Duurzaam gewichtsverlies door intensieve beweging.
Veel van de artikelen en blogs van deze site gaan feitelijk over duurzaam gewichtsverlies. Je verliest wat gewicht doordat je wat meer beweegt en gezonde voeding eet, die rijk is aan bouwstoffen en nutriënten. Door intensieve beweging verbrand je veel calorieën. Dit maakt intensieve beweging erg geschikt om wat gewicht te verliezen en vervolgens, op het streefgewicht te blijven. Dat is dus duurzaam gewichtsverlies. Wat is dan intensieve beweging? Intensieve beweging is beweging die wat intensiever is. Het is een effectieve manier om veel calorieën te verbranden, conditie op te bouwen en fitter te worden.
Wat doet intensieve beweging?
Sporten als wielrennen, hockey en squash zijn typische voorbeelden van intensieve bewegingsvormen. Doordat je met intensieve beweging veel calorieën verbrandt gaat het hand in hand met duurzaam gewichtsverlies. Intensieve beweging geeft daarnaast je hart- en longfuncties en daarmee je conditie als geheel een enorme impuls.
Daarmee verlaagt intensieve beweging de kans op allerlei welvaartsziekten en chronische aandoeningen zoals overgewicht, obesitas, diabetes 2, kanker en osteoporose. Daarnaast is intensieve beweging ook een effectieve manier om stress te ontladen en zodoende depressies te voorkomen.
Wat is het?
Dat zijn dus vele mooie voordelen. Wat is dan het kenmerk van intensieve beweging? Het kenmerk van intensieve beweging is dat je hartslag sterk omhoog gaat, je gaat transpireren en je zult ervan hijgen. Een normaal gesprek voeren, lukt dan veel minder goed, als bij matig intensieve bewegingsvormen, zoals bij wandelen, het geval is. Wanneer je sporten als hardlopen, hockey, voetbal, aerobics, squash en tennis beoefend, of vroeger hebt beoefend, dan weet je dit wel. Een ander kenmerk van intensieve beweging is dat je geen vetten verbrandt, maar koolhydraten. Deze koolhydraten zijn opgeslagen in je glycogeenreserves. Echter, het herstel na intensieve training is net zo belangrijk als de training zelf.
Hoe gaat dat in zijn werk? Wanneer je een eind gaat hardlopen, wielrennen, of wat dan ook, dan zul je flink gaan hijgen en transpireren. Dit is een teken dat je koolhydraten verbrandt. Die koolhydraten zijn opgeslagen als glycogeen, in je glycogeenreserves. Die glycogeenreserves bevinden zich in je spieren en rond je lever. Glycogeen ontstaat tijdens je spijsvertering. De koolhydraten (hopelijk de complexe koolhydraten) worden door allerlei enzymen verwerkt tot glucose en glycogeen. Het glycogeen wordt altijd opgeslagen in je glycogeenreserves, of het wordt direct verbruikt bij de verbranding.
Veel calorieën verbranden
Bij intensieve bewegingsvormen kun je 400 tot wel 900 calorieën per uur verbranden. Soms nog wel meer, maar het is niet zo handig om dat met je ongetrainde lichaam te doen. Die 400 tot 900 calorieën komen dus uit je glycogeenreserves. Wanneer je stopt met de training, dan zijn die reserves redelijk uitgeput. Je glycogeenreserves kunnen je lichaam tussen de 60 tot 90 minuten van energie voorzien. Ben je van plan om langer te bewegen, hetgeen ik je sterk afraad wanneer je conditie niet goed is, dan heb je tijdens het sporten wat eten nodig, om de glycogeenvoorraden weer aan te vullen. Je ziet wielrenners en tennissers wel eens een banaan naar binnenwerken, of een gel. Daarmee krijgen ze weer calorieën binnen, die direct worden ingezet bij de verbranding.
Maar goed, nadat je getraind hebt, daar waren we gebleven, vult je lichaam de uitgeputte glycogeenreserves automatisch weer aan. De koolhydraten die je dan tot je neemt, middels je voeding, gaan direct naar je spieren en je lever, om daar de glycogeenreserves weer aan te vullen. Die koolhydraten die worden opgenomen in je glycogeenreserves, komen dus niet in je vetreserves. Dit was wel gebeurd indien je niet had gesport en hetzelfde had gegeten.
Duurzaam gewichtsverlies
Uit de bovenstaande alinea’s kun je wel aflezen dat intensieve beweging en duurzaam gewichtsverlies goed samengaan. Wanneer je echter een inactieve levensstijl hebt, dan is intensieve beweging niet echt handig. Wanneer je al 10 jaar weinig tot niets aan lichaamsbeweging doet, dan is het niet gezond voor je om opeens 10 kilometer te gaan hardlopen. Laat je lichaam eerst wennen aan fysieke activiteit zoals wandelen, fietsen en andere vormen van matig intensieve beweging. Door je lichaam te laten wennen aan matig intensieve beweging, vergroot je de kans op duurzaam gewichtsverlies.
Hoe boek je resultaten? Duurzame resultaten, op het gebied van duurzaam gewichtsverlies behaal je door 3x keer in de week ten minste 20 minuten intensief te bewegen. Hiermee verbetert je algehele conditie en je metabolisme. Je gaat je beter en fitter voelen en je gaat er ook nog eens beter uitzien. Door de extra calorieën die je verbrandt zul je ook wat in gewicht afnemen. Later kun je die 3x per week uitbreiden naar 4 of 5x per week en de duur van 20 minuten verlengen naar bijvoorbeeld 30 minuten. Vervolgens verleg je de grens naar 40 minuten en oplopend. Het herstel na de intensieve beweging is ook belangrijk. Houd daar rekening mee. Wanneer je meerdere dagen achter elkaar intensief traint, zul je merken dat je vermoeider raakt. Dat is niet de bedoeling. Teveel training heeft een negatief effect op je immuunsysteem. Je kunt je er naar door voelen. Na een intensieve training kun je het beste een rustperiode van 24 uur inbouwen. Op termijn zul je merken dat je sneller herstelt.
Gezonde Voeding en duurzaam gewichtsverlies
Duurzaam gewichtsverlies bereik je natuurlijk niet alleen door beweging. Wanneer je veel beweegt, maar ongezond eet, dan zul je in de regel niet veel afvallen. Duurzaam gewichtsverlies bereik je juist door een combinatie van gezonde voeding en beweging. Over beweging heb je in deze post al veel kunnen lezen. Over gezonde voeding heb ik een e-boek geschreven, met de toepasselijke naam Gezonde Voeding. Gezonde Voeding is ook als paperback te koop, bij bol.com. In Gezonde Voeding lees je welke voedingsmiddelen bijdragen aan duurzaam gewichtsverlies en een gezonde levensstijl en welke niet.
Ik kan het mij ook voorstellen dat je nu meer denkt aan duurzaam gewichtsverlies. Lees dan het e-boek Afvallen Veranderen en gebruik de vele tips die je aangereikt worden.