Gezond eten van nu waarvan ze vroeger zeiden dat het ongezond was. 4 Voorbeelden

Gezond eten is al jarenlang een twistpunt. Zo stellen vegetariërs dat gezond eten vooral bestaat uit groenten, fruit en noten. Daartegenover stellen de Paleo aanhangers dat gezond eten zou bestaan uit vlees, eieren, vis en natuurlijk ook groenten, fruit en noten. Die discussie valt echter in het niet bij de jarenlange boycot van vet. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw stellen bepaalde wetenschappers dat vet slecht is en derhalve vermeden diende te worden. Gezond eten zou geen, of amper vet bevatten. Toch is het aantal mensen met overgewicht, diabetes 2 en hart- en vaatziekten sterk toegenomen, in de afgelopen 40 jaar. Was dat vetvrije eten, toch niet zo’n goed idee?

Wat is gezond eten?

Gezond eten is volwaardig eten. Hiermee bedoel ik eten dat zoveel mogelijk haar natuurlijke vorm en eigenschappen heeft behouden als het op je bord ligt. Zo zou een bloemkool er op je bord uitzien als een bloemkool en ook zo smaken. Zo zou je een stuk zalm kunnen herkennen aan de vorm en de smaak, evenals een stukje kip en een champignon.Gezond eten, NLbewustgezond.nl

In deze blog over gezond eten gaan we het vooral hebben overvet in je eten. Hoewel bepaalde wetenschappers jarenlang beweerden dat vet slecht voor je was – het zou onder andere hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken – blijkt juist het ontbreken van vet in voeding ongezond te zijn.

Gezond eten dat vroeger niet zo werd gezien

De afgelopen 40 jaar hebben voedingsautoriteiten vetvrije voeding als gezond eten bestempeld. Vet in je eten zou namelijk ongezond zijn. Het zou je cholesterolwaarden verhogen en daarmee de risico’s op hart- en vaatziekten, beroertes en hartinfarcten verhogen.

Het bewijs hiervoor blijkt echter flink gekunsteld. Hieronder vind je 4 voorbeelden van gezond eten, waarvan men vroeger zei dat het ongezond was.

1. Vlees

Als mens zijn wij geëvolueerd om zowel planten alsmede vlees en vis te eten. Gedurende de miljoenen jaren van evolutie is ons lichaam gebouwd om ook vlees te eten. Granen daarentegen – die tegenwoordig de basis vormen van onze voeding – eten we pas 20.000 jaar. Dat is relatief kort en ons lichaam is daar nog niet helemaal aan gewend.

Gezond eten is dus ook vlees eten. Maar – een hele grote maar – een kiloknaller een kipnugget of ander fabrieksvlees is niet zo gezond. Dergelijk aanbiedingsvlees komt vaak van dieren die hun leven in stallen hebben doorgebracht en onnatuurlijke voeding en flinke doses antibiotica hebben gekregen. Hoe kan het anders goedkoop zijn?

Gezond vlees komt van koeien, varkens en kippen die vrij hebben kunnen rondlopen en hun natuurlijke voeding hebben genoten. Zo eten koeien gras en geen granen en maïs. Zo eten kippen zaden en insecten en geen ‘speciaal kippenvoer’ waardoor ze sneller groeien.

Weston Price was een van de eerste wetenschappers die aantoonde dat gezond eten onder andere bestond uit een flink portie dierlijke vetten bestond. Het bevat onder andere de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K en tal van mineralen die helpen om die vitamines in je lichaam op te nemen.

Daarnaast bevat vlees de bouwstof eiwit. Ook niet geheel onbelangrijk.

2. Boter

Roomboter of margarine? Welke kan je het beste kiezen? Roomboter wordt gemaakt van de room van verse melk en margarine wordt gemaakt door plantaardige vetten te verhitten zodat ze een vaste vorm krijgen. Tijdens het verhitten van die vloeibare plantaardige vetten ontstaan echter schadelijke stoffen.

Roomboter gezond eten, NLbewustgezond.nl

Roomboter kent derhalve een veel korter bewerkingsproces, maar kreeg vroeger de schuld van overgewicht, hart- en vaatziekten en hoge cholesterolwaarden. Het image van margarine was juist dat het gezonder voor je zou zijn.

Het omgekeerde blijkt echter het geval. Niet margarine, maar juist roomboter – natuurlijk niet teveel – blijkt gezond eten te zijn.

Wat voor vlees geldt, is ook op roomboter van toepassing. Gras gevoerde koeien die in de wei hebben gestaan leveren een kwalitatief gezonder product dan koeien die leven op hormonen, maïs en granen.

