Overgewicht als gevolg van hormonen en niet van eten

Overgewicht als gevolg van hormonen? Dit klinkt toch een beetje anders dan wat je meestal hoort zeggen over overgewicht. In de afgelopen eeuw was het advies voor mensen met overgewicht en obesitas steeds dat zij er goed aan zouden doen om minder calorieën binnen te krijgen en er meer te verbranden. Het klinkt simpel en mensen met overgewicht proberen het maar al te vaak. Hoe vaak hoor je wel niet een collega of familielid met overgewicht zeggen dat hij of zij binnenkort weer op dieet gaat. ‘Dan vliegen de kilo’s er weer af!’ En wat is het uiteindelijke resultaat? De kilo’s die eraf gingen, komen er weer heel snel bij. Er blijkt dus iets anders aan de hand te zijn. Blijkbaar werkt het niet effectief genoeg om minder te eten en meer calorieën te verbranden in de strijd tegen overgewicht. Het blijkt dat je hormonen een mega belangrijke rol spelen

Overgewicht als gevolg van hormonen

Overgewicht als gevolg van hormonen en niet als gevolg van teveel eten? ‘Wacht even’, denk je nu wellicht, ‘Mensen met overgewicht eten toch te veel? Hoe worden zij anders zo dik?’ Ik zal je maar gelijk zeggen dat het wel zo lijkt, maar het werkt toch een beetje anders.

Minder eten en meer bewegen werkt niet

Klinische studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat minder eten (minder calorieën erin) en meer verbranden (meer calorieën verbruiken) de ontwikkeling van overgewicht en van obesitas niet stoppen. Nou ja, een enkeling lukt het natuurlijk wel.

Overgewicht als gevolg van hormonen. Meer info? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Waarom lukt het bijna niemand om overgewicht om te zetten in een strak lijf? Is het soms gebrek aan wilskracht? Kunnen mensen met overgewicht de verleidingen van eten niet weerstaan, of is er iets anders aan de hand?

Welke rol spelen je hormonen bij overgewicht? Deze vraag ga ik je nu beantwoorden.

Dit is het hormoon dat overgewicht in de hand werkt

Gary Taubes is de schrijver van het boek Why We Get Fat. And What To Do About It? Dit fantastische boek geeft een heel goed inzicht hoe en waarom overgewicht (vetmassa) ontstaat en wat je daartegen kan doen. Gary beschrijft dat overgewicht niet zozeer veroorzaakt wordt doordat mensen te veel eten. Overgewicht ontstaat door het hormoon insuline.

Verbazingwekkend

Ik heb het boek de afgelopen week gelezen en ik vond het verbazingwekkend dat de kennis over insuline en hoe insuline overgewicht in de hand werkt (het laat de vetmassa toenemen) helemaal niet nieuw is. Oostenrijkse en Duitse artsen wisten dit al lang voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Ook in de jaren ’60 werd hier door diverse onderzoekers melding van gemaakt.

Hilde Brunch, een toonaangevende Amerikaanse autoriteit op het gebied van overgewicht in de jaren ’50 en ’60 van de vorig eeuw stelde destijds: ‘Meer dan bij andere ziektes, wordt de arts die een patiënt met overgewicht behandelt, verzocht om een speciaal trucje toe te passen; de patiënt iets laten doen – minder te eten – nadat allang is vastgesteld dat dit de patiënt helemaal niet lukt’.

De patiënt krijgt de schuld

Op de een of andere manier bleef het mantra van de gezondheidsautoriteiten dus toch dat overgewicht en obesitas werd veroorzaakt door te veel eten en te weinig beweging. Overgewicht verminderen (afvallen) zou derhalve een combinatie zijn van minder eten en meer bewegen.

Overgewicht als gevolg van hormonen. Meer info? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Overgewicht was dus de schuld van de patiënt. Indien voedingswetenschappers destijds iets anders beweerden, zoals de stelling dat overgewicht door hormonen zou komen, dan werd dit beoordeeld als kwakzalverij.

Lukte het de patiënt niet om af te vallen? Dan lag dit aan de wilskracht van de desbetreffende patiënt.

Hoe vaak zijn mensen met overgewicht niet getypeerd als lui?

Ik zal je straks vertellen hoe overgewicht ontstaat. En ik kan je nu alvast verklappen dat de schuld niet bij hen (jou?) ligt.

Hoe ontstaat overgewicht?

Volgens de wet van de thermodynamica kan energie uit het niets ontstaan en het kan niet verloren gaan. Energie is er dus altijd. Er kunnen alleen omzettingen plaatsvinden. Dus worden geconsumeerde calorieën (energie) óf opgeslagen, óf gebruikt, óf uitgescheiden.

