaam ontspant en de hartslag vertraagt. Hiermee laat meditatie de bloeddruk verlagen. Dit blijkt uit onderzoek.
Diep ademhalen of mediteren voer je heel simpel uit. Je zoekt een rustige plek, je neemt een comfortabele houding aan en je haalt rustig en diep adem en je blaast deze rustig weer uit. Doe dit een paar minuten en je wordt vanzelf rustig.
Ik kan je verzekeren dat mediteren een positief effect op de kwaliteit van je leven zal hebben, omdat ik het zelf ook regelmatig doe. Probeer het eens.
13. Eet calciumrijke voeding
Veel mensen denken dat het mineraal calcium alleen maar in melk voorkomt. Gelukkig zijn er meer calciumbronnen (bron).
Calcium zit ook in bladgroenten zoals boerenkool, in bonen, sardientjes en in tofu. Mensen die te weinig calcium binnen krijgen lopen een verhoogd risico op een hoge bloeddruk.
Dus: bloeddruk verlagen? Groente eten.
14. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium
Magnesium is een super belangrijk mineraal. Niet alleen helpt magnesium om de bloeddruk te verlagen. Dit mineraal speelt bij tal van lichaamsprocessen een hele belangrijke rol. Het mineraal magnesium zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bloedvaten ontspannen (bron).
Daarnaast is magnesium betrokken bij zo’n 300 andere belangrijke lichaamsprocessen.
Magnesium zit in linzen (peulvruchten), bonen, groenten, zuivel, kip, vlees en volle granen.
Wil je meer weten over magnesium en andere gezonde voedingsstoffen? Download dan het e-boek Gezond in 10 Stappen. Hoe meer je weet over gezond leven, hoe beter jij zelf de juiste keuzes kunt maken. En dat is belangrijk, toch?
Gezond In 10 Stappen
De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?
Wat leer je o.a. in dit e-boek?
- Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
- Het belang van een goede hormonale balans
- Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben
En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.
Hoge bloeddruk, stille epidemie
Meer dan een 1.000.000.000 mensen kampen wereldwijd met een hoge bloeddruk. Hart- en vaatziekten zijn derhalve de belangrijkste doodsoorzaken. De bloeddruk verlagen is dus erg belangrijk.
Ik hoop dat deze 14 manieren je helpen om jouw (of die van je kennis) bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen, of juist om ervoor te zorgen dat je geen hoge bloeddruk krijgt.
Als je twijfels hebt over je bloeddruk, laat je bloeddruk dan een aantal keren opnemen door iemand die daar verstand van heeft.
Waarom een aantal keren? De hoogte van je bloeddruk varieert van moment tot moment.
Het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil wanneer jij op de fiets naar de specialist gaat of met de auto. En of je lang in de wachtkamer wacht of dat je gelijk kunt doorlopen.
Je kunt je voorstellen dat je hart harder klopt, wanneer je net van de fiets bent gestapt en vrijwel direct bij de specialist op de stoel hebt plaatsgenomen, dan na een ritje in de auto en een minuut of 5 te hebben gewacht in de wachtkamer.
Meer weten?
Bloeddruk verlagen en afvallen gaan hand in hand. Hoe minder kilo’s je weegt, hoe beter de bloeddruk. Een hele effectieve manier om af te vallen is om het metabolisme te versnellen. Ook moeten bepaalde hormonen in balans worden gebracht. Hoe je dat doet, lees je in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.
Het verminderen van stress en je bloeddruk verlagen gaan ook hand in hand. In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je de rol die hele kleine lichaamseigen stofjes (neurotransmitters) spelen bij zaken zoals stress, overgewicht, slapen, je libido, Alzheimer, Parkinson, gevoelens van geluk en tal van andere zaken.
Van Stress naar Geluk
Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.
In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.
Meer weten over bloeddruk verlagen, een gezond gewicht en gezond leven in het algemeen? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen.
NLbewustvoedingsadvies
Ik kan het mij voorstellen dat je wel wat vragen hebt over je eigen voedingspatroon. Je wilt je bijvoorbeeld fitter voelen, of je wilt afvallen. Dan kun je mij ook bellen. Goed idee? Boek dan ook een consult voor online voedingsadvies.
Vergeet je je niet in te schrijven voor de maandelijkse update vol gezonde inzichten? Mis dus ook geen gezonde tips meer, ik mail overigens maximaal een keer per maand.
Lees ook/bronnen:
1. De hartstichting.nl
2. Dokterdokter.nl
3. Voedingscentrum.nl