3. Eieren

Die Engelsen lijken het nog niet zo slecht gezien te hebben, met hun eggs and bacon. De bacon is vaak wat minder gezond, maar de eieren vallen wel degelijk in de categorie gezond eten. Sterker nog een ei is een van de meest voedzame voedingsmiddelen die je maar kan vinden.

De reden dat eieren jaren geleden in de ban werden gedaan, was dat ze een boel cholesterol bevatten. Er werd destijds gezegd dat cholesterol in je eten, je cholesterolwaarden in je bloed zou verhogen en dat zou de risico’s op hart- en vaatziekten, beroertes en hartaanvallen verhogen.

Inmiddels blijkt dat cholesterol in je eten, het niveau van cholesterol in je bloed nauwelijks beïnvloedt. Wat je cholesterolwaarden wel beïnvloed is de overconsumptie van suiker. Er zijn diverse studies gedaan naar het verband tussen de consumptie van eieren en hart- en vaatziekten, maar die blijkt er niet te zijn.

Zelf eet ik graag een eitje. Een ei bevat weinig calorieën en zit vol met vitaminen, mineralen, antioxidanten, vetten en gezonde eiwitten. Dit maakt het eten van een ei gezond voor je hersenen, voor je verzadigingsgevoel en het helpt zelfs bij gewichtsverlies.

Meer over gezond eten te weten komen? Lees hier meer over.

4. Kokosolie

Ik heb diverse reizen door Azië gemaakt en het viel mij op dat kokosvet een belangrijk bestanddeel is van de maaltijden. Kokosolie is bestand tegen hoge temperaturen, waardoor de gezonde bestanddelen niet verbranden.

Bij extra virgen olijfolie is dat bijvoorbeeld het geval. Als je olijfolie te heet laat worden, dan gaat het walmen. Op dat moment verbranden de gezonde stoffen en ontstaan giftige stoffen.

Men bakt en wokt niet alleen in kokosvet, maar men maakt er ook kokosnoot sambal van. Erg smakelijk!

De vetten van kokosnoten kan je zien als gezond eten omdat je lever de vetten omzet in directe energiebronnen of in ketonlichamen. De directe energiebronnen gebruikt je lichaam onmiddellijk en dat is mooi, want dan sla je het niet op als lichaamsvet.

Kokosvet, gezond eten. NLbewustgezond.nl

Ook kokosvet kan je helpen om gewicht te verliezen. Het kost je lichaam namelijk moeite om kokosvet te metaboliseren en daardoor verbrandt het extra calorieën. Hierdoor gebruikt je lichaam lang niet alle calorieën die kokosvet leveren voor de verbranding ervan (energie) maar juist ook voor de verwerking ervan.

En, wat kan jij hiermee?

Gezond eten lijkt ook een kwestie van voortschrijdende inzichten. Vroeger dacht met – om wat voor reden dan ook – dat vet ongezond was. Derhalve is een bloeiende industrie ontstaan rond vetvrij en light eten. Echter de vrees voor vet bleek niet geheel terecht.

Deze vier voorbeelden van gezond eten zijn niet uniek. Sterker nog, er worden tegenwoordig veel voedingsmiddelen aangeprezen als zijnde gezond. Maar een blik op de ingrediëntenlijst, laat je inzien dat dit wel meevalt. Zo zijn er afvalmaaltijden die juist veel suiker bevatten.

Van suiker krijg je vrij snel weer honger. Best vreemd dus dat er juist suiker wordt toegevoegd aan dieetmaaltijden. Gelukkig zijn er heel veel andere gezonde voedingsmiddelen. Lees dit eens, als je er meer over wilt ontdekken.

Klinkt het trouwens vreemd dat je, juist door (gezonde) vetten te eten, afvalt? Die vetten zetten je stofwisseling (metabolisme) behoorlijk aan het werk, waardoor je extra calorieën verbrandt. Meer weten over verantwoord afvallen?

Het is overigens sowieso handig om je metabolisme te versnellen. Daardoor verbrand je dagelijks meer calorieën, zodat je beter op gewicht blijft en dat je af kan vallen. Meer weten?

Bronnen:
1. http://news.harvard.edu/gazette/story/2015/09/butters-benefits-melt-away/
2. http://edition.cnn.com/2014/06/06/health/saturated-fat-debate/
3. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/eggs-fats-and-the-new-dietary-guidelines/
4. http://gelderland.westonprice.nl/voeding-mythes-en-waarheden/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!