Overgewicht door een positieve energiebalans?

Volgens de wet van de thermodynamica ontstaat overgewicht door een positieve caloriebalans. Er gaan meer calorieën in het lichaam, dan dat er uit gaan. Vanuit dit perspectief zou iemand met overgewicht dus teveel hebben gegeten en te weinig hebben verbruikt.

Nu trekt Gary Taubes de wet van de thermodynamica niet in twijfel.

Alleen de wet van de thermodynamica zegt niets over de reden dat iemand meer energie tot zich neemt. Ofwel, waarom zou iemand meer eten?

De wet van de thermodynamica zegt ook niets over de reden waarom iemand met overgewicht te weinig zou bewegen.

Blijkbaar speelt een andere factor een belangrijke rol. Dit is de factor insuline. Ook koolhydraten spelen een belangrijke rol.

Insuline en koolhydraten

Een combinatie van het hormoon insuline, de voedingsstoffen koolhydraten en suikers leiden volgens Taubes tot overgewicht. Hoe zit dat precies? Ik zal het voor je uiteenzetten.

Insuline is het hormoon dat glucose (bloedsuiker) opbergt in al je lichaamscellen. Dit is een prima proces omdat je daardoor kunt bewegen, ademen, denken, groeien en regenereren.

Glucose overschotten slaat insuline op in de vetcellen. Ook dit is een prima proces.

Overgewicht-door-koolhydraatrijke-voeding. Meer? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Die overschotten (je vetreserves dus) gebruikt je lichaam op momenten dat er zich te weinig glucose in de bloedbaan bevindt. Dit zijn bijvoorbeeld de momenten dat je slaapt. Op dat moment worden de vetreserves aangesproken. De energieleverancier van dat moment is dan lichaamsvet.

1. Het cruciale punt waarom je dik wordt

Dit proces – lichaamsvet aanspreken om in je energiebehoefte te voorzien – vindt enkel en alleen plaats indien het insulineniveau in de bloedbaan laag is. En hier ligt een heel erg cruciaal punt.

Het cruciale punt is nu juist dat koolhydraten, suikers en zetmeel worden omgezet in glucose en daardoor pompt de alvleesklier een heleboel insuline de bloedbaan in. Het hormoon insuline stopt vervolgens de glucose in je lichaams- en vetcellen en daar blijft het niet bij. Insuline werkt maar één kant op.

2. Insuline werkt maar één kant op

Insuline stopt glucose en andere stoffen in de lichaamscellen en het belet je lichaam tegelijkertijd om de mogelijkheid om je vetreserves aan te spreken voor energie.

Dit is het cruciale punt van koolhydraat verbranding.

Zowel voedingsvetten als koolhydraten leveren energie. Als eerste wil je lichaam de koolhydraten (glucose) uit je bloedbaan halen.

Doordat je lichaam suikers (glucose) verbrandt en het hormoon insuline die suikers in de lichaams- en in de vetcellen stopt, worden voedingsvetten eveneens opgeslagen in je vetmassa. Zij kunnen later dienen voor energie.

Dit gebeurt dit dus niet

Doordat je geen vetmassa kan aanspreken om te voorzien in je energiebehoefte, vanwege de aanwezigheid van insuline(!), zal je vetmassa dus niet worden aangesproken als energiebron.

Dus; kan overgewicht als gevolg van hormonen ontstaan? Beantwoord het zelf maar. En er is meer. Lees nog even verder.

Ben jij momenteel ook te dik en wil je graag afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

3. Overgewicht en toch trek

Overgewicht wordt dus veroorzaakt doordat men suikers, zetmeel en (vooral) geraffineerde koolhydraten eet. Het hormoon insuline stopt deze stoffen in je lichaamscellen en blokkeert tevens de vetverbranding. Daardoor krijgt je weer honger, ondanks het feit dat je over genoeg energie beschikt.

Er is immers lichaamsvet.

Overgewicht en toch trek. Afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Toch trek

De overtollige energie (calorieën) is immers opgeslagen in de vetcellen en de insuline belet het gebruik ervan.

Wat gebeurt er nu?

De glucose in je bloed is op en je hebt 24/7 energie nodig. Wat er nu gebeurt is echt heel erg flauw. Je lichaam zendt hongersignalen uit….

Vandaar dat mensen met overgewicht honger ervaren. Hun glucose spiegel is op zo’n moment laag. De vetreserves worden niet aangesproken, zodat het aanwezige lichaamsvet niet kan voorzien in de energiebehoefte.

Het gevolg is dus dat men dan trek krijgt.

