Gezondheid te koop: Acai

De afgelopen jaren heeft een aantal zogenaamde superfruits haar intrede gedaan op het gezondheidspodium. Aan deze exotische fruitsoorten, zoals de acai bes uit de Amazone gebieden en de goji bes uit de Himalaya en China worden veel gezonde eigenschappen toegekend. Op de websites die dit superfruit aanbieden en op de etiketten van de voedingsmiddelen, waar deze bessen in zijn verwerkt, zijn gezondheidsclaims te lezen, waar je erg vrolijk kunt worden. Zo zijn deze bessen een goede bron van vele antioxidanten, vitaminen en sporenelementen.

Veel gezonde claims

Aanbieders van deze bessen claimen dan ook vele gezonde bijwerkingen zoals gewichtsafname, cholesterol verlaging, versterking van je immuunsysteem en het verbeteren van je seksleven.

Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Ook verbeteren de superbessen je spijsvertering, verminderen ze gewrichtspijnen en zouden ze een heilzame werking hebben op diverse kankersoorten. De vruchten worden aangeboden als een wondermiddel, maar de medische wereld is daar niet van overtuigd.

Weinig relevant wetenschappelijk onderzoek

Kloppen de gezondheidsclaims dan wel? Of zijn het fabeltjes. In deze blog wordt de acai bes in een ander perspectief geplaatst. Feit is namelijk dat er weinig relevant wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de uitwerking van de acai bes op mensen. De bes kan op zichzelf heel gezond zijn, maar dan is er nog niets bewezen over de genezende werking van de bes op bijvoorbeeld kanker, of de verlaging van je cholesterol niveau, vermindering van gewrichtspijn of dat het helpt bij afvallen.

Daling cholesterol bij ratten

Er zijn inmiddels diverse onderzoeken met dieren gedaan, die de positieve werking van de acai bes aantoonde op bijvoorbeeld ratten. De beestjes werden in een onderzoek onderworpen aan een vetrijk dieet en kregen daarbij acai bessen te eten. Hun algehele cholesterolpijl lag na verloop van tijd lager, dan dat van hun soortgenoten die alleen maar vetrijk voedsel voorgeschoteld kregen. Dus het werkte! Maar geldt dat dan automatisch ook voor mensen? Dat is dus nog niet bewezen.

Hypothese moeilijk te bewijzen

Het ingewikkelde aan wetenschappelijk onderzoek rond de acai bes, maar ook over alle andere voedingsmiddelen, is dat de hypothese bijna niet te bewijzen valt. Wanneer hypothese gesteld wordt dat acai bessen je cholesterol verlagen, dan zijn er nog tal van andere variabelen die je cholesterol niveau beïnvloeden. Bedenk zelf eens wat je zou doen om gezonder te worden. Je meet jezelf een gezonder voedingspatroon aan en je gaat meer bewegen. Na een paar weken, zijn je conditie verbeterd, je voelt je fitter en is je cholesterolgehalte gedaald. Komt die verlaging dan alleen maar door de acai bes, of heeft het ook met de andere factoren te maken?

Wetenschap kost tijd

Dat is een van de moeilijke dingen aan wetenschappelijk onderzoek rond voeding. Het is al moeilijk genoeg om een causaal verband aan te tonen tussen het ene gezonde stofje en het gezonde effect op je lichaam. Daarnaast strekt wetenschappelijk onderzoek, rond voeding, zich vaak uit over 20, 30 en soms wel meer jaren, voordat de effecten van een stofje bewezen zijn geacht. Er bestaan studies, die lopen al vanaf de Tweede Wereld oorlog.

Gewoon fruit

Om al die positieve effecten van dit wonderfruit toch zelf te ervaren, hoef je niet veel geld uit te geven, of moeite te doen. Uit onderzoeken rondom gewoon fruit als aardbeien, bessen, bramen en blauwe druiven blijk dat deze normale fruitsoorten ook vele positieve uitwerkingen op je lichaam hebben. Deze normale fruitsoorten zitten ook bomvol met vitaminen, antioxidanten en sporenelementen.

Proef op de som

Je kunt zelf de proef op de som nemen door een paar minuten van je tijd te surfen op internet. Je vindt sites die je acai bessen aanbieden, inclusief de gezondheidsclaims, maar je vindt ook sceptische sites. Als je besluit dat niet te doen dan kun je wellicht wat met de woorden van Wendy Marcason. Zij is een erkend diëtiste, verbonden aan het American Dietetic Association’s Knowlegde Center Team. “Zolang de gezondheidsvoordelen van de acai bes nog niet wetenschappelijk bewezen zijn, lijkt het mij verstandiger, goedkoper en veiliger om je antioxidanten uit andere soorten fruit en groente te halen”.

Op de website van NLbewustgezond.nl is een aantal Top voedingsmiddelen beschreven. Dit zijn gezonde producten, maar ze zijn niet duur en in ruime mate verkrijgbaar. Doe er je voordeel mee.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

1 reactie

  1. Peter schreef:

    Helemaal mee eens. Je kan prima gezond eten/leven met voeding van hier zonder al die exotische (vaak dure) producten met vage claims, die vaak ook nog eens van ver over de wereld moeten worden ingevlogen. Over ecologie gesproken. Ook hier is weer een ware ‘cult’ aan het ontstaan, terwijl je met verse groenten en fruit van hier prima een gezond voedingspatroon kan aannemen. Seizoensgroenten en fruit; zelf halen bij de boer op je fietske 🙂