Versterk het immuunsysteem met deze voedingsmiddelen

Het immuunsysteem een boost geven is altijd handig. En in deze periode, met veel zieke mensen en een hoop loopneuzen om je heen, kan dit al helemaal geen kwaad. Hoe versterk je het immuunsysteem eigenlijk? Is het de bedoeling om heel veel vitamine C binnen te krijgen, of bestaan er andere mogelijkheden? In deze blog deel ik negen manieren die je helpen het immuunsysteem te versterken. Ik hoop dat je er weer wat mee kunt en dat je niet ziek wordt. 

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een heel erg complex, geavanceerd en uitermate belangrijk systeem dat ervoor zorgt dat je niet ziek wordt. Het immuunsysteem is een enorme verzameling van beschermingsmechanisme en het is ontworpen om je te verdedigen tegen miljarden virussen, bacteriën, parasieten en gifstoffen, waaraan je dagelijks bloot wordt gesteld.

Door de hedendaagse voeding en landbouwtechnieken wordt ons immuunsysteem zwaar op de proef gesteld. Vind je zelf ook niet dat je vaker verkouden bent dan vroeger? Vind jij de continue aanwezigheid van griepepidemieën ook zo verbazingwekkend? Ik bedoel maar.

Immuunsysteem versterken. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 Stappen

 

Blijkbaar kan het immuunsysteem wel wat hulp gebruiken, zodat jij in ieder geval niet ziek wordt.

9 Manieren om het immuunsysteem te versterken

Hieronder heb ik 9 manieren voor je uiteen gezet die je helpen om je immuunsysteem te versterken.

1. IJzerrijke voeding

Het mineraal ijzer speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. IJzer vind je in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, kip, schaaldieren, gedroogd fruit, peulvruchten, zaden, noten en kruisbloemige groenten zoals bloemkool, boerenkool, broccoli en spuitjes.

2. Probiotica

Probiotica betekent ‘voor leven’. Goede bronnen van probiotica zijn natuurlijk gefermenteerde augurken, zuurkool, volle yoghurt, tempeh, kefir en miso (een Japanse kruidenpasta).

De probiotica bacteriën versterken de goede darmbacteriën en daarmee helpt probiotica het immuunsysteem te versterken.

Probiotica helpt ook om de bekleding van de darmwanden, zodat deze niet gaat lekken. Als darmen gaan lekken dan verzwakt juist het immuunsysteem.

3. Citrusvruchten

Sinds de VOC tijd weten we al dat citrus goed voor ons is. Sinaasappels, grapefruits, mandarijnen, limoenen zijn allemaal rijk aan vitamine C. Vitamine C staat bekend om haar antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Citrusvruchten voor sterker immuunsysteem. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 Stappen.

Vitamine C helpt niet alleen het immuunsysteem een handje, het maakt ook de huid mooier en het is een soort antioxidant. Er zijn ook andere bronnen van vitamine C. Hierbij kun je denken aan tomaten, paprika’s, donkere bladgroenten en bessen.

4. Gember

Gember is één van mijn favorieten voor als ik mij niet goed voel. Dan drink ik gemberthee, gemaakt van verse gember. Gember is ook lekker om in je eten te doen. Vooral in de Aziatische keuken wordt het veel gebruikt.

Gember helpt de groei van verschillende soorten bacteriën waaronder candida, salmonella en E. coli te remmen. Ook helpt gember om infecties aan de luchtwegen – en die komen veel voor – te bestrijden.

5. Knoflook

Er is een spreuk die leidt “One garlic a day keeps the doctor away’. Knoflook kent medicinale eigenschappen. Eén stofje in knoflook (allicine) helpt het immuunsysteem bijvoorbeeld om tegen verkoudheid en griep te vechten. Daarnaast helpt knoflook bacteriën en virussen te bestrijden.

Knoflook helpt je immuunsysteem te versterken, maar overdrijf het gebruik ervan niet. Je gaat – als je er teveel van eet – van geuren.

6. Bessen

Bessen zijn een belangrijke bron van polyfenolen. Polyfenolen zijn heilzaam werkende plantaardige stofjes. Bessen bevatten ook vitamine C, waarmee ze het immuunsysteem versterken.

7. Kokosolie

Kokosolie bevat middellange vetzuurketens en die vetten kennen bepaalde antimicrobiële eigenschappen. Dit houdt in dat de vetzuurketens van kokosolie je helpen om niet ziek te worden.

Daar houdt het niet bij op want kokosvet zou niet alleen het immuunsysteem versterken. Het bestrijdt ook bacteriën die tandproblemen, maagzweren en infecties aan de urinewegen kunnen veroorzaken.

8. Noten en zaden

Noten en zaden zijn heel erg rijk aan voedingsstoffen. Ze bevatten vezels, antioxidanten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen zoals koper, zink, selenium. Als je dagelijks een handje walnoten eet, dan verminder je zelfs de kans op een hartaanval.

Immuunsysteem versterken. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 Stappen

Snoep ze als tussendoortje en je helpt meteen je immuunsysteem een handje. Natuurlijk is het wel handig om rauwe en ongezouten noten te eten en geen borrelnoten.

10. Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn rijk aan vitamine A. Door een tekort aan deze vitamine zou je gevoeliger zijn voor infecties en verzwakt je immuunsysteem.

Andere voedingsmiddelen die rijk aan vitamine A zijn, zijn wortelen, Romeinse sla, gedroogde abrikozen, rode paprika’s, vis, donkergroene bladgroenten en orgaanvlees.

Meer weten?

Alles wat je eet heeft dus invloed op je immuunsysteem. Door regelmatig de bovenstaande voedingsmiddelen te eten, versterk je het immuunsysteem zodat je minder vaak ziek bent en zodat je sneller herstelt van een eventuele ziekte.

Wil je meer weten, om niet ziek te worden en je weerstand te verhogen? In mijn nieuwe e-boek Gezond in 10 Stappen ontdek je wat je allemaal kan doen om gezonder, fitter, sterker en ook om slanker te worden.

Voeding is niet alleen van invloed op een sterk immuunsysteem. Voeding heeft ook een enorme impact op hele kleine lichaamseigen stofjes. Deze stofjes – de neurotransmitters – bepalen hoe jij je voelt, of jij gehaast bent, gestrest, depressief, gelukkig en nog veel meer.

In mijn nieuwe e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je heel veel over neurotransmitters en hoe je ze in je voordeel kan laten werken.

Wil je meer weten over gezond eten en de invloed die voeding heeft op je lichaam heeft? Download dan mijn e-boek Gezonde Voeding en schrik er niet van op over hoe de wereld van voeding in elkaar zit.

Bronnen:
1. Goed Vies, Het nieuwe gezond. Dr. Maya Shetreat-Klein
2. https://authoritynutrition.com/foods-that-boost-immune-system/
3. http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!