Doorgaans duurt het tussen de 2 tot 3 uur voordat glucose uit de bloedbaan is gehaald. De lichaams- en de vetcellen zitten dan vol en het insulineniveau is dan nog hoog. Het lichaam zendt nu hongersignalen uit.

4. Koolhydraten-loop

Herken je het bovenstaande? Herken jij dit patroon ook, dat je – na 2 of 3 uur – weer enorme honger of trek hebt? Je kunt ook irritatie en prikkelbaarheid kunnen ervaren, of je zou je moeilijk kunnen concentreren. Je zou je ook slap, neerslachtig en loom kunnen voelen.

Het gaat helaas nog verder dan dit.

Dit komt omdat je door die honger weer wilt gaan eten. En wat eet men dan? Grote kans dat men juist de voeding eet, die deze cyclus in de eerste plaats teweeg brengt.

Hoewel dit niet nieuw is, is dit niet bekend

Wat ik het meest vervelend vindt, van deze cyclus en de manier waarop autoriteiten jarenlang tegen overgewicht hebben aangekeken, is dat de kennis over het ontstaan van overgewicht absoluut niet nieuw is. De rol van insuline op het ontstaan van overgewicht is al tientallen jaren bekend!

Hoeveel mensen (met overgewicht) hebben – ten onrechte – een lager zelfbeeld? Hoeveel mensen hebben flinke frustraties ervaren, omdat het afvallen en op gewicht blijven gewoonweg niet lukt?

Overgewicht ontstaat dus niet door een gebrek aan wilskracht, overgewicht ontstaat door de reactie van het lichaam op de voeding die men eet. En daar komt de overheid en het bedrijfsleven in beeld.

Jij bepaalt het voedingsaanbod niet

Verreweg de meeste voeding die beschikbaar is, bevat tarwe, maïs, zetmeel en ook is er vaak suiker aan toegevoegd. Check dit in je eigen supermarkt maar eens. Lees de etiketten eens van de producten in de schappen.

Tarwe, maïs, zetmeel en suiker zijn koolhydraat bronnen. Ongemerkt krijg je de hele dag vrachten koolhydraten binnen. En juist door die overload aan koolhydraatrijke voedingsmiddelen, speelt de koolhydraat-insuline-vetopslag-honger cyclus zich steeds maar opnieuw af.

Het is dus een vicieuze cirkel.

Wil jij ook graag afvallen en lukt het jou ook steeds maar niet? Gooi het roer om en volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Je leert precies wat je moet doen.

Met wilskracht alleen red je het dus niet

Het is dus niet juist om te stellen dat mensen met overgewicht een gebrek aan wilskracht kennen, wat ze belet om af te vallen. Het is wel juist om te stellen dat het voedsel dat zij eten overgewicht in de hand werkt.

Hoewel diëten bijna nooit effectief blijken te zijn, proberen mensen met overgewicht ze toch vaak uit. Vaak is de hoop dat het deze keer wel lukt groter dan het uiteindelijke resultaat. Misschien dat er daarom zoveel trends zijn in diëten. ‘Met dit dieet lukt het wel’, hoopt men dan.

Helaas volgt de teleurstelling en de frustratie niet snel daarna.

Wilskracht en overgewicht. Afvallen? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

 

Gelukkig is het tij wel te keren. Hoe? Door andere voedingskeuzes te maken zorg je ervoor dat de alvleesklier minder insuline in de bloedbaan hoeft te pompen.

Meer weten?

Wil je afvallen en wil je meer weten over de super belangrijke rol die hormonen spelen bij overgewicht? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Wil je meer weten over hoe je van je overgewicht afkomt en hoe je op je streefgewicht blijft? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten en ontdek hoe je meer energie kan verbruiken door slimme keuzes te maken in je eet- en beweegpatroon.

Ook wil ik je graag wijzen op het populaire (mijn eigen bestseller!) e-boek Van Stress Naar Geluk. Dit e-boek gaat over de rol die hele kleine hormoonachtige stofjes (neurotransmitters) spelen bij het ontstaan van onder andere overgewicht, plezierige en gelukkige (of juist depressieve) gevoelens, slaapproblemen etc.

NLbewustvoedingsadvies

Overgewicht ontstaat dus vooral als gevolg van hormonen. Wil je graag afvallen en kun je daar wel wat persoonlijke hulp bij gebruiken? Laat mij je dan coachen.

Wist jij ook nog niet dat overgewicht als gevolg van hormonen kan ontstaan en wil jij ook meer gezonde tips ontvangen? Meld je dan ook aan voor de maandelijkse update.

Bron:
https://www.bol.com/nl/p/why-we-get-fat/1001004010611701/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!